Gündem Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'nde silahlı saldırı! Bakan Yerlikaya: 2 katil zanlısı yakalandı

Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'nde silahlı saldırı! Bakan Yerlikaya: 2 katil zanlısı yakalandı

28.01.2024 - 12:52 | Son Güncellenme:

Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybederken yaşanan olayla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Bakan Yerlikaya gün içinde 30 adrese baskın yapıldığını belirtti ve yakalanan 2 katil zanlısının yabancı uyruklu olduklarını açıkladı.

Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne saat 11.40 sıralarında pazar ayini sırasında maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Bakan Yerlikaya iki katil zanlısının yakalandığını duyurdu. Daha sonra açıklama yapan Bakan Yerlikaya iki zanlının yabancı uyruklu olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

47 ŞAHIS GÖZALTINDA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde, Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde düzenlenen saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Yerlikaya, "Bildiğiniz üzere bugün Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında maskeli 2 kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda Tuncer Cihan isimli vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Olayın hemen ardından yaptığımız açıklamada faillerin en kısa sürede yakalanıp adalete teslim edileceğini, yaşanan hadiseyi şiddetle kınadığımızı belirtmiştik. Menfur saldırı sonrası İstanbul Emniyetimiz çok hızlı ve kapsamlı bir çalışma başlattı. Gün boyu emniyet güçlerimiz 30 ayrı adrese baskın düzenledi ve şuana kadar 47 şahıs gözaltına alındı. Son olarak ise saat 22.00 sıralarında belirlenen adrese yapılan baskında cinayet zanlısı her 2 şahıs da yakalandı. Zanlıların her ikisinin de yabancı uyruklu olduğunu ifade etmek istiyorum. Biri Tacikistanlı, diğeri Rusyalı olan bu iki yabancı uyruklu DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KARANLIK NOKTALAR AYDINLATILACAK

Olayın üzerinde 12 saat bile geçmeden her iki katil zanlısını yakalayan İstanbul Emniyetine ve polislere teşekkür eden Yerlikaya, "Kilisede işlenen cinayetle ilgili zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır. Şunun altını çizmek istiyorum. Medeniyetimizin baş tacı İstanbul'umuz farklı dinlere, mezheplere asırlardır ev sahipliği yapmaktadır, yapmaya da devam edecektir. Biz Türkiye'nin huzuru diyoruz. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışanlara, teröristlere ve onların işbirlikçilerine; ulusal olsun, uluslararası olsun suç odaklarına, birlik ve beraberliğimize kastedenlere asla ama asla göz açtırmayacağız. Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine, yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Son olarak başta bölücü terör örgütü olmak üzere terörün her türlüsü ile mücadele ediyoruz, azimle, kararlılıkla. DEAŞ'la ilgili 1 Haziran 2023 tarihinden bugüne bin 46 operasyon yaptık. 2 bin 86 gözaltı, 529 tutuklu, 404 adli kontrol kararı alındığını da belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2 KATİL ZANLISI YAKALANDI

İçişleri Bakanı Yerlikaya, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu sabah Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır. Failleri tespit edip yakalayan İstanbul Emniyetimizi ve kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum” dedi.

BAKAN TUNÇ: ŞER ODAKLARINA ASLA FIRSAT VERİLMEYECEKTİR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında bir vatandaşımızın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında olayın zanlıları yakalanarak gözaltına alınmıştır. Zanlılar ve bağlantılarına yönelik soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin huzur ve güvenliğine kasteden terör örgütlerine ve şer odaklarına asla fırsat verilmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

PAPALIK VEKİLİ İLK KEZ CNN TÜRK'TE: CUMHURBAŞKANI'NIN ARAMASI CESARET VE TESELLİ VERDİ

İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi’nde bir kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu ve Papalık Vekili Massimiliano Palinuro ilk röportajını CNN Türk’e verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi’nde meydana gelen saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ve Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefon görüşmesi yaptı.

Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etti.

"ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Bakan Yerlikaya Sarıyer'deki kiliseye ziyarette bulundu. Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yerlikaya, 'Bu saldırıyı lanetliyoruz, şiddetle kınıyoruız. Olayın bir an önce aydınlatılması için emniyetimiz çalışıyor. Bütün arkadaşlarımız gayret ediyor. İstanbulumuzda pek çok ibadethane var. Her biri özgürce, her biri huzur ve güven ortamında ibadetlerini yerine getiriyor.

Haberin Devamı

Hiçbir kimse milletimizin birliğini, beraberliğini bozmada başarılı olamayacak. Bu saldırıyı kim yaptıysa, kimler yaptıysa onları da en kısa zamanda tespit edip adalete teslim etmek bizim görevimiz.' dedi.

