Gündem Şiddetin bahanesi yok

Şiddetin bahanesi yok

25.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

BM Kadın Birimi bu yılki kampanyasını #BahanesiYok sloganıyla yürütüyor. Kampanya kadına yönelik şiddete hiçbir koşulda, hiçbir yerde ve hiçbir zaman müsamaha gösterilemeyeceğini vurguluyor...

Şiddetin bahanesi yok

CEYDA ULUKAYA - UN Women küresel medya birliği Media Compact üyesi olan Milliyet de, 16 gün boyunca kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasaların etkin bir şekilde kullanılmasının yollarını anlatacak...

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden başlayarak 16 Günlük Aktivizm Kampanyası’yla kadına yönelik şiddete hiçbir koşulda, hiçbir yerde ve hiçbir zaman müsamaha gösterilemeyeceğini #BahanesiYok diyerek vurguluyor. UN Women küresel medya birliği Media Compact üyesi olan Milliyet Gazetesi, 16 gün boyunca kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasaların etkin bir şekilde kullanılmasının yollarını anlatacak. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve toplumun önde gelen rol modellerine ses verecek. 

İlginizi Çekebilir

İNSAN HAKLARI İHLALİ

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olmaya devam ediyor. Birçok ülke kadına yönelik şiddetle mücadele için yasalar çıkarmasına rağmen, yasaların uygulanmasındaki sorunlar ve ayrımcı sosyal normlar nedeniyle kadına yönelik şiddet önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Küresel olarak tahminen 736 milyon kadın - neredeyse her üç kadından biri - hayatları boyunca en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel yakın partner şiddetine ya da partneri olmayan kişiler tarafından cinsel şiddete veya her ikisine birden maruz bırakılıyor. 

Haberin Devamı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden başlayarak, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması çağrısında bulunuyor. 

Şiddetin bahanesi yok

16 GÜNLÜK AKTİVİZM

Birleşmiş Milletler, bu yıl 16 Günlük Aktivizmi tüm dünyada “BİRLEŞİN! Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Önlemek için Yatırım Yapın” teması ile başlatıyor. #BahanesiYok sloganını kullanan kampanya, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi için yatırım yapılması ve toplumsal normların dönüştürülmesi için çağrıda bulunuyor. 

UN Women Türkiye (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi) küresel kampanya ile paralel olarak #BahanesiYok kampanyası ile kadına yönelik şiddete hiçbir koşulda, hiçbir yerde ve hiçbir zaman müsamaha gösterilemeyeceğini vurguluyor. 16 Günlük Aktivizm boyunca #BahanesiYok kampanyası, koruyucu yasal çerçevelerin öneminin altını çiziyor ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasaların etkin bir şekilde uygulanması çağrısında bulunuyor. Kampanya, kadınlara yönelik şiddetin bahanesinin olmadığını ve bir insan hakları ihlali olduğunu bir kez daha #BahanesiYok diyerek vurguluyor. 

Haberin Devamı

DÜNYADAN VERİLER

SAATTE BEŞTEN FAZLA KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR

Küresel olarak tahminen 736 milyon kadın - neredeyse her üç kadından biri - hayatları boyunca en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel yakın partner şiddetine ya da partneri olmayan kişiler tarafından cinsel şiddete veya her ikisine birden maruz bırakıldı. 

Her üç kadından biri yaşamları boyunca yakın ilişkide olduğu partneri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor. 

2021 yılında 45 bin kadın yakın partneri ya da kendi ailelerinden biri tarafından öldürüldü. Yani saatte beşten fazla kadın veya kız çocuğu öldürülüyor. 

Haberin Devamı

Yakın partner şiddeti, kadınlara yönelik şiddetin en yaygın biçimi ve farklı geçmiş ve kültürlerden kadınları etkiliyor. 

Şiddete maruz bırakılan kadınların yüzde 40’ından daha azı yardım arıyor. 

Kadına yönelik şiddet yalnızca fiziksel zararlara yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda ciddi psikolojik ve duygusal travmalara da neden oluyor. 

Economist Intelligence Unit tarafından yapılan küresel bir araştırma, kadınların yüzde 38’inin kişisel olarak siber şiddet deneyimi yaşadığını ve dijital alanda zaman geçiren kadınların yüzde 85’inin diğer kadınlara yönelik dijital şiddete tanık olduğunu ortaya koyuyor. 

BM Kadın Birimi tarafından 58 ülkede yürütülen Kovid-19’un sosyoekonomik etkilerine ilişkin Hızlı Toplumsal Cinsiyet Değerlendirme anketlerine göre, kadınların yüzde 45’i Kovid-19’dan bu yana kendilerinin veya tanıdıkları bir kadının kadına yönelik şiddetin bir türüne maruz kaldığını bildirdi. 

'AB GÜNDEMİNİN EN ÜST SIRASINDA'

16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası”nı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve kadın hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ilerleme kaydedilmesi, hem Avrupa Birliği içerisinde hem de ortağımız olan ülkelerde Avrupa Birliği gündeminin en üst sıralarında yer almaktadır.”

HER ON KADINDAN DÖRDÜ MAĞDUR

2014 Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’ndan bazı veriler: 

  • Her on kadından dördü eşi veya birlikte olduğu partnerinin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz bırakıldı. 
  • Şiddete maruz bırakılan her on kadından sadece biri yardım için bir kuruluşa başvuruyor. 
  • Her on kadından üçü 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. 
  • 18 yaşında evlenen kız çocuklarının yüzde 48’i fiziksel şiddete maruz bırakılıyor. 
  • Kadınların yüzde 11’inin çalışması aileleri tarafından engelleniyor. 
  • Türkiye’deki insan ticareti mağdurlarının yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor.