Gündem AK Parti'li Yavuz'dan oy pusulası açıklaması: Türkiye'nin her yerinde aynı kullanılmıyor

AK Parti'li Yavuz'dan oy pusulası açıklaması: Türkiye'nin her yerinde aynı kullanılmıyor

04.05.2023 - 10:13 | Son Güncellenme:

CNN Türk'te 14 Mayıs seçimlerine ilişkin çarpıcı bilgiler veren AK Parti'li Yavuz, Türkiye'nin her yerinde aynı oy pusulasının kullanılmayacağını açıklayarak detayları paylaştı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. AK Parti'li Yavuz'un açıklamalarından satır başları şöyle;

Haberin Devamı

Tek zarf çift pusula ilkesi var. Eskisi gibi her oy ayrı zarfa girecek değil. İki pusula da milletimiz, seçmen oy kullanmak için oyun verileceği binaya girdiğinde sandığın korunduğu alana girdiğinde kendisine iki tane pusula verilecek. Ama kimlik karşılığında tabi.

Kimliğini gösteriyor ve kendisinin seçmen olup olmadığı bulunuyor. İki tane oy pusulası veriliyor. Bu iki oy pusulasını YSK basıyor. Dolayısıyla YSK yurt dışında oy kullanacaklara dair oy pusulasını bastı. Yurt içindeki oy pusulası yurt dışından farklı. Yurt içinde hala basılmadı. Ama o kadar genelgelerle milimetrik hesaplar koymuş ki ortaya siz alırsınız bir excel formatında hazırlayıp normalde çıktısını alabilirsiniz. Biz de bunu yaptık açıkçası. Çünkü henüz daha illerde kullanılacak olan oy pusulaları basılmış değil.

Haberin Devamı

Biz sandığa, demokrasiye inanıyoruz. Milli irade nasıl gerçekleşirse o gerçekleştirdiği şekilde herkesin kabullenmesini istiyoruz. Biz şimdi bütün var gücümüzle bunların maskesi düşsün diye istiyoruz. Var gücümüzle ne yapmak istediklerini anlatmaya çalışıyoruz. Ama milli irade sandığa nasıl yansırsa sandıktan öyle çıksın. Sandıktan nasıl çıkarsa seçim kurulunda kayıtlara öyle geçsin ve hepimiz de bunu kabullenelim, herkes de bunu kabullensin. Bunu haricinde bir yaklaşımımız yok. Sadece bunların ne yaptığını anlatmaya ve meselenin ne kadar ağır bir tablodan ibaret olduğunu dile getirmeye çalışıyoruz.

"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE AYNI PUSULA KULLANILMIYOR"

Niye bu zor? Çünkü yurt dışı daha kolay. Yurt dışında bir fiks pusula var. Yurt dışının her yerinde aynı pusula kullanılıyor. Ama Türkiye'nin her yerinde aynı pusula kullanılmıyor. Bazı yerde 24 partiyle giriliyor. Bazı yerde 17 partiye kadar düşüyor. Bazı yerde bağımsız aday var. Bazı yerde yok. Bazı ittifakların bazı illerde olmayacağını söyleyeyim. Dördüncü fark da milletvekili listesi de yine listenin altında yer alıyor. Bu farklar sebebiyle her ile ayrı pusula basılıyor olacağı sebebiyle YSK henüz bunları basmadı, basacak ve illere gönderecek.

Haberin Devamı

AK Partili Yavuzdan oy pusulası açıklaması: Türkiyenin her yerinde aynı kullanılmıyor

BAZI İLLERDE 17'YE KADAR DÜŞECEK, BAZI İLLERDE İTTİFAK OLMAYACAK

Cumhurbaşkanlığına ilişkin pusula belli. Şu an yurt dışında oy kullanılıyor. Birisi bu verilecek. Dört Cumhurbaşkanı adayından oluşan. Birinci pusula bu. YSK bu pusulaları basacak ve gönderecek. Benim elimde örnek bir pusula var. İkinci pusula milletvekili listesi. Bir metre deniyor ya hayır daha fazla olabilir. 

