Gündem Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu

06.03.2023 - 21:40 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 6'lı Masa'dan kalkmasının ardından Ankara'da hareketli dakikalar yaşandı. İYİ Parti'nin önerisi gündemi değiştirdi. Merakla beklenen Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve yol haritası açıklandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayını tespiti aşamasında Altılı Masa'dan fiilen çekilmesi ve yaptığı sert açıklamaların ardından hareketlilik devam etti.  Millet İttifakı'nın bugün Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde bir araya geldi. 6 lider cumhurbaşkanı adayını açıkladı.

Haberin Devamı

İşte dakika dakika Ankara'da yaşananlar...

21.59CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı ilan edildikten sonra partisinin genel merkezine geçti. Kılıçdaroğlu, burada eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte parti önüne gelen vatandaşlara seslendi. Bir adaydan öte bir değişimin temsilcisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Sayın İmamoğlu ve Sayın Yavaş ile bir yola çıktık. Güzel bir gecedeyiz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bir adaydan öte bir değişimin temsilcisi olarak karşınızdayım. Ben ve ittifakımız bu ülkeyi akılla, erdemle, liyakatle yönetmeye adayız. Bir seçimi kazanmaktan fazlasına adayım. Gönülleri kazanmaya, korkuları aşmaya, küskünleri barıştırmaya adayım. Sadece ben değil, oy vermeye gidecek olan herkes bu ülkeyi hak ettiği yaşam için değiştirmeye aday. Ben uzun bir yolculuktan geldim. Heybemi bu güzel insanların öyküleriyle doldurdum. Şimdi onlarla birlikte adayım. Bize kader dedikleri bu nizamı değiştirmek istiyoruz. Çaldıkları 418 milyar doları isteyen herkes aday. Sadece bana oy vermeyeceksiniz; kendiniz, sevdikleriniz ve geleceğiniz için oy vereceksiniz. Bu topyekun bir değişimin başlangıcı. Hak ettiğimiz düzeni yeniden kuracağız. Aday ben değilim, aday hepimiziz. Sevgili halkım, eyvallah, başlıyoruz."

Haberin Devamı

21.48: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, adaylığının ilan edilmesinin ardından CHP Genel Merkezi'ne gitmesi bekleniyor. CHP Genel Merkezi'nin önünde kalabalık bir kitle bekliyor.

Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu

20.50: Saadet Partisi Genel Merkezi'nde yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından, CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi liderleri dışarıya çıkarak, bina önünde toplanan kalabalığı selamladı. Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını açıkladı. Karamollaoğlu, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyor, seçimlerin ardından da kendisine başarılar temennisinde bulunuyorum" dedi.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU: BARIŞIN VE KARDEŞLİĞİN SOFRASIDIR

Ardından konuşan Kılıçdaroğlu, "Yunus Emre, 'bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz' der. Biz Yunus Emre'nin sözünden aldığımız ilhamla Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Halil İbrahim sofrası komşusu açken tok yatmamaktır. Halil İbrahim sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Halil İbrahim sofrası zulmün sona ermesi, hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız" dedi.

'GENEL BAŞKANLAR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK'

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceklerini belirterek, "Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kaldık. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde millet ittifakına dahil diğer partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Millet ittifakının kapısı ortak Türkiye hayalimizi paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı selamlıyoruz. Deprem felaketinin bugünün 1'inci ayı. Kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ahlakın, adaletin iktidarını hep birlikte kuracağız. Yolumuz açık olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

16.15: Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin genel başkanları, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de katılımıyla Saadet Partisi Genel Merkezi'nde toplandı.

AKŞENER, SAADET PARTİSİ'NDE

15.48: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Merkezi'ne geldi. Akşener'i Temel Karamollaoğlu karşıladı.

Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu


AKŞENER MASAYA DÖNDÜ

15.32: İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, Akşener ile Kılıçdaroğlu'nun bir görüşme gerçekleştirdiğini, Akşener'in Millet İttifakı toplantısına katılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

15.05: Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek Millet İttifakı toplantısı saat 16.00'ya ertelendi.

15.05: Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, 'Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener galiba telefonda görüşmüş. Meral Hanım'ın Saadet Partisi'ne gideceği söyleniyor. Bir ön telefondan görüşmesinden bahsediliyor. Yine CHP'nin Meral Akşener'in teklifine 'Evet' dediği bilgisi var.

15.03: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener parti genel merkezinden çıkışını gerçekleştirdi.

