Gündem Sevakin Adası nerededir?

Sevakin Adası nerededir?

30.04.2018 - 12:47 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak ayındaki ziyaretiyle gündeme gelen Sevakin Adası, Sudan’ın kuzeydoğusundaki Nubye bölgesinde yer almaktadır. Gündeme gelmeden önce ne yazık ki adını birçok kişinin bilmediği Sevakin Adası, aslında tarihimizde önemli bir yere sahiptir.

Sevakin Adası nerededir

Sevakin Adası’nın geçmişi

Haberin Devamı

Tarih kitaplarına göz attığımızda, Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı almasıyla birlikte Sevakin Adası da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Stratejik önemi sebebiyle Osmanlı Devleti’nin Habeş eyaleti valilerine ve paşalarına ev sahipliği yapmıştır. İngilizlerin 1882’de Mısır’ı işgal etmesiyle birlikte Osmanlı hakimiyetinden çıkan ada, Lozan antlaşması gereği tamamen İngilizlere bırakılmıştır. 1956’da Bağımsızlığını kazanan Sudan’a Mısır tarafından bırakılmıştır. Sevakin Adası, günümüzde Sudan yönetimindedir. Adada birçok tarihi eser mevcuttur.

Adadaki tarihi eserler

Sevakin Adası, Osmanlı’dan kalan bazı tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Bunlar Hanefi ve Şafi camileri, gümrük binasıdır. Bu eserler 2011’de TİKA ( Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ) tarafından restore edilmiştir. Adada 30 uzman etüt çalışmalarına devam etmektedir. Alınacak sonuçlar doğrultusunda adanın geçmişine uygun şekilde restore edilmesi hedeflenmektedir. Ülkemizin Sudan ile ortak yürüttüğü çalışmalar sonunda Sevakin Adası’nın kültür turizmi merkezi hâline gelmesi düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Stratejik önemi

Sevakin Adası, gerek Osmanlı’nın Afrika’daki varlığı gerekse bölge ticareti açısından önemli bir liman olmuştur. Osmanlı döneminde Kızıldeniz’in en önemli ticaret merkeziydi. Bölgenin en önemli limanı olan Sevakin Adası, aynı zamanda Kızıldeniz üzerinden gelebilecek saldırılara karşı savunma merkeziydi.

Sevakin Adası’nda farklı milletlerden gelen insanlar bir arada yaşamaktaydı. Arap, Türk, Hintli ve Afrikalılar bu ada ve çevresine yerleşmişlerdi. Bu durum ticarî hareketliliği artırmakla beraber adaya kültürel bir zenginlik katmıştı. Sevakin geliştikçe Sudan sahilleri de maddi ve kültürel açıdan zenginleşiyordu.

Osmanlı Devleti adayı terk ettikten sonra Sevakin köle ticareti için kullanılmaya başlandı. 30 kilometre ötesinde Port Sudan’ın kuruluşundan sonra ticari önemini kaybetmişti. Zamanla köle ticareti de ortadan kalkınca eski önemini yitirdi. Ada ve çevresi harabeye dönüştü.

Günümüzde ise Sudan’ın önemli turizm merkezlerinden biri olma olunca hızla ilerlemektedir. Sevakin Adası, turistik değerinin yanında Hac ibadeti için Suudi Arabistan’a giden Afrikalı Müslümanlar tarafından da kullanılmaktadır.