152 bağımsız aday var. Sağ tarafta bulunan boş alana bağımsız adaylar yerleşecek, varsa. Yoksa o kısım oradan kesilecek. Toplam 36 parti seçime girme hakkı elde etmişti. Ama 24'ü seçime katılacağını ortaya koydu. Mesele Gelecek, DEVA gibi partiler seçime katılmıyor. Onlar CHP'nin listesinden giriyor biliyorsunuz. Bu sayı onun için düştü. Azami 24. Ama bazı illerde bunun 17'ye kadar düşeceğini, bazı illerde ittifakın olmayacağını.

AK Partili Yavuzdan oy pusulası açıklaması: Türkiyenin her yerinde aynı kullanılmıyor

Mesela 16 ilde Millet İttifakı yok. 5 tane ittifak var. Sosyalis Güç Birliği İttifakı, Cumhur İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı, Millet İttifakı ve ATA İttifakı. Millet İttifakı 16 ilde yok mesela. Neden? İYİ Parti 9 ilde CHP'nin listesinden giriyor. CHP 7 yerde İYİ Parti listesinden giriyor. Öyle olunca ittifak diye bir şey kalmıyor.

Haberin Devamı

KABİNE GİRİŞLER

Tek istisna var. Engelli bireyler yardım istiyorsa yakınlarından bir kişi ya da orada hazır bulunan seçmenlerden yardım isteyebilir. Aldı içeriye girdi. Önce kabinde açtı pusulaları oyunu bastı. Bunu nasıl basarsa bassın oy geçerli. Vurulan mühür karşıya geçse de oyun nereye verildiği anlaşılıyor. Ama biz yine de tartışmalara sebep olunmaması için pusulanın ters katlanılması gerektiğini söylüyoruz. Oyunu verdi kabinden çıkartmak suretiyle sandığa oyunu attı, imzanın tıp kimliğini alıp oradan çıkacak.

HANGİ ZARFLAR GEÇERSİZ?

Sandık kurulu mührü dışında başka bir mühür varsa geçersiz. YSK'nin LOGO ve mührü, sandık mührü var. Parmak izi varsa geçersiz. İmza attı diyelim o da geçersiz. Tamamen yırtılmış, o da geçersiz. Ya da herhangi bir yazı ya da işaret koymuş. Yine geçersiz.

YSK zaten hangi oyların geçerli olacağı, hangi pusulaların geçersiz olacağına ilişkin şablonları oluşturmuş durumda. Sitesinden girip bakılabilir. Herhangi partinin alanına vurulmuş oyların hepsi geçerli. Kaç tane vurulmuş olursa olsun. Ve ya birden çok parti vurulmuşsa, yazı yazılmışsa, iki yere oy kullandıysanız geçersiz.

Haberin Devamı

AK Partili Yavuzdan oy pusulası açıklaması: Türkiyenin her yerinde aynı kullanılmıyor

KAÇ DEPREMZEDE ADRES KAYDINI DEĞİŞTİRDİ?

Devlet hem YSK ve devletin kurumları kolaylaştırıcı adımlar attılar. Mesela Nüfüs İşleri Müdürlüğü depremzedelerin adres değişikliğini fiilen almasıydı. Deprem bölgesinden başka yerlere Yaklaşık 325 bin kişi gitti. Askı süreci başlamadan hemen öncede kişiler kendi beyanlarına göre adres değişikliği alma hakkına sahiptiler.

