Gündem TSK hiyerarşisinde bir ilk! Amiral devrimi

TSK hiyerarşisinde bir ilk! Amiral devrimi

18.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu, daha kıdemli olduğu için Kara Kuvvetleri Komutanı Bayraktaroğlu’nun önünde yer aldı. Yeni uygulama, bir oramiralin veya havacı bir orgeneralin de gelecekte genelkurmay başkanı olabileceği şeklinde yorumlandı.

TSK hiyerarşisinde bir ilk Amiral devrimi

AYDIN HASAN / ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapısında son yıllarda yapılan köklü değişikliklere bir yenisi daha eklendi. TSK’nın Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) yeniden şekillenen komuta kademesi hiyerarşisi içinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, kıdemi nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun önünde yer aldı.

Haberin Devamı

Yeni uygulama, gelecekte bir oramiralin veya havacı bir orgeneralin genelkurmay başkanı olarak atanabileceği bir teamül oluşturmaya yönelik önemli bir adım olarak yorumlandı.

YAŞ’ın 3 Ağustos’ta yapılan toplantısının ardından İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu Kara Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştı. Yeni komutanlar, çarşamba günü yapılan devir teslim törenleri ile görevlerine başladı.

Devir teslim törenlerinin ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK’nın yeni komuta kademesini kabul etti. Bakanlığın duyurduğu kabulde komutanlar; hiyerarşik olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu olarak sıralandı.

Haberin Devamı

KARACILAR ÖNDEYDİ

Karacı geleneğinin hâkim olduğu TSK’da, genelkurmay başkanları bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan seçildi. TSK hiyerarşisi de Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel komutanı olarak sıralanıyordu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinden sonra askeri birimler Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanırken, jandarma TSK’nın kuvvet yapısının dışına çıkarıldı. Ancak hiyerarşide karacı geleneği sürdürüldü.

Hiyerarşi sırası Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı olarak şekillendi. Ancak 2023 Ağustos Şurası ile TSK’da devrim niteliğinde bir yapılanmaya gidildiği ortaya çıktı. Yeni hiyerarşi kuvvet komutanlarının orgenerallik-oramirallikteki kıdemleri dikkate alınarak; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Kadıoğlu olarak sıralandı.

Yeni hiyerarşide Milli Savunma Bakanı Güler’in sağında Genelkurmay Başkanı Gürak, solunda ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu yer aldı. Daha önce bakanın solunda Kara Kuvvetleri Komutanı yer alıyordu.

Gürak 2020’de orgeneralliğe, Tatlıoğlu da aynı yıl oramiralliğe terfi etti. Bayraktaroğlu 2021, Kadıoğlu ise 2022 YAŞ toplantılarında orgeneralliğe terfi etmişti. Milli Savunma Bakanlığı’nın paylaştığı fotoğraflara yansıyan yeni hiyerarşide; kuvvet komutanlıkları sıralamasının değil, komutanların kıdemlerinin dikkate alındığı görüldü. Teamüller gereği geçmişte genelkurmay başkanlığına kara kuvvetleri komutanları atanıyordu. Bu yıl bu teamül uygulanmadı ve Gürak, 2. Ordu Komutanlığı’ndan doğrudan Genelkurmay Başkanı olarak atandı. Yeni uygulama, gelecekte bir oramiralin veya havacı bir orgeneralin genelkurmay başkanı olarak atanabileceği bir teamül oluşturmaya yönelik önemli bir adım olarak yorumlandı.