Gündem AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türk'te anlattı

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türk'te anlattı

26.01.2024 - 20:31 | Son Güncellenme:

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, CNN Türk ekranlarında İstanbul projelerini tek tek açıkladı. Kurum ulaşım projelerini anlattı. İşte detaylar...

Türkiye'de yerel seçim için geri sayım başladı. İstanbul başkanını seçiyor, Murat Kurum CNN TÜRK'te projelerini anlatıyor. Trafik sorunundan yeni ulaşım ağlarına, altyapıdan kentsel dönüşüme, şehircilik anlayışından sosyal projelere nasıl bir İstanbul vadediyor? Ahmet Hakan ve Fulya Öztürk sordu; AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum yanıtladı. Kurum'un açıklamaları özetle şöyle: Sokaktayız, milletimizin yanındayız. Aylardır bu ziyaretleri yapıyoruz. İstanbullular belediyeden ne gibi hizmetler bekliyor, bunları dinliyoruz. Gittiğimiz her yerde de büyük bir coşku ile karşılanıyoruz.

Haberin Devamı

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

"5 SENE YOK SAYILMAKTAN YORULMUŞLAR"

Ve gittiğimiz yerlerde de İstanbul'un bir değişim istediğini duyuyoruz. Gece 3'lerde bitiyor işimiz. Biz bunu Mayıs seçimlerinde de gördük. 5 sene yok sayılmaktan, çile çekmekten yorulmuşlar ve büyük bir motivasyonla 31 Mart'a hazırlanıyorlar. Biz 31 Mart akşamı İstanbulluların kardeşi olmaya talibiz. Ben yaptığım her görevde de buna gayret ettim. Milletin evladı, ağabeyi, kardeşi, muradı olmaya gayret ettim.

'YARI ZAMANLI BELEDİYECİLİK YAPAN YÖNETİM BİZİ TAKDİR ETMEZ'

İstanbulluların gündeminde olmayan konuların içinde olmayacağız diyoruz ve bu tutumu böyle devam ettireceğiz. Kampanyamızın ismi de Şimdi İstanbul Sadece İstanbul. Bu anlayışı her yerde sergileyeceğiz. Biz boş zamanlarında belediyeye uğrayan bir belediyeden bizi takdir etmesini beklemiyoruz. Bizim milletimiz 31 Mart'ta gereken cevabı verecek. Mevcut yönetim de bu hizmetlerden yararlanacak. İstanbul'a dönüp baktığımızda yeni konutlar yapıldı da biz görmedik mi? 2 yakaya 2 büyük tünel yapacağız dedik, onlar yaptılar da biz mi görmedik? Yaşanan çile, karmaşa ortada. Biz sadece İstanbul'a, İstanbul'un meselelerine odaklanacağız.

Haberin Devamı

İstanbullular Metro ile ne kadar kısa zamanlı evime giderim buna bakıyor. Gençler bu altyapıyı kim daha hızlı hazırlar bununla ilgileniyor. Mevcut yönetimin gündemleri farklı olduğu için polemik peşindeler. İstanbullular bizden İstanbul'un kaynaklarını en doğru şekilde yönetecek yönetim iradesini bekliyor. Gerçek belediyecilikle bu hizmetleri yapmamızı bekliyorlar. Bizim odaklanmamız gereken İstanbulluların sorunlarıdır.

Trafik süresini 64 dakikayı 39 dakikaya indireceğiz. Bilim insanlarının çalıştığı projeler üstüne bu verileri veriyoruz. Bu yakalanamaz dediğiniz zaman bunun üzerine çalışan bilim insanlarına haksızlık etmiş oluyorsunuz. Dertliyiz, İstanbul'un sorunlarına odaklanıyoruz. 2019'da 60 km ortalama trafik hızı. 45 dakikaymış seyahat süresi de.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

"RAYLI SİSTEM 5 YILDA İKİ KATINA ÇIKACAK"

Raylı sistemlerde biz ilk etapta ilk 5 yılda iki katına çıkaracağız. 2034 yılında 1004 kilometre uzunluğa çıkaracağız. Çok fonksiyonlu ve detaylı şekilde en acil, en öncelikli şey ne ise onu yapacağız. Bir şeyi yapmak için liyakatli bir çalışma lazım. Belediyenin yarısı değişmiş, yarısına yenisi gelmiş. Bunu yapabilmeniz için bu kadrolar ile çalışmanız lazım. Bu işten çıkarılanların hepsi kötü müydü? 

