Gündem Son dakika! AK Parti Çukurova ilçe binasına saldırı

Son dakika! AK Parti Çukurova ilçe binasına saldırı

20.04.2023 - 17:02 | Son Güncellenme:

Adana'nın Çukurova ilçesinde AK Parti ilçe binasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıya ilişkin açıklamalar peş peşe geldi.

Adana'da AK Parti Çukurova ilçe binası, silahlı saldırıya uğradı. Saldırı anı cep telefonuyla görüntülenirken, 1 şüpheli gözaltına alındı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik saldırganın 13- 14 el ateş ederek doğrudan AK Parti binasını hedef aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Olay, saat 16.00 sıralarında yaşandı. AK Parti Çukurova ilçe binası önüne gelen silahlı kişi, parti binasına ateş açtı. Saldırının ardından harekete geçen polis, şüpheliyi yakaladı. AK Parti Adana İl Başkanı Mehmet Ay, "İlçe binamıza 1 kişi tarafından ateş edildiği bilgisini aldık. Bu saldırıyı lanetliyoruz. 1 kişinin gözaltına alındığı bilgisini aldık. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Tüm teşkilatımıza, partimize geçmiş olsun" dedi. Saldırı sırasında binada kimsenin olmadığı öğrenilirken, soruşturma sürüyor.

BİNA DEPREM NEDENİYLE BOŞALTILMIŞ

Adana'da silahlı saldırganın 13-14 el ateş açtığı AK Parti Çukurova İlçe Başkanlığı binasının deprem sonrası meydana gelen hasar nedeniyle, daha önce boşaltıldığı kaydedildi. Pompalı tüfekli saldırganın ateş açtığı binanın camları ve tavanında, saçma delikleri oluştuğu görüldü. Emniyete götürülen şüphelinin işlemlerinin sürdüğü de belirtildi.

Haberin Devamı

Son dakika AK Parti Çukurova ilçe binasına saldırı


"TEŞKİLATIMIZA GEÇMİŞ OLSUN"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan, "Çukurova ilçe binamıza yapılan silahlı saldırıyı kınıyoruz. Suçlunun en kısa sürede bulunacağına inanıyoruz. Tüm teşkilatımıza geçmiş olsun." dedi.

'ATATÜRK İÇİN YAPTIM' DEMİŞ

AK Parti Çukurova İlçe Binası'na saldıran kişinin yakalandığı anlara ait görüntüler ortaya çıktı. Saldırganın polis aracı içerisinde saldırıyı neden yaptığına yönelik soruya, "Atatürk için yaptım. CHP'nin binasına sıktılar. Bilirler kimin sıktığını. Cesur olun cesur. Türkiye cesur olsun" ifadelerini kullandığı kaydedildi.

ADANA VALİLİĞİ: SALGIRDAN 1999 DOĞUMLU E.A.

Adana Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada saldırganın 1999 doğumlu E.A. olduğu kaydedildi. Şüphelinin binaya 14 el ateş ettiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün saat 15.57’de AK Parti Çukurova İlçe binası olarak kullanılan ancak deprem nedeniyle tedbiren boşaltılan binaya 1999 doğumlu E.A. isimli şahıs tarafından pompalı tüfekle saldırı gerçekleştirilmiş, saldırgan binaya 14 el ateş etmiş, atılan mermiler parti binası duvarına ve parti tabelasına isabet etmiştir. Fail emniyet güçlerimiz tarafından gözaltına alınmış olup ilk ifadesinde kendisinin AK Parti binasını bilerek hedef aldığını ve bilerek ateş ettiğini söylemiştir."

