Gündem Ekiplerden 'sıcaklık' teyakkuzu! Önümüzdeki 2 güne dikkat, uyarılar peş peşe geldi

Ekiplerden 'sıcaklık' teyakkuzu! Önümüzdeki 2 güne dikkat, uyarılar peş peşe geldi

13.07.2023 - 15:44 | Son Güncellenme:

AKOM yüksek sıcaklık uyarısı yaparken ekiplerin 2 gün boyunca teyakkuz halinde olacağını duyurdu. Öte yandan Bakan Koca da vatandaşlara çağrıda bulundu.

Ekiplerden sıcaklık teyakkuzu Önümüzdeki 2 güne dikkat, uyarılar peş peşe geldi

AKOM'un yazılı olarak yaptığı açıklamada hava sıcaklığının batı bölgelerde mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyredeceği belirtildi.

Haberin Devamı

BU SAATLERDE GÜNEŞİN ALTINDA ZAMAN GEÇİRİLMEMELİ!

Vatandaşların 10.00 - 16.00 saatleri arasında güneşin altında zaman geçirmemeleri ve bol sıvı tüketmeleri gerektiği uyarısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) batı bölgelerde etkili olacak sıcak hava dalgasıyla ilgili uyarı geldi.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN  6-8°C ÜZERİNE YÜKSELECEK

AKOM'dan yapılan açıklamada, “Bugün öğle saatleri itibariyle İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden Afrika kökenli yeni ve sıcak hava dalgası altına giriyor. Aynı anda etkili olan iki ayrı sistemin çöl sıcaklarını batı kesimlere taşımasıyla 2 gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin 6-8°C üzerine yükseleceği, bölgesel olarak yeni sıcaklık rekorlarının ölçülebileceği tahmin ediliyor. Artan sıcaklıklar ve düşük seyreden nem oranlarının, çalı ve orman yangını riskini de yükselttiğini dikkate alan İBB Ekipleri, 2 gün boyunca nöbet sistemiyle teyakkuzda olacak " denildi.

Haberin Devamı

Ekiplerden sıcaklık teyakkuzu Önümüzdeki 2 güne dikkat, uyarılar peş peşe geldi

Açıklamada ayrıca, "13 Temmuz Perşembe ve 14 Temmuz Cuma günü etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle yaşanabilecek güneş çarpması, orman yangınları gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlar uyarıldı.

Aşırı sıcakların etkili olduğu öğle saatlerinde başta yaşlılar, hamileler, çocuklar, astım ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı bulunan vatandaşların güneşli ortamda bulunmamaları sağlıkları açısından çok önem taşıyor." ifadelerine de yer verildi.

BAKAN KOCA'DAN 'DIŞARIYA ÇIKILMAMALI' UYARISI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüksek risk grubu içerisinde yer alan vatandaşların sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını önerdi.

Bakan Koca açıklamasında şu ifadeleri kullandı; Sıcak çarpması, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur.

Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz.

Haberin Devamı

İL İL SICAKLIK TAHMİNLERİ

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de hava durumu tahminlerini paylaştı. İşte bazı illerde beklenen sıcaklık tahminleri;

* Başlama-Bitiş Zamanı

11.07.2023 12:00 - 16.07.2023 16:00

* Genel Durum

Yapılan son değerlendirmelere göre; 11.07.2023 Salı günü batı kesimlerden başlayarak ülkemizin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor. Hafta ortasından itibaren sıcaklıkların Marmara, Ege ve Akdeniz’de mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerimizde 2-6 derece üzerine çıkması bekleniyor.

Önümüzdeki günlerde bazı illerimizde beklenen sıcaklıklar (oC);

Haberin Devamı

Ankara : 31-35

İstanbul : 32-36

İzmir : 36-40

Edirne : 37-41

Çanakkale : 36-39

Muğla : 36-40

Adana : 38-42

Antalya : 37-43

Kayseri : 30-32

Sıcak hava dalgası nedeniyle, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde yaşayan kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

* Oluşması Muhtemel Riskler
Güneş Çarpması