14.47: İYİ Parti'den yapılan açıklamada Meral Akşener'in Saadet Partisi'ndeki toplantıya katılmayacağı, başka bir görüşmenin olduğu aktarıldı.

14.46: İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, "Bir süreç var. Sayın Genel Başkanımız kendisinin de cumhurbaşkanı adaylığı önerisi yaptığı isimleriyle görüştü. Onların cumhurbaşkanı yardımcısı sıfatıyla değerlendirmesini kendilerine sundu." dedi.

14.28:  Açıklamalar sonrası İYİ Parti Genel Merkezi'nde hareketlilik yaşanıyor. Meral Akşener'in binadan çıkışı için hazırlık yapıldığı öğrenildi.

AKŞENER'İN MASAYA DÖNME ŞARTI

14.00:  İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a cumhurbaşkanı yardımcısı olma önerisinin iletildiğini duyurdu. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "13'üncü Cumhurbaşkanının belirlenme süreci 2 Mart'taki toplantının ardından Sayın Genel başkanımız uzlaşma, istişare ile ilgili müzakere sürecini yürütmüştür. Milletin sesi, milletin iradesi olma sorumluluğunu duyan Sayın Genel Başkanımız milletimizin sesi doğrultusunda yeni bir kuşatıcı, kapsayıcı yeni bir öneri ile Millet İttifakı'na önerisini oluşturmuştur. Başkanlarımızın ziyaretleri sırasında seçilecek 13'üncü Cumhurbaşkanı'nın iki Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmaları konusunda önerilerini iletmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu'na aktaracaktır. Müzakere süreci devam edecektir. Akşener'in toplantıya katılmasını bekliyor ve umut ediyoruz." dedi.

13.58: Millet İttifakı'nın 14.00'de yapılması planlanan toplantısı 15.00'e ertelendi.

13.57: Mansur Yavaş, "Bizler Millet İttifakı'nın belediye başkanlarıyız. Hep birlikte bir araya geldik. Masada yaşananları seyretme imkanımız yok. Ankara ve İstanbul gibi şehirleri kazandık. Deprem felaketinden sonra bu yaraları saracak şekilde halkımızın arzusu. Sayın Genel Başkan'a ilettik. Değerlendirecek." dedi.

Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu

13.55: Ziyaret sonrası konuşan Ekrem İmamoğlu, "Bu çok önemli süreçte saygıdeğer İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hanımefendiyi ziyaret ettik. Bugün bu ziyaretimizi sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bilgisiyle gerçekleştiriyoruz. Biz Türkiye'mizin özellikle depremle birlikte yaşadığı zor günlerde milletimizin geleceği açısında 6'lı masanın stratejisinin varlığının çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Sayın Genel Başkan ile duygularımızı paylaştık." dedi.

İKİ BAŞKAN'DAN ZİYARET

13.35: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın İYİ Parti Genel Merkezi'nde Meral Akşener'i ziyaret etti.



ANKARA'DAN SON KULİS BİLGİLERİ

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova da bu kritik ziyarete ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi. Canova'nın değerlendirmeleri şöyle;

Bir uzlaşma arayışı vardı. Dün geceden beri yoğun bir trafik yaşanıyor ittifaklar arasında. Karşılıklı öneriler var. Bu öneriler karşılıklı değerlendiriliyor. Bir kaç formülden de bahsediliyor. 5'li masa kalabilir. İYİ Parti dışarıdan destekle çoklu aday çıkararak seçim ikinci tura gitmesi durumunda yeniden birleşme sağlanabilir. Böyle bir formül konuşuldu.

Bunun dışında iki başkan yardımcılığı konusunda bir takım sürpriz isimler gündemde. İşte artık ete kemiğe büründü. Sürpriz isimler Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'ydu kastettiğim. Her iki isimle görüştüğü yönünde bilgiler var elimizde. Dolayısıyla belli ki bu iki belediye başkanı seçim sonrası eğer muhalefet bloğunun kazanması durumunda kurulacak bir hükümette başkan yardımcısı olarak yer alacaklarsa İYİ Parti'nin yeniden mutabakat metnine sıcak baktığı ifade ediliyor.

Bunun dışında şu an iki başkanın Meral Akşener'e CHP'den başka bir teklif götürmüş olabileceği de konuşuluyor. O da şu; 'Masanın dışında kalmayın o zaman. Gelin masaya. Ortak adayla gidelim. Bu iki belediye başkanı da eğer seçimi kazanırsak başkan yardımcıları olarak kalsın'