VALİ GÜL: TEK KİŞİYE SALDIRI OLDU, YARALI YOK

İstanbul Valisi Davut Gül, pazar ayini sırasında Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırının ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Sarıyerde Santa Maria Kilisesinde silahlı saldırı Bakan Yerlikaya: 2 katil zanlısı yakalandı

Maskeli iki kişi tarafından yapılan saldırıda C.T. (52) hayatını kaybetti. Faillerin en kısa sürede yakalanacağını belirten Gül, "Hepimizin başı sağ olsun. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. 1972 doğumlu 52 yaşında bir vatandaşımız vefat etti. İki maskeli şahıs saldırıda bulundu. Bununla ilgili polisimizin, savcılığımızın araştırması devam ediyor. Şu an itibariyle söyleyebileceğimiz bilgiler bunlar. Yaralı yok, tek bir kişiye saldırı olmuş. Tek bir kişi vefat etmiş. Bildiğimiz, gördüğümüz şu; İçeri girilmiş ve vefat eden bir kişiye saldırıda bulunulmuş. Dolayısıyla da bunun üzerinde polisimiz çalışıyor. Hepimizin başı sağ olsun. Bakanlığımız açıklama yaptı. Sayın cumhurbaşkanımız olayı takip ediyor, İçişleri Bakanımız, Adalet Bakanımız, polisimiz, savcımız herkes görevini yapıyor. İçişleri Bakanlığı'mızın açıklaması olayın çerçevesini çiziyor. Bunun dışında söylenebilecek bir şey yok. Şu an Kilisemizin baş pederiyle de görüştük. Ona da geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Olay çok yeni. İki saatlik bir olay. Herkes görevini yapıyor. Failler de bulunup adli makamlara çıkartılacaktır. Biz olayla ilgili ne dersek diyelim bir hüküm tesis etmiş olacağız. Olay söylediğimiz gibi, iki maskeli kişi içeri giriyor ve bir kişiye ateş ediyorlar. O kişi de hayatını kaybediyorö diye konuştu.

Sarıyerde Santa Maria Kilisesinde silahlı saldırı Bakan Yerlikaya: 2 katil zanlısı yakalandı

Saldırı sonrası kilisenin giriş kapısına dev Türk bayrağı asıldı.

YAYIN YASAĞI KARARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria kilisesinde meydanında gelen saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından olay ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

SALDIRGANLARIN GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

Sarıyerde Santa Maria Kilisesinde silahlı saldırı Bakan Yerlikaya: 2 katil zanlısı yakalandı

"FAİLLER ADALET ÖNÜNDE HESAP VERECEKTİR"

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, 'Santa Maria Kilisesine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybeden kişinin ailesine başsağlığı diliyorum.

Ülkemizde bu tür provokasyonlara asla müsaade edilmeyecektir. Olay her yönüyle soruşturulmakta olup, gerekli çalışmalar ilgili tüm kurumlar tarafından yürütülmektedir. Failler en yakın sürede yakalanıp adalet önünde hesap verecektir.' dedi.

Sarıyerde Santa Maria Kilisesinde silahlı saldırı Bakan Yerlikaya: 2 katil zanlısı yakalandı

"ŞİDDETLE KINIYORUZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler, asla emellerine ulaşamayacaktır.' şeklinde konuştu.

“KİMSEYE DÜŞMANLIĞI YOKTU"

Saldırıda vefat eden C.T' nin dayısı olduğunu iddia eden Kazım Aydemir, “Bir düşmanı yoktu. Benimle beraber de ayine gelirdi zaman zaman. Temiz, çok iyi bir insandı. Tanrı yanına erken aldı. Kimseye düşmanlığı yoktu. Ben de başka bir kilisedeydim, haberi telefonla aldım ve hemen buraya geldim" diye konuştu.

“SUİKAST DEĞİL KADER"

Öldürülen C.T.'nin amcası olduğunu belirten Çağın Cihan, "Hiçbir şekilde politikayla hiçbir kişiyle kötü bir şey yapmadı. Oraya sadece ziyarete geldi ve tesadüfen ona denk geldi" dedi. "Husumetlisi var mıydı" sorularına olmadığını söyleyen Cihan, "Masum, sade biriydi, basit biriydi. Kesinlikle masum bir kurbandı. Hiçbir şekilde suikast falan değil, kader" diye konuştu. Amcasının çocuğu olmadığını, Alibeyköy'de annesiyle yaşadığını, hafif zihinsel engelli olduğunu belirtti.

"MELEK GİBİ BİRİYDİ"

Olay sonrası kiliseye ilk giren kişilerden olduğunu söyleyen Jak Mutlu, "Kilisenin kapısının kilitli olduğunu gördüm. Fakat o saat kapalı olmamalı, ayin bitmeden kilisenin kapısı kapanmaz genelde, hatta ayinden sonra bile uzun süre açık bırakılır. Netice itibariyle çok şaşırdık, arkadaşımla beraber girdik. Kapıyı tıktıkladık, bir daha tıktıkladık sonra rahip açtı kapıyı. Fakat beti benzi atmış, 'Çabuk girin içeri falan' dedi. Çok pırıl pırıl bir kişiydi. Mütevazı, hani derler ya melek gibi bir kişiydi. Düzenli gelirdi, hafta içi pek görmezdik ama hafta sonları gelirdi. Pazardan pazara gelirler, ayinden sonra bir çay kahve içeriz, ayaküstü bir sohbet ederiz" dedi.