Haberin Devamı

AK PARTİ'Lİ ÇELİK: ŞU PARTİYE MENSUBUM DİYE İSİM VERİYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, saldırıya uğrayan AK Parti Çukurova İlçe Binası'nı ziyaret etti. Burada incelemelerde bulunan Çelik, saldırganın yakalandıktan sonra da aldıkları ilk bilgilere göre doğrudan AK Parti'ye karşı, binayı hedef alarak bu eylemi gerçekleştirdiğini söylediğini belirterek, "Ben kendim işte şu partiye mensubum diye parti ismi veriyor. Tabi o sebeple AK Parti'ye karşı olduğunu, o motivasyonla saldırıyı gerçekleştirdiğini söylüyor. Bu şahsın eyleminin kendisinin şu partiye aidim o yüzden şu motivasyonla yapıyorum demesinin şu aşamada bir önemi yok. Ama esas olan şu; işte 'Ben televizyonlardan izliyordum AK Parti'nin bazı söylemleri sebebiyle bu eylemi gerçekleştirmek istedim' şeklinde bir yaklaşımı var. Bunu esas olarak epeydir söylüyoruz. Cumhurbaşkanımıza ve partimize karşı kullanılan nefret dilinin, siyasetinin bir belli yerleri tahrik etmek amacına muatıf olduğunu ifade ediyoruz. Eğer siyasi partilere yapılan saldırılara, sivil siyasetin her türlü saldırıdan tacizden korunması gerektiği çerçevesinde biz karşı durmuştuk" dedi.

Haberin Devamı

'DOĞRUDAN AK PARTİ'Yİ HEDEF ALMAK İÇİN EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ'

AK Parti'nin 20 yıldır sandık ve demokrasi yoluyla mücadelesini veren güçlü bir parti olduğunun altını çizen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

​"Her ne saldırı olursa olsun, nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin, hangi provokasyon olursa olsun hiçbir şekilde bundan geri adım atmadan sandığa doğru giderken bütün provokasyonlarla mücadele ederek hep birlikte bu seçim çalışmalarını yürüteceğiz. Demokrasimiz güçlüdür. Sandık siyaseti Türkiye'de son derece güçlüdür. AK Parti 20 yıldır sandık ve demokrasi yoluyla mücadelesini veren, çok güçlü bir parti. AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı'nın bu mücadelesi güçlü bir şekilde sürecek. Hem emniyet güçlerimiz, hızlı bir şekilde yakaladılar. Sorgusu da yapılıyor. İlk ortaya çıkan çerçevede doğrudan AK Parti'yi hedef alarak, bu eylemi gerçekleştirdiğini ifade ediyor. AK Parti'yi bilerek buraya dönük olarak bu silahlı saldırıyı gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Gördüğünüz gibi teşkilatlarımız her zamanki gibi sokakta. Çukurova ve Adana teşkilatımız Türkiye'nin her tarafındaki teşkilatımız seçime giderken bu tip provokasyonlar olacağını bilen bir kadroyuz. Geçmiş yıllardan beri bunun mücadelesini verdik. O sebeple bu saldırganı hızlı bir biçimde yakalayan emniyet güçlerimize teşekkür ediyoruz. Adana güvenli bir şehirdir. Her türlü saldırıya, provokasyona karşı biz sandığa giderken demokratik mücadelemizi en güçlü şekilde sürdüreceğiz. Bundan sonrasında da daha güçlü bir şekilde sokaklarda, meydanlarda olup vatandaşlarımızla daha çok buluşacağız. Türkiye'nin güvenlik güçleri, sandığın korunması demokratik süreçlerin korunması konusunda son derece hassas. Bundan sonrasında da herkese şunu ifade etmek istiyoruz; özellikle son 1 haftadır, 10 gündür birkaç kez de uyarılarda bulundum. Terör örgütlerine söylenmeyen sözleri, birilerinin söylemekten sakındığı sözleri Cumhurbaşkanımıza, partimize karşı Cumhur İttifakı'na karşı kullanmalarının başlı başına bir provakasyon olduğunu ifade etmiştim. Umarım bundan sonra da herkes daha dikkatli olur. Teşkilatlarımız sahadadır. İnşallah 14 Mayıs seçimlerinde de bir demokrasi zaferine imza atmak üzere faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Hepimize geçmiş olsun."

Son dakika AK Parti Çukurova ilçe binasına saldırı

Haberin Devamı

KURTULMUŞ: BİR KİŞİ GÖZALTINDA

CNN Türk yayınında konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Provokasyonlara karşı bütün milletimizin dikkatli olması gerekiyor. Bu saldırıyı kınıyoruz, lanetliyoruz. Bütün partilerin bu saldırılara karşı ortak bir tavır olmaları gerekiyor. Saldırıda bir kişinin gözaltına alındığı bilgisi var." dedi.

