Gündem Savunma sanayiinde ABD ile iş birliği

Savunma sanayiinde ABD ile iş birliği

11.03.2024 - 06:52 | Son Güncellenme:

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye arasında savunma sanayii alanında iş birliği için önemli bir adım atılıyor.

Savunma sanayiinde ABD ile iş birliği

AYDIN HASAN Ankara - İki ülke arasında savunma sanayii alanında iş birliğinin ilerletilmesi için bu yıl içinde Türkiye- ABD Savunma Ticareti Diyaloğu toplantısı yapılacak. ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini alması üzerine Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. ABD, Türk savunma sanayiini de, 2021 yılından itibaren CAATSA yaptırımları kapsamına almıştı. İki ülke arasında son yıllarda en kapsamlı toplantılardan biri olan ve 7-8 Mart tarihlerinde Washington’da yapılan Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nın 7. toplantısının ortak bildirisinde, savunma sanayiinde iş birliğine yönelik ifadeler yer aldı. Bildiride, Türkiye’nin savaş uçağı, modernizasyon kiti ve füze tedarikine dolayı olarak atıfta bulunularak, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“Bakan Hakan Fidan ve Bakan Antony Blinken, 75. NATO Zirvesi öncesinde, mevcut tehditler ve zorluklar karşısında NATO içindeki koordinasyon ve dayanışmayı güçlendirmenin yollarını ele almışlardır. NATO’nun en büyük iki silahlı kuvveti olarak her iki taraf da taahhütlerin yanı sıra kabiliyetleri geliştirmek, birlikte çalışabilirliği sağlamak ve kolektif güvenliğin gücünü arttırmak için yeniden tesis edilen iki yönlü savunma ticareti ilişkisinin önemini yinelemiştir.” Bildiride “Bakan Fidan ve Bakan Blinken, ileriye dönük olarak, Türkiye-ABD güvenlik ilişkisini, stratejik zorluklar ve fırsatlarla başa çıkmak için iki ülkenin önemli yeteneklerini ve teknolojik yeniliklerini geliştirecek şekilde dönüştürme fırsatlarını ele almışlardır. Bu kapsamda iki Bakan, 2024 yılında Türkiye-ABD Savunma Ticareti Diyaloğu toplantısının yapılacağını ve iki ülkenin savunma sanayi iş birliğini ilerletme fırsatlarını değerlendireceğini duyurmuştur” denildi.