Gündem Son dakika | Sakarya'da havai fişek fabrikasında şiddetli patlama! Bakan Koca acı haberi verdi

Son dakika | Sakarya'da havai fişek fabrikasında şiddetli patlama! Bakan Koca acı haberi verdi

03.07.2020 - 17:49 | Son Güncellenme:

Son dakika haberi... Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Gelen son dakika haberine göre; İçişleri Bakanı Soylu, "7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı Koca, yaptığı son açıklamada 92 hastanın taburcu olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Bakan Soylu, söndürme çalışmalarının tamamen sona erdiğini ifade etti. Öte yandan meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 4 kişiden 2'sinin kimliği tespit edildi.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Haberin Devamı

BAKAN KOCA: 92 HASTA TABURCU OLDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Sakarya Hendek'te meydna gelen patlama ile ilgili son durumu paylaştı. Bakan Koca, "Sakarya Hendek’teki patlamada yaralanan ve tedavisi devam eden hastalarımızı Hendek Devlet Hastanemizde ziyaret ettik. Hastaneye kaldırılan 114 kişiden 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi sürüyor. Hayatını kaybeden 4 yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum." ifadelerini kullandı.

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi


'SÖNDÜRME ÇALIŞMASI TAMAMEN SONA ERDİ"

Bakan Soylu yaptığı açıklamada, "Hemen bir durum değerlendirmesi ortaya koyduk. Söndürme çalışması yapıldı. Şunu söyleyebilirim. Söndürme çalışmaları tamamen sona erdi. Arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirmeye başladı. Son değerlendirmede elde ettiğimiz sonuç şu. 186 kişi içeride demiştik. 7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi, patlayıcı bir madde içerdiği sebebiyle. Özellikle patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetimlerimiz sıklıkla devam etmektedir. Kendi adına bir prosedürü vardır. Bu prosedür aksamaksızın devam eder.

Haberin Devamı

İNCELEME YAPTILAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen havai fişek fabrikasının bulunduğu bölgede inceleme yaptı.

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi

FINDIKLIK ALANDA ARAMA ÇALIŞMASI YAPILACAK

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrasında yaralanarak Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıları ziyaret etti. Vatandaşlarla ve yaralı yakınlarıyla görüşen Vali Kaldırım, hastane ziyareti sonrasında, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bütün hastalarımızı ziyaret etmiş olduk. Şu anda yaralılardan birçoğu taburcu oldu. Yatanların sayısı 16’ya kadar düştü. 1 hastamız da İstanbul Kartal’a sevk edildi ve durumu iyi. En son rakamlara göre 4 vefat var. İkisinin kimliği tespit edildi, diğerlerinin isim tespitleri için otopsi çalışmaları sürüyor. 3 tane de ulaşılamayan vatandaşımız var. Arkadaşlarımız şu an sahada, çalışma yapıyorlar. Hem soğutma hem de arama çalışmaları sürüyor. Fındıklık alanda sabah tekrar bir arama başlayacak. İnşallah sağsalim onlara ulaşırız. Allah beterinden korusun" dedi.

Haberin Devamı

'BİLGİLER KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAKTIR'

Yangının çıkış nedeniyle ilgili incelemenin tamamlanmasının ardından bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Vali Kaldırım, "Gerçekleştirilen soğutma çalışmasının ardından hem itfaiyemiz hem de diğer birimlerimizin yapacağı çalışma ve Başsavcılığımızın yapacağı soruşturma sonucu tespit edilecektir. Bu çalışma zaten yapıldığında gerekli bilgiler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bugün 3 Bakanımız buradaydı. Cumhurbaşkanımız sürekli bizlerle görüştü, konuyla ilgili bilgi aldı. Devletimiz tüm imkanlarıyla sahadaydı. Çok büyük bir patlamaydı ve Allah beterinden korusun diyoruz, Allah bir daha böyle bir afeti ne Sakarya’mıza ne ülkemize göstermesin. İnşallah sağ salim kalan 3 kişiye de ulaşırız" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖLEN İKİ KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 4 kişiden 2'sinin kimliği tespit edildi. Ölen 2 kişinin Hava Çelik ve Selahattin Tepeçınar olduğu belirlendi.

KAYIP KİŞİLERDEN BİRİ, İHH GÖNÜLLÜSÜNÜN OĞLU

Patlama sırasında İHH gönüllüsü Muammer Yılmaz koşarak fabrikaya geldi. İtfaiyeciler, Muammer Yılmaz'ı patlamanın olduğu alana fazla yaklaştırmazken, oğlu Halis Yılmaz'ın kaybolan 3 kişi arasında olduğu öğrenildi.

BAKAN KOCA'DAN UYARI

Sağlık Bakanı Koca, 'Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev, kapı ve pencerelerin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz' dedi.

Öte yandan Sağlık Bakanı Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Havai fişek fabrikasındaki patlamada yaralanan hastalarımızdan birini, yanık tedavisi için, helikopter ambulansla, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanemizden İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanemize sevk ettik. Tedavisini yakından takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi


"PATLAMA ÇEVREYİ DE ETKİLEYEN BİR HASARA YOL AÇTI"


Bakan Koca yaptığı paylaşımad "Acil Durum Merkezinde birlikte görev aldığımız bakan arkadaşlarımla, patlamanın yaşandığı havai fişek fabrikası çevresinde incelemelerde bulunduk. Yangın kontrol altına alınmış durumda. Patlama, çevreyi de etkileyen bir hasara yol açtı." ifadelerini kullandı.

 

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasındaki incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Bakan Koca'nın açıklamaları yaptığını söyledi.

Hem soğutma hem de enkazdaki diğer çalışmaların devam ettiğini belirten Soylu, "Onun üzerine söyleyebilecek bir değerlendirme yok. Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda sayın Başsavcımızın da kontrolünde ve denetiminde, elbetteki patlamanın nerede meydana geldiği, nasıl meydana geldiğine yönelik çalışmalar da bu soğutma çalışmaları bittikten sonra değerlendirilip kamuoyuyla paylaşılacaktır. Geçmiş olsun." diye konuştu.

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen havai fişek fabrikasının bulunduğu bölgede incelemede bulundu.

FINDIKLIK ALANDA ARAMA ÇALIŞMASI YAPILACAK 

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrasında yaralanarak Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıları ziyaret etti. Vatandaşlarla ve yaralı yakınlarıyla görüşen Vali Kaldırım, hastane ziyareti sonrasında, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bütün hastalarımızı ziyaret etmiş olduk. Şu anda yaralılardan birçoğu taburcu oldu. Yatanların sayısı 16ya kadar düştü. 1 hastamız da İstanbul Kartala sevk edildi ve durumu iyi. En son rakamlara göre 4 vefat var. İkisinin kimliği tespit edildi, diğerlerinin isim tespitleri için otopsi çalışmaları sürüyor. 3 tane de ulaşılamayan vatandaşımız var. Arkadaşlarımız şu an sahada, çalışma yapıyorlar. Hem soğutma hem de arama çalışmaları sürüyor. Fındıklık alanda sabah tekrar bir arama başlayacak. İnşallah sağsalim onlara ulaşırız. Allah beterinden korusun" dedi. 

'BİLGİLER KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAKTIR'

Yangının çıkış nedeniyle ilgili incelemenin tamamlanmasının ardından bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Vali Kaldırım, "Gerçekleştirilen soğutma çalışmasının ardından hem itfaiyemiz hem de diğer birimlerimizin yapacağı çalışma ve Başsavcılığımızın yapacağı soruşturma sonucu tespit edilecektir. Bu çalışma zaten yapıldığında gerekli bilgiler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bugün 3 Bakanımız buradaydı. Cumhurbaşkanımız sürekli bizlerle görüştü, konuyla ilgili bilgi aldı. Devletimiz tüm imkanlarıyla sahadaydı. Çok büyük bir patlamaydı ve Allah beterinden korusun diyoruz, Allah bir daha böyle bir afeti ne Sakaryamıza ne ülkemize göstermesin. İnşallah sağ salim kalan 3 kişiye de ulaşırız" diye konuştu.  

ÖLEN İKİ KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 4 kişiden 2'sinin kimliği tespit edildi. Ölen 2 kişinin Hava Çelik ve Selahattin Tepeçınar olduğu belirlendi.

KAYIP KİŞİLERDEN BİRİ, İHH GÖNÜLLÜSÜNÜN OĞLU

Patlama sırasında İHH gönüllüsü Muammer Yılmaz koşarak fabrikaya geldi. İtfaiyeciler, Muammer Yılmaz'ı patlamanın olduğu alana fazla yaklaştırmazken, oğlu Halis Yılmaz'ın kaybolan 3 kişi arasında olduğu öğrenildi. 

BAKAN ALBAYRAK'TAN TAZİYE MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin taziye mesajı yayınladı.

Bakan Albayrak açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyorum. Yaralılarımıza da Rabbim'den acil şifalar diliyorum. #Sakarya bölge halkına çok geçmiş olsun.

BAKAN GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 'Sakarya Hendek'te meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dilerim. Dualarımız, kalbimiz Sakarya'da' dedi.

BAKAN SELÇUK: DERİN BİR ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENDİK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da hava fişek fabrikasında meydana gelen elim kazanın haberini derin bir üzüntüyle aldıklarını bildirdi. Selçuk açıklamasında, 'Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Dualarımız sizlerle. Geçmiş olsun' dedi.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN BAŞSAĞLIĞI AÇIKLAMASI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu. İletişim Başkanı Altun açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Sakarya Hendek’te meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Cumhurbaşkanımız, yaşanan elim hadiseyle yakından ilgilenmekte ve devletimizin tüm kurumları eşgüdüm içerisinde büyük bir özveriyle çalışmaktadır.

AFAD'DAN RADYASYON İDDİALARINA YANIT

Radyasyon iddiaları üzerine AFAD'dan son dakika açıklaması geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, 'Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır.Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir' denildi.

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi

Patlamada yaralananlar hastanelere kaldırıldı.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sakarya-Hendek'te meydana gelen havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından bölgeye 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz gönderdiklerini bildirdi.

Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sebebiyle Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü takviye olarak bölgeye gönderdik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sakarya'ya büyük geçmiş olsun. Yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli CNN Türk'te patlamaya ilişkin son dakika bilgileri paylaştı. Yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin yolda olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, yangının çıkış nedeniyle ilgili henüz bilgi olmadığını söyledi. 110 ton kadar mühimmatın olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, 'Yağış beklediğimiz için bir endişe yok' dedi.

KIZILAY BAŞKANI KINIK'TAN BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARA UYARI

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık açıklamasında, 'Sakarya Hendek patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz' ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi

AK PARTİLİ ÇELİK'TEN PATLAMA AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Sakarya'nın Hendek ilçesinde meydana gelen patlamaya ilişkin son dakika açıklaması yaptı. Çelik açıklamasında, 'Dualarımız canlarımızla... Sakarya Hendek’te patlama olan Havai Fişek Fabrikası’nda canlarımız var. Allah hepsini korusun.Tüm dualar ve gayretler onlar için...' dedi.

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi

 

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hala sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis" dedi.

"BOMBA DÜŞMÜŞ SANDIK"

Babaoğlu, "Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düşmüş sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu." diye konuştu.

Son dakika | Sakaryada havai fişek fabrikasında şiddetli patlama Bakan Koca acı haberi verdi

"SARSINTILAR OLDU"

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan AA muhabiri Uğur Subaşı yaptığı açıklamada, 'Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında patlama oldu. Çevre illerden ses duyuldu. Vatandaşlar tedirgin oldu, anlaşılamadı ilk anda. Çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi sevk edildi. Evlerde, iş yerlerinde sarsıntılar oldu. Vatandaşların bazıları sokağa çıktı' dedi.

'DEPREM OLUYOR ZANNETTİ İNSANLAR'

CNN Türk'te açıklama yapan görgü tanığı Adalet Altunsoy, İlk başta ne olduğunu biz de anlamadık. Evimizin camları kırıldı. 200-300 metre civarında yakın fabrikaya. Yerleşim birimlerinin olduğu bir yer. Deprem oluyor zannetti insanlar, yakınlarımızı aradık. Alev görmüyorum, duman görüyorum sadece. Orta ölçekli bir fabrika diyebiliriz. Deponun patladığı yönünde bir bilgi var' dedi.