"MİLLET OLARAK UYANIK OLMAK ZORUNDAYIZ"

"Kim demokrasi düşmanıyla, kim gerginlikten istifade ediyorsa saldırıyı o yapıyordur." diyen Kurtulmuş, "Faillerini bilmediğimiz bir süreçten bahsediyoruz. Türkiye'nin kaosla vakit kaybetmesini isteyenler olabilir. Biz millet olarak uyanık olmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Son dakika AK Parti Çukurova ilçe binasına saldırı


"YAPTIĞIMIZ SEÇİM YARIŞI"

Kurtulmuş, "Sonuç itibariyle yaptığımız bir seçim yarışıdır, savaş değildir. Herkesin kullandığı dile, siyaset üslubuna dikkat etmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu Türkiye demokrasisine yapılmış bir saldırıdır. Herkesin sükunetle, lanetleyerek yaklaşması gerekiyor. Zor bir seçime gidiyoruz. Hayatının normal akışı içerisinde bir seçime gidiyoruz. Esenlikle bu süreci geride bırakacağız.

Son dakika AK Parti Çukurova ilçe binasına saldırı

TEPKİLER PEŞ PEŞE GELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AK Parti Çukurova İlçe Başkanlığımıza düzenlenen silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Birlik ve beraberliğimize yönelik yapılan bu saldırılar asla hedefine ulaşamayacaktır. Çukurova Teşkilatımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adana’da AK Parti binasına silahlı saldırı olayı hakkında, “Resen soruşturma başlatıldı ve saldırıyı gerçekleştiren şahıs gözaltına alındı” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AK Parti Adana Çukurova İlçe Başkanlığı binasına yapılan silahlı saldırıyı kınıyorum. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından saldırı ile ilgili resen tahkikat başlatılmıştır. Saldırıyı gerçekleştiren şahıs gözaltına alınmış olup soruşturma titizlikle yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

Akşener: Tüm AK Parti teşkilatlarına geçmiş olsun

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: AK Parti Çukurova İlçe Başkanlığı’na yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyor, Zaten son günlerde yeterince yara alan demokrasimize karşı gerçekleştirilen bu saldırıların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Tüm Ak Parti teşkilatlarına geçmiş olsun.

"KİRLİ PLANLAR YAPILIYOR OLABİLİR"

CNN Türk yayınında konuşan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Coşkun Başbuğ, "Birileri sokakları hareketlendirmek için bir takım kirli planlar yapılıyor olabilir. Süre azaldıkça benzer provokasyonların yapıldığını görüyoruz. Siyasi yetkililere bu yükselen tansiyonu düşürmek için büyük bir görev düşüyor. Meral Akşener'in yaptığı ilk açıklamayı eleştirmiştik. Çünkü yapılacak açıklamaların insanları itidale davet ediyor olması gerekir. Eğer sert açıklamalar yaparsanız süreçte tansiyon yükselir. Kaftancıoğlu'nun açıklamaları da doğru değildi. Şimdi AK Parti binasına benzer bir saldırı yapıldı. Seçim yaklaştıkça bu gibi oyunlar kurgulanabilir. Uyanık olmalıyız." dedi.

'SİLAHIN OLDUĞU YERDE DEMOKRASİ OLMAZ'

Adana'da partisinin Çukurova İlçe Başkanlık binasına gerçekleştirilen silahlı saldırı sonrası incelemede bulunmak için bölgeye gelen AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bunun Türkiye demokrasisine yapılan açık ve aleni bir saldırı olduğunu belirterek, "Kurşunun olduğu, silahın olduğu, bombanın olduğu yerde demokrasi olmaz. Fikri olmayanların başvurduğu yöntem şiddettir, kabalıktır, zorbalıktır, silahtır, bombadır" dedi.

Huzurevleri Mahallesi Turgut Özal Bulvarı'ndaki AK Parti Çukurova İlçe Başkanlık binasına yapılan silahlı saldırı sonrasında AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bölgeye gelip, incelemede bulundu. Daha sonra basına açıklamada yapan Kurtulmuş, saldırganın bilerek 14 el parti amblemi ve parti binasının camlarına ateş açtığını söyledi. İçeride kimsenin olmaması nedeniyle herhangi bir yaralanma ve can kaybının yaşanmadığını dile getiren Kurtulmuş, "Gördüğünüz gibi son derece işlek bir caddenin üzerinde bu bina. Oradan geçen vatandaşlarımıza da zarar gelebilirdi” diye konuştu.

PROVAKASYONA İŞARET ETTİ

AK Parti İlçe Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili ve AK Parti Adana teşkilatına geçmiş olsun dileklerini sunan Kurtulmuş, seçim arifesine yaklaşılan bugünlerde gerçekleştirilen saldırının düşündürücü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Fevkalâde dikkat etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz ve birtakım provokatörlerin Türkiye'de hem seçime gölge düşürmek, hem de Türkiye'de toplumsal kamplaşmayı artırmak ya da kışkırtmak için birtakım provokasyonlar yapması ihtimalinin olduğunu gösteriyor bu olay. Şu anda zanlı yakalandı. Emniyette ifadesi alınıyor ve olayın bütün boyutları ile ortaya çıkarılmasını temenni ediyoruz. Ümit ederiz ki arkasında başka bir şey yoktur. Ama arkasında ne varsa, sadece silahı sıkan, ateşleme yapan kişi değil, bunun arkasında kimler varsa bunların da kamuoyunun önüne çıkarılması, güvenlik güçlerimizin sorumluluğudur. Ve bu konuda çok titiz bir çalışma yürütülmektedir."

'TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILAN AÇIK VE ALENİ BİR SALDIRI'

Bunun sadece bir siyasi partinin binasına yapılmış bir saldırı olmadığının altını çizen Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu tür saldırıların aslında Türkiye demokrasisine yapılan açık ve aleni bir saldırı olduğunu görmemiz lazım ve bütün siyasetçiler olarak ötekileştirici dili kullanmadan, bu tür saldırıların arkasında başka niyetler, hesaplar görmeden açıkça ortaya koymamız gereken husus, bu Türk demokrasisine yapılan aleni bir saldırıdır. Hangi partiye yapılırsa yapılsın siyaset kurumunu itibarsızlaştırmak ya da siyaseti ötekileştirmek için bir saldırı olduğu açıktır. Ayrıca yine bazıları bu saldırılar vesilesiyle önümüzdeki seçime gölge düşürmek isteyebilirler. Türkiye'de seçim güvenliğini tartışma konusu yapmak isteyenler olabilir. Önce şunu söylemek isteriz ki Türkiye'de çok şükür artık en iyi yaptığımız işlerden birisi seçimdir. Türkiye'de bu seçim döneminde de Allah'ın izniyle seçim güvenliği sonuna kadar sağlanarak, sadece kampanya sırasında değil, sandıkların oy verme günü başladığı, sandıkların açıldığı ana kadar ve ondan sonrasında da güvenlik tam manası ile sağlanacaktır. Bu tür tartışmalar, bu tür çatışmalar saldırılar seçim güvenliğine de gölge düşürmek amacına matuf olabilir. Vatandaşlarımız rahat olsun. Türkiye huzur içerisinde, esenlik içerisinde, güvenlik içerisinde bir seçim kampanyası yürütecek. Demokratik standartları son derece yüksek bir seçim kampanyası sonucu vatandaşlarımızın özgür iradesi yansıyacak, açık şeffaf bir şekilde sandıklardaki oyların sayımı gerçekleşecek ve Türkiye inşallah 14 Mayıs'ta bu tarihi seçimde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı milletimizin oyları ile milletimizin iradesi ile yeniden cumhurbaşkanını seçecek. Ümit ediyoruz ki 14 Mayıs'ta sandıklar açıldığında sadece sandıklar açılmayacak, Türkiye Yüzyılı'nın kapıları da sonuna kadar açılacaktır."

AK Parti olarak başından beri tutumun belli olduğunu ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kurşunun olduğu, silahın olduğu, bombanın olduğu yerde demokrasi olmaz. Demokrasinin en büyük düşmanı, sözü olmayan, fikri olmayanların başvurduğu yöntem şiddettir, kabalıktır, zorbalıktır, silahtır, bombadır. Dolayısıyla demokrasiyi bütün standartları ile Türkiye'de yerleştirme iddiasında olan ve demokrasinin kökleşmesi için büyük bedeller ödeyerek bugüne kadar gelmiş olan bir siyasi parti olarak, bir siyasi hareket olarak demokrasinin yüksek standartlı bir hale getirilmesi için sonuna kadar mücadele ediyoruz, mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu tür demokrasi düşmanı birtakım gelişmelere de, birtakım kişilere de müsaade etmeyeceğiz. Yolumuza devam edeceğiz. Türkiye'de beşeri planda milletin üstünde söz, kuvvet ve karar sahibi hiçbir gücün olmadığına inanıyoruz."