Gündem Şiddete karşı baba desteği

Şiddete karşı baba desteği

07.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), kadına yönelik şiddetle mücadelede babaları da harekete geçmeye çağırıyor.

Şiddete karşı baba desteği

 MELTEM GÜNAY İstanbul - Türkiye’de her 10 kız çocuğundan 1’i nişanlanma, evlenme, hamile kalma ya da anne olma nedenleriyle eğitim hayatını terk etmek zorunda kalıyor. Eğitim hayatı yarıda kalan kız çocukları ilgi ve yeteneklerini geliştiremiyor, meslek edinemiyor, çalışma hayatına dahil olamıyor ve bu nedenle de başkasının bakım ve korumasına bağımlı hale gelirken; bir yandan da şiddetin bir hedefi haline geliyorlar.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddetle mücadelede herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Babalık Çalışmaları Direktörü Hasan Deniz, bu noktada babaları göreve çağırdıklarını dile getirdi.

Baba Destek Programı sayesinde bu zamana kadar 60 binden fazla babaya ulaştıklarını söyleyen Deniz, “Çocuk yetiştirme tutum ve davranışları, erkekleri şiddetin uygulayıcısı, kadınları ise şiddete maruz kalan tarafa itebiliyor. Tüm bunlardan hareketle babaların çocuk bakım ve gelişiminde sorumluluk üstlenmesi, ev içinde ve dışında demokratik bir ortamın oluşmasına katkıda bulunması için babalara yönelik programlar uyguluyoruz, toplumsal farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Baba Destek Programı’na katılanlara yönelik gerçekleştirdiğimiz araştırmalar ve hikayelere baktığımızda ilk etki olarak artık şiddetin bir çözüm olmadığını anladıklarını ve özellikle fiziksel şiddeti uygulamayı bıraktıklarını görüyoruz. Bunun yanı sıra şiddetin sadece vurmak, kulak çekmek olmadığını; eleştirmek, yargılamak, istediğini yaptırmak için duygu sömürüsü yapmak gibi duygusal şiddet türlerini de fark ettiklerini belirtiyorlar.”

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddetle mücadelede babaların üstlenebileceği sorumluluklara değinen Deniz, “Babalar kız çocuklarının spordan, müziğe, bilimden, sanata kadar farklı ilgi ve becerilerini destekler ve onların gelişimine katkı sağlarsa, meslek edinmesi için desteklerse, o çocuklar kendine yeten, farklı alanlarda uzman, güçlü bireyler olur ve kadına yönelik şiddetle mücadelede büyük kazanımlar sağlanır. Babalık konusu bu nedenle kadına yönelik şiddetle mücadelede öncelikli başlıklardan biridir” dedi.