Gündem Savarona’ya bir teklif gelirse değerlendiririm

Savarona’ya bir teklif gelirse değerlendiririm

11.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşadamı Kahraman Sadıkoğlu’na 49 yıllığına kiralanan Atatürk’ün yatı Savarona’nın devlet tarafından satın alınması gündemde.

Savarona’ya bir teklif gelirse değerlendiririm

Sadıkoğlu, yatın tekrar devlete geçmesine yönelik Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in girişimini Milliyet’e anlattı. Bakan Çelik’in geçtiğimiz pazar günü yatı gezmek için kendisini aradığını vurgulayan Sadıkoğlu, “Sayın bakan Savarona’yı hiç görmediğini ve gezmek istediğini söyledi, bizde memnun olduk. Çok beğendi. Devlet için tekrar satın almayı düşündüklerini söyledi. Ama bir teklifte bulunmadı. Danışmak istediği kişiler olduğunu ve araştıracağını söyledi. Ben yıllardır Atatürk’ün mirasına sahip çıkmaya ve yaşatmaya çalışıyorum. Büyük masraflar yaptık ama önemli olan Atatürk’ün yatının yaşaması ve denizlerde dolaşmasıdır. Sayın bakanla herhangi bir para konusu konuşulmadı ama teklif gelirse değerlendiririm” diye konuştu. Çelik’in Kuruçeşme’de demirli Savarona’da 1 saat kaldığı öğrenildi.

Hurdaya çıkacaktı
136 metre uzunluğunda bir transatlantik yat olan Savarona, 1931’de Emily Margaret Cadwalader için 4 milyon dolara yapılmıştı. Almanya’da inşa edilen o yıllarda dünyanın en büyük yatıydı. Satılığa çıkarıldığı 1937’de yatın fotoğraflarını çok beğenen Atatürk’ün girişimiyle 23 Şubat 1938’de 1 milyon 200 bin dolara satın alınan Savarona’da, Atatürk sadece 56 gün kalabildi. İktidar değişince Demokrat Parti tarafından Mısırlı zenginlere kiralanan Savarona, gelen tepkiler üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildi. Bir dönem Irak kralı Faysal’ın hizmetine sunulan yat, atlattığı yangının ardından 1989’da hurdaya çıkartıldı. Atatürk’ün mirasını korumak isteyen armatör Sadıkoğlu tarafından 49 yıllığına kiralanan yat, 425 uzmanla aslına uygun olarak restore edildi. Toplam 260 ton cilalı mermer kullanılan yatta, Atatürk’ün anısına uygun olarak özel suiti korundu ve suit müze haline getirildi. 550 metrekarelik güneşlenme güvertesi, 300 metrekarelik üstü kapalı güverte bulunan yat, 17 suit oda ile 34 misafir ağırlayabiliyor. Savarona’nın konukları arasında Prens Rainer, Prens Charles, Brunei Sultanı, İspanya Kralı Juan Carlos, Prenses Diana, Modacı Valentino, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Sharon Stone, Hugh Grant, Tom Cruise ve Gerard Depardieu yer alıyor.

‘Müze olarak kullanılacak’
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ukrayna Kültür Bakanı Leonid Novohatko onuruna Devlet Konukevi’nde verdiği yemeğin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Atatürk‘ün Savarona yatı ile ilgilendiklerini kaydetti. Çelik, Savarona’nın Türkiye tarihinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Savarona gemisinin bundan sonrasında devlet büyüklerinin, misafirlerin ağırlandığı, kendi tarihsel mirasına uygun bir şekilde kullanılması, değerlendirilmesi konusu, ayrıca müze olarak değerlendirilmesi konusuyla ilgili bir çalışmamız var. Ama şu anda kesinleşmiş bir şey yok” dedi. (ANKARA Milliyet)