Gündem Son dakika... Bingöl ve Tunceli'deki yangınlarla ilgili OGM'den açıklama

Son dakika... Bingöl ve Tunceli'deki yangınlarla ilgili OGM'den açıklama

01.09.2021 - 09:09 | Son Güncellenme:

Orman Genel Müdürlüğü, Bingöl ve Tunceli'deki örtü yangını ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Orman yangınlarına karadan ve karadan müdahalelerimiz devam ediyor." denildi ve müdahale ekipmanı sayılarına yer verildi. Tunceli / Munzur Milli Parkı; 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 5 iş makinesi. Bingöl / Yayladere – Sarıtosun; 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 2 iş makinesi görevlendirildiğini belirtti.

Son dakika... Bingöl ve Tuncelideki yangınlarla ilgili OGMden açıklama

rman Genel Müdürlüğü, Bingöl ve Tunceli'deki yangınlarla ilgili açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Orman yangınlarına karadan ve karadan müdahalelerimiz devam ediyor." denildi ve müdahale ekipmanı sayılarına yer verildi.

Tunceli / Munzur Milli Parkı; 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 5 iş makinesi. Bingöl / Yayladere – Sarıtosun; 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, 2 iş makinesi görevlendirildiğini belirtti.

TULUMBALI EKİPLER DEVREDE 

Tunceli'nin Munzur Vadisi Milli Parkı içinde kalan Fırtına Veli mevkisinde çıkan, 55 saat sonra kontrol altına alınan yangın ile ilgili soğutma çalışmaları sürüyor. AFAD ve AFAD gönüllerinden oluşan 40 kişilik ekip, soğutma çalışmaları için 30 litrelik su çantaları ve tulubalarla parkın zirvesi Gül Yaylası'na askeri helikopterle indirildi. Bölgede görev yapan ekiplerin güvenliği için ise iki insansız hava araçı (İHA) keşif uçuşu yapıyor.

Türkiye'nin alan bakımından en büyük 2'nci, endemik bitki türü ve yaban hayatı açısından da en zengin 1'inci milli parkı Munzur Vadisi'nin içinde kalan Fırtına Veli mevkisinde çıkan yangın, 55 saat sonra kontrol altına alındı. Söndürme çalışmalarına iki yangın söndürme uçağı ile Orman İşletme Müdürlüğü, AFAD, Doğa Koruma ve Milli Parklar, jandarma, Munzur Arama-Kurtarma, Tunceli ile Ovacık, Pertek, Hozat, Çemişgezek belediyesi itfaiye ekiplerinin yanı sıra gönüllü vatandaşlar ile birlikte toplam 350 kişiden oluşan bir ekip müdahale etti.

55 saatlik zorlu mücadelenin ardından soğutma çalışmaları sürüyor. AFAD ve AFAD gönüllerinden oluşan 40 kişilik ekip, 30 litrelik su çantaları ve tulumbalarla parkın zirvesi Gül Yaylası'na askeri helikopterle indirildi. Ekip, buradaki soğutma çalışmalarına destek verecek. Bölgede kuru otlar nedeniyle yeni bir yangının çıkmaması için büyük çaba sarf ediliyor.

PÜLÜMÜR VADİSİ'NDE DE YANGIN

Bu arada Pülümür Vadisi'nde bulunan Roj Deresi ile Mirik mezrası yakınlarındaki kırsal bölgede, 3 gün önce yangın çıktı. Hem özel güvenlik bölgesi olan hem de sarp araziye sahip mevkiye iki söndürme helikopteriyle havadan müdahale edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

BİNGÖL'DE ORMAN YANGINI 5'İNCİ GÜNDE

Haberin Devamı

Bingöl Yayladere ilçesine bağlı Sarıtosun köyünde 28 Ağustos'ta çıkan orman yangını sürüyor. Engebeli arazi ve rüzgar, söndürme çalışmalarını güçleştirirken, alevlerin Gökçedağ köyü ve ilçe merkezine doğru ilerlediği belirtildi.

Yayladere ilçesine bağlı Sarıtosun köyünde çıkan 5'inci gündeki orman yangınını, söndürme çalışmaları devam ediyor. Engebeli arazi nedeniyle itfaiye ve iş makinelerini ulaşmadığı bölgelere, havadan müdahale gerçekleştiriliyor. Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 2 helikopter, karadan 6 arazöz, 3 ilk müdahale aracı ve Yayladere Belediyesi'ne ait 2 itfaiye aracı çalışmalara katılıyor. Bingöl, Erzurum, Elazığ ve Diyarbakır'dan gelen toplam 100 kişilik ekibe bölge halkı da destek veriyor. Rüzgarın etkisiyle geniş bir bölgeye yayılan yangının, Göçedağ köyü ile ilçe merkezine doğru ilerlediği belirtildi.

 

Yazarlar