Gündem ‘SİHA’yı düşüren uçak Ürdün’den kalktı’

‘SİHA’yı düşüren uçak Ürdün’den kalktı’

13.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’de geçen hafta Türkiye’ye ait SİHA’yı düşüren ABD uçağının ‘İncirlik’ten kalktığı’ iddialarını ‘spekülasyon’ olarak niteleyen Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, söz konusu savaş uçağının Ürdün’den kalktığı bilgisini paylaştı...

‘SİHA’yı düşüren uçak Ürdün’den kalktı’

ANKARA Milliyet  - Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Suriye’in kuzeyinde Türkiye’ye ait SİHA’yı düşüren ABD’ye ait savaş uçağının Ürdün’den havalandığı bilgisini verdi. İlk etapta SİHA’yı düşüren ABD savaş uçağının Irak-Musul’dan havalandığı ifade edilmişti.  

Haberin Devamı

Dün bu konuda yeni bilgi paylaşımında bulunan kaynaklar, Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşüren ABD uçağının nereden kalktığı sorusuna “uçak Ürdün’den kalktı” yanıtını verdi. Kaynaklar “uçağın İncirlik’ten kalktığı” iddiasını ise “Tamamıyla spekülasyon, böyle bir durum söz konusu değil” ifadeleriyle yalanladı. 

Filistin’e yardım 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Filistin’e yardım gönderilmesine ilişkin açıklamaları hatırlatılarak bu yönde bir hazırlık olup olmadığı da sorulan MSB kaynakları, Cumhurbaşkanı tarafından verilecek direktifler doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yardım ulaştırılması için verilecek görevleri yapmaya hazır olduğunu belirtti. 

“194 hedef imha edildi” 

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk de dün MSB’de basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Konuşmasına “öncelikle, İsrail ve Filistin’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, şiddet ve gerilim ile sivillere yönelik saldırıların bir an önce sonlandırılması gerektiğini vurguluyoruz” diyerek başlayan Aktürk, terörle mücadele konusunda şunları söyledi:  

Haberin Devamı

“Kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla uyguladığımız terörü kaynağında yok etme stratejisi ile Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil; son bir haftada 252 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Böylece etkisiz hâle getirilen terörist sayısı bu yıl içinde 1.640’a ulaşmıştır. Ayrıca, 1, 3 ve 4 Ekim tarihlerinde Irak’ın; 5, 6 ve 8 Ekim tarihlerinde ise Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik etkili ve kapsamlı hava operasyonları icra edilmiştir. PKK/KCK, PYD/YPG’nin Suriye ve Irak’taki tüm tesis ve faaliyetlerinin hedef alındığı operasyonlarda, teröristlerce kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depo ile örgütün gelir kaynağı olarak yararlandığı tesislerden oluşan toplam 194 hedef başarıyla imha edilmiştir. Söz konusu harekâtlarla terör örgütüne ağır darbe vurulmuş, ilk belirlemelere göre 229 teröristin etkisiz hâle getirildiği tespit edilmiştir. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir. 

Haberin Devamı

‘Suriye’deki birliklerimize 388 taciz gerçekleştirildi’

Suriye’deki birliklere yönelik saldırılara ilişkin de Aktürk “Suriye’de, yıl içerisinde birliklerimize 388 taciz ve saldırı gerçekleşmiş, buna karşılık 233’ü son bir haftada olmak üzere 1.246 terörist etkisiz hâle getirilmiştir” ifadelerini kullandı. Aktürk, hudut güvenliği konusunda, “Son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 637 şahıs yakalanmıştır. 4.771 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 171.382 olmuştur” bilgisini verdi.