Gündem Şanlıurfa ekonomisi kadın istihdamıyla büyüyor

Şanlıurfa ekonomisi kadın istihdamıyla büyüyor

10.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi, Türkiye’de kadın istihdamını en fazla artıran ilçe oldu. Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, ilçede kadın istihdamını yüzde 70 artırdı. 25 milyon liralık yatırımla kurulan Siverek OSB’deki fabrikalarda istihdam edilenlerin yüzde 40’ı kadınlardan oluşacak.

Şanlıurfa ekonomisi kadın istihdamıyla büyüyor

Siverek’in ilk kadın belediye başkanı olan Ayşe Çakmak’ın kadınlara verdiği destek, Türkiye’ye örnek oluyor. Siverek Belediyesi’nde idari personel içindeki kadın sayısını yüzde 70 artıran Çakmak, Güneydoğu’daki belediyeler arasında bir ilke imza atarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

Belediye bünyesinde Siverek Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni hayata geçiren Çakmak, bir dondurma firmasıyla yapılan anlaşmayla “En güzel destek kadınlara meslek” projesi kapsamında dezavantajlı durumdaki 5 kadını “Hobbit Evleri”nde istihdam etti. Yapımı devam eden “Sera Projesi”nin tamamlanmasıyla ilk etapta 60 kadının daha istihdam edilmesi hedeflenirken yeni yapılacak seralarla bu sayının artırılması planlanıyor. Sera sayısıyla beraber istihdamın da artacağı projede mevsimlik işçiliğin de önüne geçilecek.

 ‘Pozitif ayrımcılık yapıyoruz’

Kadın olmanın zor olduğu bir coğrafyada yaşadıklarını dile getiren Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak şöyle konuştu: “Aile ve ülke ekonomisine katkısının büyük olacağını düşündüğümüz için kadınlarımızı kooperatif bünyesinde toplamaya çalışıyoruz. Kadınlarımızı iş sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sera projesiyle 60 ailemizin mevsimlik göçünü önlemiş olacağız. Bu 60 ailemizin çocuklarıyla iş sahibi olmasını sağlayacağız. En büyük istihdam atağımızı ise OSB’deki fabrikalarımızda yapacağız. Fabrikalarımızın tamamlanarak üretime geçmesiyle 700 aileye daha istihdam sağlayacağız. Bu istihdamın da en az yüzde 40 oranında kadın çalışan olmasını hedefliyoruz. Kadınlarımıza yönelik her alanda pozitif anlamda ayrımcılık yapıyoruz.”