Biz araştırma yaptık, ne kadar kitle deprem bölgesinden başka illerde bulunuyor. Bu kişilerin sayısı 1 milyona yakın. Bunun 650 bini seçmen ama. Yaklaşık söylüyorum. Bu 650 bin seçmenin yaklaşık 500 bini 2019'da hangi şehirde kullanıyorsa o şehirde oy kullanabiliyor. Dolayısıyla o ilin seçmeni haline getirmiş kendi. Deprem bölgesi boşaldı deniyor ya o doğru değil. Aslında seçmen profili çok değişmemiş. AFAD ihtiyacı olan depremzede seçmenleri seçimde taşıyacak.

SEÇİM GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?

Şimdi kıyameti kopartacak halimiz yok. Bu seçim kurulu, İstanbul'daki gibi bir hata yaparsa bunun telafisi olmaz. Bizim de çok arzu ettiğimiz konularda da ret kararı alıyoruz. CHP, bunu neyin bir talep olduğuna bakmadan gelişi güzel hareket ediyor. Sandık güvenliğinden bahsediyor dimi CHP. Örnek vereyim, Pamukkale'de 700'ü aşkın sandık var. Sandık listelerini veremediler. 17:05'te verdiler. 17'00'i 1 dakika geçe olmaz. İtiraz ettik. Seçim hukuku şekli hukutur. YSK bu işi anlayacak.

Sandık alanında bir problem çıktı, sandık başkanı, seçmen kolluk güçlerini içeri çağırabilir. Torbalar taşınıyor, kişi gelmedi, yolunu kestiler. Kolluklar buna sahip çıkacak. Süleyman Bey, bunları takip edebilmek için bize daha fazla bilgi verin dedi. Kanun diyor ki şuna şuna sandık tutanağı verilir diyor. YSK da bunun dışında vermem diyor.

HDP'NİN KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLENMESİ

Kanunumuz çok açık, sistem çok net. Ama yer yer problemlerin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Şu an yurtdışında oylar kullanılıyor. Milli iradenin sandığa kendini göstermesi açısından biraz daha çaba sarf etmeleri gerektiğini söylüyorum. HDP'nin açık adayı Kemal Kılıçdaroğlu. Cemil Bayık'ın yeni açıklaması var. "Biz bittik, bizim bitmemiz için Erdoğan'ın seçilmemesi lazım. Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermeyenlerden hesap soracağız" diye açıklamaları var. Biz şu an Gabar'da petrol bulmuşken, bir yandan doğalgaz, İHA-SİHA'lar derken PKK ve diğer terör örgütleri gidişatı sekteye uğratmak için bir takım kalkışmalara yelteneceklerini ortaya koyuyor. FETÖ'nün unsurları da benzer söylemler söylüyor.

PKK'nın tek amacı Türkiye'yi bölmektir. Bu PKK diyor ki, "Erdoğan bizim hedeflere gitmemize engel, Kılıçdaroğlu'nu desteklememiz gerekiyor." Biz şimdi bütün var gücümüzle bunların maskesinin düşmesini istiyoruz. Biz bunların ne yapmaya çalıştığını ve meselenin ne kadar önemli olduğunu dile getirmeye çalışıyoruz. Milli irade ne ise o sandığa yansısın.

BABACAN'IN 'TÜRKLÜK DEĞİŞECEK' AÇIKLAMASI

Hepsinin tek tek açıklamaları var. Herkes enteresan yaklaşımlar sergiliyor. Türkiye'de neyin, ne zaman tartışılacağı bellidir. Böyle bir zamanda böyle bir tartışma konusu açarsanız birilerinin ekmeğine yağ sürersiz. 

PKK köşeye sıkıştı. Bugüne kadar doğru düzgün PKK'ya yönelik kınamalarının olmadığını biliyoruz. PKK "Ne gerek var bu uçağa var" diyor. Ama Sezgin Tanrıkulu, "Gelir gelmez bunları yurt dışına çıkaracağız" diyor. Türkiye şu an her tarafı petrol, doğalgaz görüyorsunuz. Başka eller dokunduğu için bu zaman kadar bunlar ya bulunamadı ya da bulunması istenmedi.