Gündem Sanal gerçekliğin hatırlattığı hikâyeler

Sanal gerçekliğin hatırlattığı hikâyeler

23.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin !f Yarın bölümü kapsamında düzenlenen ‘Sanal Gerçeklik ve İnteraktif Hikâyeler’ adlı sergi sanatla teknolojiyi buluşturuyor

Sanal gerçekliğin hatırlattığı hikâyeler

Teknoloji geliştikçe sanat dünyası da onun imkânlarını keşfetmeye devam ediyor. Sanat ve teknoloji buluşmasının en son örneği de sanal gerçeklik gözlükleriyle izlenebilen eserler. Özellikle son bir yılda hızla yayılan bu teknikle yapılmış sanat eserleri, 16. ! f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin sergisine de konu oldu.

Haberin Devamı

Sanal gerçekliğin hatırlattığı hikâyeler
Festival kapsamında Samsung Electronics Türkiye sponsorluğunda bu yıl ilk kez düzenlenen !f Yarın bölümü, sanatseverlere gelecekten bir kapı aralamayı hedefliyor. Küratörlüğünü MIT Media Lab araştırmacılarından, yönetmen Deniz Tortum’un yaptığı ‘Sanal Gerçeklik ve İnteraktif Hikâyeler’ sergisi, sanal gerçeklik gözlükleriyle izlenebilen 13 eseri izleyiciyle buluşturuyor. Sergiye atölye çalışmaları ve söyleşiler de eşlik ediyor. Böylece izleyiciler eserlerin üretim sürecine tanıklık edebiliyor.

Sergi ile ilgili olarak konuşan !f direktörü Serra Ciliv, “Sinemanın gelecek teknolojilerine bakan bir platform yaratabilir miyiz?” sorusuyla yola çıktıklarını belirtti. Serginin küratörü Deniz Tortum ise açıklamasında “Sergideki işler sanal gerçeklik mecrasını alıp sınırlarını keşfeden yenilikçi sanatsal işler, insanlığın geçmişine, geleceğine ve insan dışının geleceğine bakan işler” dedi. Sanal gerçekliğin izleyiciyi deneyime dahil eden güçlü ve yaratıcılık potansiyeli fazla bir mecra olduğuna dikkat çeken Tortum, sergideki işler arasında interaktif web tabanlı projelerin de yer aldığını açıkladı. İzleyiciyi sanal gerçeklik gözlüğüyle bir hücreye sokan ‘6X9’, bir androidin gözlerinden geleceğe yolculuk ettiren ‘Ben, Philip’, Irak’ın Felluce şehrinde çekilmiş 360 derece VR deneyimlerinden biri olan ‘Felluce Kus’ sergideki eserler arasında yer alıyor. Sergide en çok dikkat çekenlerden biri de basit bir telefon hattı ve interaktif web deneyimi aracılığı ile Zeki Müren’e gönderilen yüzlerce mesajın arşivlenip dinlenebildiği, kendisine mesaj bırakılabilen ‘Zeki Müren Hattı’. Sergi, 26 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilir.