Gündem İstanbul’da su bulandı! Semte göre etiket

İstanbul’da su bulandı! Semte göre etiket

23.02.2024 - 06:57 | Son Güncellenme:

İstanbul’da aynı markanın damacana su fiyatları semte göre değişiyor. Şube çalışanları bu farkı kira ve akaryakıt giderlerine bağlıyor. Bayii yetkilileri ise dağıtım, işçilik, kira ve işletme giderleriyle maliyetin her geçen gün arttığından dert yanıyor...

İstanbul’da su bulandı Semte göre etiket

Aleyna Sevim - İstanbul’da 19 litrelik damacana su fiyatları 100 lirayı aştı. Bazı su markaları fiyatlarını her semtte sabit tutarken bazı markaların fiyatları değişiklik gösterebiliyor. Kadıköy’de bir markanın 93 lira olan damacana fiyatı Silivri’de 85 liraya satılıyor. Genel anlamda fiyatlar 8-10 lira arasında değişirken firma çalışanları maliyetler arttıkça bunun suya yansıdığını ifade ediyor. Bilinen bir su markasının Bağcılar yetkilisi, özellikle taşımacılığın fiyatlardaki değişimi etkilediğini aktararak, “Vatandaş bize kızıyor ama ben buraya kira ödüyorum. İşçi çalıştırıyorum. Maliyetler yüksek. İşçim var. Araçla taşıyoruz. Benzin parası haftalık 2 bin lirayı aşıyor. Maliyetini kurtarmam gerekiyor. İstasyona olan uzaklıklar da fiyatları etkiliyor” dedi. 

Haberin Devamı

‘BİZE MALİYETİ 30 LİRA’ 

Büyük bir markanın Kadıköy yetkilisi ise fiyatlardaki değişimleri şu şekilde anlattı: “Semtlerdeki kira fiyatları değişkenlik gösterdiği için bizde de fiyatlar değişebiliyor.

Bazı yerlerde kira 3 bin liraysa bizde 20 bin lira. Çalışan olarak da baktığımızda burada elemanı kolay bulamıyoruz. Bize şu an şirketten aldığımız suyun maliyeti 30 lirayı buluyor. Şirketten 50 liraya da alsak 80 liraya mal ediyoruz. 10 liralarda para kazanabiliyoruz.Bir çalışan 70 adet su satmalı ki para kazanalım. Araç haftalık 2 bin lira yakıt yakıyor. Benzin 42 liraya dayandı. Kiraların durumu malum. Gel al kampanyaları yapıyorduk ama Kadıköy’de tutmadı.” 

KAYNAĞINDA NE KADAR?

Damacana suların kaynaklarının bulunduğu illerde satış fiyatları ise şöyle: 

Haberin Devamı

Muğla Köyceğiz’deki kaynaktan satışa sunulan Saka suyun 19 litrelik damacanası, Fethiye’deki bir bayide 70 liraya satılıyor. 

Bursa’daki kaynaktan doldurulan Erikli suyun, Osmangazi’deki bir su bayisinde damacana fiyatı 75 lira. 

Sakarya’daki kaynaktan doldurulan Buzdağı suyun Adapazarı’ndaki su bayisinde satış fiyatı 60 lira. 

Bayilerdeki yetkililer bölgelerindeki fiyatın İstanbul’a göre düşük olmasını lojistik maliyetlerinin daha düşük olmasıyla açıklıyor. 

İstanbul’da su bulandı Semte göre etiket

GEL-AL TUTMADI 

Sosyal medya ve şubelerin yaptığı damacana “gel-al” kampanyalarında ise vatandaş kendisi gidip alırsa 35-40 liralara kadar
damacana fiyatları düşebiliyor. Bir şubenin yaptığı gel-al kampanyası kapsamında rağbet olup olmadığı konusunda ise şube çalışanı, “Fiyat olarak insanlar uygun gördüğü için talep oluyor ama bunun yaşlısı var, evden çıkamayanı, çocuğu olan var. Bu kişiler gelemiyor. Böyle olunca da büyük bir talep var diyemiyoruz” yanıtını verdi.

ÇEŞMEDEN 0.45 TL

İstanbul’da İSKİ’nin haneler için belirlediği suyun metreküp fiyatı 23.72 lira. Bu fiyat baz alındığında çeşmeden akan 19 litre suyun bedeli, 0.45 TL’ye denk geliyor. Damacana su fiyatları ise çeşmeden akan sudan yaklaşık 200 kat pahalı.