Gündem Sıfır Atık Vakfı kuruldu

Sıfır Atık Vakfı kuruldu

23.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen, 2017 yılında başlayan ve pek çok ülkenin sahiplendiği küresel bir çevre hareketine dönüşen “Sıfır Atık” projesi hedefleri doğrultusunda vakıflaşmaya da gidildi.

Sıfır Atık Vakfı kuruldu

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Sıfır Atık Vakfı’nın kuruluşuna ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. İlanda, ikameti İstanbul’da bulunan vakfın mal varlığının 120 bin TL olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Vakfın kurucuları ise şöyle: Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalyon PV İcra Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli, Prof. Dr. Zekai Şen, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı İcra Direktörü Özel Danışmanı Samed Ağırbaş.

SU VERİMLİ KULLANILACAK

Vakfın amacı, “Çevre ve insan sağlığı ile tüm kaynakların korunması, her türlü çevre kirliliğinin ve israfın önlenmesi, çevre koruma bilincinin geliştirilmesi, atık oluşumunun önlenmesi ve azaltılması, kaynakların verimli kullanımının sağlanması, su kaynaklarının verimli kullanımı, su kaynaklarının temizliğinin korunması, arıtılmış atık suların yeniden kullanımının teşviki, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atığın oluşması durumunda kaynağında ayrı ayrı toplanarak geri kazanımının sağlanması ve vakıf senedinde belirtilen diğer amaçların gerçekleştirilmesidir” şeklinde tanımlandı.

Haberin Devamı

96 milyar TL ekonomik kazanç

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre, Sıfır Atık projesi kapsamında bugüne kadar; 45,5 milyon ton atık dönüştürüldü, 432 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 4,9 milyon ton sera gazı salımı önlendi. Enerji, su, petrol ve depolama alanı tasarrufu sağlanırken, proje sayesinde 96 milyar TL’lik ekonomik kazanç elde edildi.