Gündem Dilan Polat soruşturmasında yeni gelişme: 27 şirkete kayyum atanacak

Dilan Polat soruşturmasında yeni gelişme: 27 şirkete kayyum atanacak

06.11.2023 - 11:09 | Son Güncellenme:

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Dilan ve Engin Polat soruşturmasında 27 şirkete kayyum atanması talebi mahkeme tarafından kabul edildi.

Milliyet.com.tr / Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Engin Polat ve Dilan Polat haklarında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi”, “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” ve “Vergi kanununa muhalefet” suçlarından soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleştirilen operasyonda, Engin Polat, Dilan Polat, Sıla Doğu, Kürşat Polat, Sezgin Polat, Ahmet Gün’ün de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına aldı.

4 gün süren emniyetteki işlemlerinin ardından Dilan Polat ve Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 24 şüpheliden 18’i Anadolu Adalet Saray’ına getirildi. Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliğince Dilan ve Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 12 şüpheli tutuklandı. 6 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

MARMARA CEZAEVİ'NE

Tutuklama kararının ardından Dilan Polat, “Oğlum sana kim bakacak” diye bağırdı. Tutuklular, Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne gönderildi. Polat çiftinin avukatı olan ve “suç örgütü kurma ve yönetme”, “suçtan kaynaklı mal varlığını aklama” ve “vergi usul kanuna muhalefet” suçlarından tutuklanan avukat Ahmet Gün’ün savcılıkça mahkemeye gönderilen sevk yazısında, tasfiye halindeki kendine ait beş şirketten Dilan Polat’a ait firmaya gerçek bir mal alış ve satış olmadan farklı zamanlarda 98 milyon 657 bin liralık, 25 milyon 337 bin liralık, 20 milyon liralık, 150 milyon liralık ve 29 milyon liralık sahte fatura düzenlediği ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Dilan Polat soruşturmasında yeni gelişme: 27 şirkete kayyum atanacak

'ETKİN PİŞMANLIK' İBARESİ

Sahte faturaların, MASAK raporuyla tespit edildiğinin belirtildiği sevk yazısındaki “etkin pişman şüpheli” ibaresi, şüphelilerden birinin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için itirafçı olduğunu ortaya koyarken şöyle denildi: “MASAK analiz raporu, toplanan deliller ve etkin pişman şüpheli ifadesi gibi tüm soruşturma evrakı içeriğinden şüphelilerin çıkar amaçlı suç örgütü faaliyeti kapsamında sahte fatura ve belgelerle gerçek bir işleme dayanmayan gelirlerini kurmuş oldukları çok sayıda şirket üzerinden işleme tabi tutarak, sonuç olarak MİLDA gayrimenkul, otomotiv şirketi üzerinden akladıkları, MASAK raporuna göre aklanan miktarın ise 250 milyon lira olduğu anlaşılmaktadır.”

'DİLAN'A İLAÇ VERDİLER'

Dilan Polat’ın tutuklanma kararının ardından arkadaşı Sevim Alan, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla gündem oldu. Alan, yayınladığı hikayelerde Engin Polat’ı suçladı ve Dilan Polat’a ilaç verildiğini iddia etti. Sevim Alan paylaşımında, “Dayadınız ilacı kadına, bitirdiniz hayatını. Dünya sizin olsa ne olur, yaktınız güzelim Nilda’yı. Kızlar annelerinin kaderini yaşamamalıydı. Ticaretiniz batsın” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

27 ŞİRKETE KAYYUM TALEBİ

Öte yandan 12 Ekim tarihinde Dilan ve Engin Polat'ın tüm mal varlıklarına el konulmuştu. Polat çifti soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Dilan Polat, Engin Polat ve yakınlarına ait olan 27 şirkete kayyum atanmasını talep etti. Talep mahkeme tarafından kabul edilirse şirketlere kayyum atanacak.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, haklarında "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet" suçlarından soruşturma başlatılan Engin ve Dilan Polat çifti, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonla gözaltına alındı. Operasyon kapsamında toplam 24 şüpheli yakalanırken, 18 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlanarak Anadolu Adliyesine sevk edildi. 6 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Toplam 19 saat süren işlemlerin ardından 18 şüpheliden aralarında Engin Polat, Dilan Polat, Sıla Doğu, Sezgin Polat, Ahmet Gün, Can Doğu ve Can Polat'ın olduğu 12 kişi tutuklanırken 6 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklu sanıklar bugün sabaha karşı cezaevine sevk edildi. Soruşturma kapsamında bugün adliye sevk edilen 2 şüpheli daha tutuklanmıştı. Böylelikle 14 şüpheli tutuklanırken 9 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

MAHKEME TALEBİ KABUL ETTİ, KAYYUM ATANACAK

12 Ekim tarihinde Dilan ve Engin Polat'ın tüm mal varlıklarına el konulmuştu. Polat çifti soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Dilan Polat, Engin Polat ve yakınlarına ait olan 27 şirkete kayyum atanmasını talep edilmişti. Talebi değerlendiren mahkeme 27 şirkete kayyum atanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

DİLAN POLAT CEZAEVİNDE GÜNLÜK NE KADAR HARCAYABİLECEK?

Öte yandan Dilan Polat'ın cezaevinde kaldığı sürede harcayabileceği haftalık tutar ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgiler göre, ceazevinde kişisel para limiti, haftalık bin lira olarak belirtiliyor.

Dilan Polat soruşturmasında yeni gelişme: 27 şirkete kayyum atanacak

GÜNLÜK 750 BİN LİRADAN GÜNLÜK 133 LİRAYA

"Bazen bir AVM'de günlük 750 bin lira harcıyorum" diyen Dilan Polat'ın, günlük cezaevi harcaması 133 TL olacak.

Dilan Polat soruşturmasında yeni gelişme: 27 şirkete kayyum atanacak

Kanal D’nin hafta içi her gün canlı yayınlanan, sunuculuğunu Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı’nın yaptığı “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ve CNN Türk muhabiri Merve Tokaz Polat, Dilan Polat soruşturmasıyla ilgili dikkat çeken bilgileri paylaştı.

DİLAN POLAT'TAKİ DEĞİŞİM

CNN Türk muhabiri Merve Tokaz, Polat ailesinin mahkeme boyunca adliyede takip ettiklerini belirtti. Tokaz, Dilan Polat'ın emniyete sevk edildiği sıradaki yüz ifadesiyle, adliyeye sevk edildiği sıradaki yüz ifadesinin çok farklı olduğuna dikkat çekti. Tokaz, "İlk savcılıkta ifade verdiğinde, çıkacağından emin bir hali vardı. Ancak tutuklama kararının okunmasının ardından yıkıldı." dedi.

ŞOK DETAY: ÇALIŞANI OLMAYAN ŞİRKETLERE MİLYONLARCA LİRA

CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ise Polat çiftinin hem avukatı hem de mali işlerine bakan Ahmet Gün'ün sahte fatura sistemiyle ilgili verdiği ifadenin detaylarını anlatarak değerlendirdi.

Nihat Uludağ, "Polisin yürüttüğü soruşturmada Dilan ve Engin Polat'a ait tüm şirketlerin kuruluşu ve paraların aktarımıyla ilgilenen kişinin Ahmet Gün olduğu tespit edildi. Hep şirket kurulmuş... 25-30'a yakın şirket var. Soruşturmada ilginç bir şey daha tespit edildi. Hep tanıdıkları kişilere önce şirket kurmuşlar. Ahmet Gün, kendi kızlarının üzerine bile şirket kurmuş. Sonra sıkıntı yaşayacağını anlayacağı için şirketler başkasının üzerine devredilmiş. Mesela çalışanı olmayan şirketlere milyonlarca lira girip çıkıyor." dedi.

2 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

Dilan Polat ve Engin Polat soruşturması çerçevesinde Ankara'da polis tarafından eş zamanlı olarak 5 ayrı adrese yapılan operasyonda gözaltına alınan 5 kişi, işlemlerinin ardından bugün adli makamlara sevk edildi. Adliyeye sevk edilen Uğur A. ve Mustafa Ö. tutuklanırken, İsmail B., Gözde B. ve Kübra D.Ö. isimli şahıslara adli kontrol ile yurt dışı çıkış yasağı getirildi.