Gündem Son dakika... Türkiye-İran sınırında 4.1 büyüklüğünde deprem

Son dakika... Türkiye-İran sınırında 4.1 büyüklüğünde deprem

19.06.2023 - 13:36 | Son Güncellenme:

AFAD verilerine göre Türkiye-İran sınır hattında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntının merkez üssü Van'a 126 kilometre, İran'ın Hoy kentine ise yalnızca 20 kilometre.

Son dakika... Türkiye-İran sınırında 4.1 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Türkiye- İran sınırında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 13.15'te gerçekleşen sarsıntının merkez üssü Van'a 126 kilometre, İran'ın Hoy kentine ise yalnızca 20 kilometre.

Haberin Devamı

Hint Okyanusu'nun Yemen açıklarında ikiye ayrılan dev fay hattı, Umman Denizi'nden geçerek İran topraklarına giriyor. İran'ın batısından ilerleyen fay hattı, Irak'tan sonra Türkiye'nin doğusunda son buluyor.

Türkiye'de Bingöl'e kadar sokulan büyük fay hattı, son yıllarda fazlasıyla aktif. Kasım 2017'de Kirmanşah'ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla insan hayatını kaybetmişti. 2018'de ise yine Kirmanşah'ta gerçekleşen 6 büyüklüğündeki sarsıntı beş ülkede hissedilmişti.

Temmuz 2022'de ise Basra Körfezi kıyısındaki Hürmüzgan 6'dan büyük üç depremle sarsıldı. Gece yarısı gerçekleşen depremler can kayıplarına yol açtı, USGS verilerine göre sarsıntılar Basra Körfezi'nin karşısındaki Umman ve Birleşik Arap Emirliklerinde de hissedildi.

Haberin Devamı

İran'daki en ölümcül deprem ise, 2003 yılında güney şehir Bem'i yıkan 6.6'lık sarsıntıydı. 6.6 büyüklüğündeki sarsıntı Kerman eyaletinde 31 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Son dakika... Türkiye-İran sınırında 4.1 büyüklüğünde deprem