Haberin Devamı

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

Çok fonksiyonlu detaylı düşünüyoruz. İlk yapacağımız metro hattımız Yenikapı-Sefaköy. Burası hep trafik olan bir yer. Sefaköy'den sonraki ikinci hattımız ise Beylikdüzü Tüyap'a kadar uzanan diğer hat. Zamanla metrobüsün olduğu hattı da İstanbullulara güzel bir proje olarak armağan edeceğiz. 10. yılda artık Metrobüse ihtiyaç kalmayacak.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

Biz toplu taşımayı yaparken şehrin çeperlerini düşünmek zorundayız. Buradaki yaşam kalitesini artırmalıyız ki insanlar daha rahat yaşasın. Sultanbeyli'de Silivri'de bu hizmeti verdiğimizde İstanbul'un çeperleri ile birlikte düşünmüş olacağız. Bütüncül bir bakış. Sabiha Gökçen Kurtköy yine çok önemsediğimiz bir metro hattı.

Haberin Devamı

"BİZ HEP SÖZÜMÜZÜ TUTTUK"

Ben bu söylediğim sözleri tutmazsam tekrar aday olmam. Bu zamana kadar verdiğim sözleri tutan biriyim. 6 Şubat'ta depremzede kardeşlerimize söz verdiğimiz gibi, 3 ayda 180 bin konutun inşasına başladık. Biz söz verdiysek, sözünü tutan insanlar olduk. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Biz hep sözümüzü tuttuk. Biz ilk 5 yılda trafikteki yoğunluğu azaltacağımızı 10 yılda ise artık bir trafik sorunu gündem olmaktan çıkacak.

İKİ YAKAYA İKİ BÜYÜK TÜNEL

Avrupa ve Anadolu yakasına iki büyük tünel projemiz var. Avrupa'ya 88, Anadolu'ya 34 kilometrelik tüneler olacak. Dolmabahçe ve Kilyos arasında 2 proje ile birlikte Büyükdere Caddesi'ndeki sıkıntıyı aktarıyoruz, yükünü azaltıyoruz. Buradaki eziyete katlanmak zorunda bırakmıyoruz. Bir örümcek ağı gibi bu tünelleri birbirine bağlıyoruz. Bu projelerin hepsi bizim için hayati öneme sahip. Yenisahra-Bostancı etabı var. Alternatif bir yol olacak. Kadıköy'den vatandaşlarımız Bostancı sahiline ulaşabilecek.

2034 yılında Anadolu Yakasında yapacağız bir hat bu. Hafta sonları buraya gitmek bir çileye dönüyor. Sahil yoluna alternatif bir tüneli Üsküdar'dan Çubuklu'ya E-5 ve TEM'e alternatif olarak yapıyor olacağız. 5 yılda 47,5 km tünel yapacağız.

Haberin Devamı

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

"İSTANBUL'UN NÜFUSU SABİT KALSIN İSTİYORUZ"

Biz İstanbul'un nüfusunun daha fazla artmasını istemiyoruz. Marmara bütününde biz bu konuyu ele alacağız. İstanbul'un nüfusu sabit kalsın istiyoruz. Ancak turist daha çok gelsin, rahat etsin istiyoruz. İstanbul'u turizmin, ekonominin merkezi olan, okuyan gençlerimizin huzurlu hissettiği bir şehir olsun istiyoruz. İstanbul'dan memleketine dönmek isteyen büyüklerimiz var ise örneğin, onları da teşvik edecek projeler üreteceğiz.

"5 YILDA 250 BİN ARAÇLIK OTOPARK YAPACAĞIZ"

5 yılda 250 bin araçlık otopark yapacağız. Otopark sorununu çözmek de çok önemli. Üstü park, altı otopark alanları yapacağız. Depremde toplanma alanları eksik. Bizim ekibimizde daha önce bu işleri yapmış, İstanbulu bilen ekiplerle çalışıyoruz. Bir veri sunarken bu bilim insanlarının çalışmaları sonucu sunuyoruz. Nerede ihtiyaç var, nereye otopark yapılabilir. Tespitler yapılmış, saha analizleri yapılmış, bu projeler böyle hazırlandı.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

Birçok uygulama var bunları tek uygulamaya geçeceğiz. Özel, kamu belediye. Tek çatı altında otoparkını bu navigasyon üzerinden bakacaksınız, o otoparkı rezerve edeceksiniz örneğin. Dijital şehir uygulamalarını her yerde yaygınlaştırmak istiyoruz. Birçok hizmeti tek uygulamada veriyor olacağız. İnsanlar evlerinin önüne araçlarını park ediyorlar, Mevcut yönetim oradan bile para alıyor. İspark otopark ücretlerinde yüzde 25 indirim yapacağız.

İSTANBUL'DA TAKSİ SORUNU

İstanbulda kayıtlı 19 bin taksi var. Beceriksiz yönetim anlayışı ile esnaf ile vatandaşı karşı karşıya getirdi. Bir kere sorunun niye olduğunu anlamak lazım. Bizim bu sorunu çözmek için veriye dayalı konuşmamız lazım. Taksici mesela diyor ki evinin önünden neden almıyorsun dediğinizde. Bizim önce sahadaki sorunu tespit etmemiz lazım. Sen yol yapmazsan, toplu taşımada yapılması gerekeni yapmazsan trafik olacak. Hepsi birbiri ile bağlantılı. Tek merkezden tüm uygulamaları yönetiyor olacağız.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

Şu an Uber hizmeti alacaksınız örneğin başka bir uygulamadan, İBB'den bir hizmet alacaksınız başka bir uygulamadan. Bunların hepsini tek çatı altına toplayacağız. Bu uygulama ile verileri de denetleyeceğiz.

HER YIL 100 METROBÜS, 250 YENİ OTOBÜS

Konfor ve güveni artırmak için her yıl araçlarımızı yenileyeceğiz. Her yıl düzenli olarak bu araçları İstanbulumuza kazandıracağız. Her yıl 100 metrobüs, 250 yeni otobüsü halkımıza kazandıracağız. Silivri'ye metrobüsü götüreceğiz. Şehrin çeperindeki imkanları artıracağımız projeleri ortaya koyacağız.

İSTANBUL DEPREME NASIL HAZIRLANACAK?

İstanbul bir deprem şehri. Burada bulunan 600 bin konut acil dönüşmesi gereken konutlar. Siz soruna karşı duyarsız kalmaz ve bir irade ortaya koyarsanız gereğini yaparsınız. Biz diyoruz ki 650 bin konutu 5 yılda yenileyelim. Kiptaş ile 300 bin konut yapacağız. Yarısı bizden kampanyası ile. 250 bin konutumuzu da yerinde dönüştüreceğiz. Buna ilaveten 100 bin sosyal konut yapıyoruz. Bunları uygun bedeller ile kiralacağız. İstanbul'un ekonomisiyle ayakta kalması lazım. Depreme hazırlık terörle mücadele kadar önemli.

TOKİ KONUTLARI

11 ilimizdeki sıkıntılara rağmen sosyal konutlarımız ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz Tuzla'da Maltepe'de. 180 ay vade ile ödeme imkanı sunuyoruz. 2019'da proje açıklandı ve hemen başlatıldı. 2023 ve 2024'te de konut teslimleri başladı.11 ilde büyük bir yıkım yaşandı ve sonuçta bunlardan etkilendik ama buna rağmen sözümüzü tutuyoruz. 250 bin sosyal konut yapıyor TOKİ şu an İstanbul'da. Biz vatandaşımıza ne söz verdiysek tutarız. Hiç merak etmesinler vatandaşlarımız ister Tuzla, ister Maltepe konutlarını alabilirler.

650 BİN KONUT NASIL YAPILACAK?

Bakanlık sürecimiz de zaten biz olaylara İstanbul'a hakimiz. Biz ekibimiz ile de çalıştık, aday olmasak da aday olacak arkadaşlarımıza verecektik bu projeleri. Başarı detayda saklıdır. Ben en sorunlu mahallelere giderim, o sıcaklığı da ikili ilişkilerde kuruyorum.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

Mevcut belediyenin bütçeleri ile ilgili bir tablomuz var. İstanbul'un kaynağı her yere yeter. Öylesine zengin bir şehir ki tüm Türkiye'ye yeter. Toplam gelir 18 milyarmış 2018'de belediyenin. 2023'te ise toplam gelir 104 milyarmış. Siz bir kere iş yapmak istiyorsanız öz gelirinizi artırmak zorundasınız. İstanbul gerçekten kıymetli bir şehir. Biz mevcut gelirimizi 2 kat artıracağız. 

115 bin konut yapacağız dediler, yüzde 5'ini yaptılar. Ben sözünü tutan bir kişi olarak diyorum ki 5 yılda 650 bin konut yapacağız. Biz 39 ilçeye de gidip el ele verip, tek bir riskli yapı kalmayana kadar İstanbul'u afetlere karşı dirençli hale getireceğiz. Bizim istediğimiz tek bir vatandaşımız acı çekmesin.

HER MAHALLEYE KREŞ HİZMETİ

Tüm emekçilerimiz için 7 24 saat kreş hizmeti sağlayacağız. 100 bin kadın girişimciye 100 bin TL hibe vereceğiz. Kadınlardaki üretimin artması ile birlikte hane halkı geliri de artacak. Okullarımızda güvenlik, temizlik hizmetlerini biz sağlayacağız. O güven ve huzurla öğrencilerimize beslenme desteği de vereceğiz. Mevcut yönetimin söz verdiğii ancak yapmadığı bir hizmet. Toplu taşımada öğrencilere yüzde 40 indirim yapacağız. Üniversitelere İGDAŞ'tan 25 metreküp doğalgaz desteği vereceğiz. Üniversitede İstanbul'da okuyan öğrencilerimize 10 bin TL eğitim desteği vereceğiz.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

Gençler geleceğe umutla baksın diyoruz yeni evlenecek gençlerimize 50 bin TL destek vereceğiz. Ben yaşadım, gençlerimiz yaşamasın. Yine ilk işini kuracak gençlerimize 100 bin TL hibe vereceğiz, kadınlarımıza yaptığımız desteğin bir benzeri. 39 ilçeye paylaşımlı ofis imkanı vereceğiz. İki yakada 3 büyük yaşlı ve engelli bakım evleri yapacağız. Burada vatandaşlarımız yararlanacak. İlla 24 saat kalmasına gerek yok. Örneğin evde bakıyorsunuz ancak bir işiniz var. Gelip bize emanet edeceksiniz, biz vatandaşlarımıza burada bakacağız. İhtiyaç sahibi emeklilerimize her ay 2.500 TL destek sağlayacağız. Tüm öğretmenlere indirimli ulaşım imkanı vereceğiz. Sadece kamuda değil özelde çalışan öğretmenlerimiz de bu imkandan faydalanacak. Tüm mahallelerimizde mahalle bahçesi yapacağız. Bunlar depremde toplanma vazifesi görecek. Kadınlarımıza özel kadınlar kıraathanesi yapacağız. Burada kadınlarımız gün yapacak toplanacak. Komşuluk ilişkileri de böylelikle gelişmiş olacak.

"AİLEMİZ 85 MİLYON"

2001 yılında evlendim. Eşim Şengül hanım Matematik öğretmeni. 3 tane çocuğumuz var. Mehmet, Zeynep, Zehra. Zehra'nın hiç küçüklüğünü göremedim bakan olduğumda dünyaya  geldi. Mehmet kısmen daha az etkilendi. Onlar sağ olsun o fedakarlığı gösteriyorlar. Bizim ailemiz çok büyüdü, 85 milyon bizim ailemiz. Ailem de bu fedakarlığı gösteriyor.

SON ANKETLER NE SÖYLÜYOR?

Biz şu an öne geçmiş durumdayız ama rehavete kapılmıyoruz. Bu motivasyonla 31 Mart gecesine kadar çalışmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımla beraber uyum içinde çalışıyoruz. Bizde istişare kültürü önemlidir. Ben bilirim, ben yaparım ile değil ortaklaşa bir motivasyonla çalışıyoruz.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum projelerini CNN Türkte anlattı

SİZTEM İSTANBUL

Odağımızda insan olan bir yönetim anlayaşımız var. Uğraştıran değil, Ulaştıran bir İstanbul olsun istiyoruz. 64 gün biz İstanbul sokaklarında olacağız. Kardeşlerimizi dinleyeceğiz. Beraber kazanacağız. 1 Nisan'dan itibaren de birlikte yöneteceğiz İstanbul'u. İstanbullular gerçek belediyeceliğin ne olduğunu görecekler.