Gündem Sızıntıya rağmen çalıştırıldılar

Sızıntıya rağmen çalıştırıldılar

18.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 42 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin savcılık fezlekesi tamamlandı. Amasra Başsavcılığı’nın hazırlayıp Bartın Başsavcılığı’na gönderdiği fezlekede müşteki, mağdur ve tanıkların ifadelerine yer verildi. 

Sızıntıya rağmen çalıştırıldılar

Elif Altın -  Rahman Özçelik’in annesi müşteki Halime Özçelik, oğlunun 10-15 gün kadar önce “Gaz kaçağı var, yakında patlayacağız” dediğini söylerken, Mustafa Can Yıldırım’ın annesi müşteki Nurten Yıldırım da oğlunun bir defasında “Anne
beni buradan alın, ben burada ölüyorum” dediğini anlattı.

Haberin Devamı

Soner Ak’ın annesi müşteki Fadime Ak da ifadesinde, olaydan 1 hafta kadar önce oğlu İzzet Ak’ın ocak içerisinde gaz kokusu olduğunu söylediğini, iş yerindeki şeflerin ise oğluna, “Bize kömür lazım, insan lazım değil” dediğini söyledi. Tanık Aydın Gündoğdu ifadesinde, bir yaşam alanı olmadığını, yaşam odasının Soma faciası sonrasında gündeme geldiğini ancak maliyetinin yüksek olması    nedeniyle vazgeçildiğini söyledi.

‘Çalışmaya devam’

Mağdur Kemal Berberoğlu ifadesinde, kaza öncesinde hatırlamadığı zamanlarda birkaç kez patlamanın olduğu bacada gaz sızıntısı olduğunu, gaz sızıntısı meydana gelince işçilerin geri çekilip çavuşların talimatıyla 1-1.5 saat sonra tekrar çalışmaya devam ettiklerini anlattı. Ölen işçilerden Mehmet Bulut’un eşi olan müşteki Buse Bulut ifadesinde, eşinin kendisine hava bacalarının sıkıntılı olduğunu, içerde havasız kaldıklarını, bir hafta kadar önce ocakta sürekli gaz birikimi olduğunu ve buna bağlı olarak yoğun bir şekilde gaz kokusu olduğunu söylediğini aktarırken “Bu konuyu yetkililere söylediklerinde ‘Çalışmaya devam’ şeklinde söylemde bulunmuşlar” dedi.

Haberin Devamı

30’unun eğitimi yetersizdi

Patlamanın olduğu gün eksi 350 kotta kazma işçisi olarak görev yaptığını söyleyen Burak Sümertaş ifadesinde, yılda 2 kez aktif şekilde verilen iş güvenliği eğitiminin teorik yapıldığını, daha kapsamlı eğitim verilmiş olsaydı olay sırasında ölen arkadaşlarının bazılarının hayatta olabileceğini söyledi. Sümertaş, 3.5 yıldır çalıştığı işletmede maske eğitiminin işe başladığı zamanlarda bir kez verildiğini, sonrasında tekrarlanmadığını belirtti. Kaza sırasında ilk müdahaleyi yapacak sağlık ekibinin bulunmadığına dikkat çeken Sümertaş ayrıca acil durumlarda müdahale edecek bir kurtarma biriminin de mevcut olmadığını, kendisini de madenci arkadaşlarının kurtardığını, iyi bir kurtarma planı olsaydı belki de vefat eden arkadaşlarından bazılarının yaşıyor olacağını ifade etti.

Maske süresi yetmedi

Maske konusunda eksiklikler bulunduğunu ifade eden müşteki Tanju Korkmaz da ifadesinde iş güvenliği kursundaki eğitimlerin eksik olduğunu yineledi. Korkmaz, “Özellikle mesleğe yeni başlayan arkadaşlar için daha fazla eğitim verilmesi gerekiyordu. Vefat eden arkadaşlarımdan 30’u yeni başlayan işçilerdi” dedi. Müşteki Umut Güneş ise ifadesinde, eğitimlerin yalnız teorik sunum olarak anlatıldığını ve pratikte herhangi bir uygulamalı eğitim almadıklarını, arkadaşlarıyla gaz maskelerini taktıklarını ancak eğitimde 45 dakika süresi olduğu söylenen maskelerin olay anında çok az bir zaman geçmesine rağmen bittiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Çavuşlar bilerek inmedi’

Maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren Sabri Akdere’nin eşi Berna Akdere ifadesinde, eşinin son 15 gündür işten geldiğinde normalden çok yorgun olduğunu, başının da sürekli ağrıdığını söyledi. Akdere, olaydan 10 gün önce eşinin çalıştığı yerden bir koku geldiğini söylediğini belirtirken, patlamadan sonra önceki vardiyadan çıkan işçilerin maden ocağında gaz kokusunun arttığını yetkililere söylemelerine rağmen hiçbir önlem alınmadığını, çavuşların da gaz tehlikesini bildikleri için bilerek aşağıya inmediklerini düşündüğünü, çünkü eşinin daha önceki anlatmalarında çavuşun da yanlarında birlikte çalıştığını söylediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bir ay sonra üretime geçilecek

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanlığı’nın bağlı bulunduğu Industriall Avrupa Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Luc Triangle, maden kazası sonrası taziye ziyareti için Amasra’ya geldi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi’ne ziyarette bulunan Triangle, hayatını kaybeden işçiler için taziye dileklerinde bulundu. Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek maden ocağında yaşanan son gelişmeleri paylaştı. Çınar, maden kazası sonrası ocakta başlayan yangının söndürüldüğünü ve 1 aylık süre zarfının ardından yeniden üretime başlanacağını kaydetti. l İHA