Gündem Yeniden Refah Partisi ittifak kararını duyurdu! Dikkat çeken '20 vekil' talebi

Yeniden Refah Partisi ittifak kararını duyurdu! Dikkat çeken '20 vekil' talebi

20.03.2023 - 14:22 | Son Güncellenme:

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 14 Mayıs seçimlerinde ittifak içinde yer almayacaklarını duyurdu. Peki sürecin perde arkasında neler yaşandı? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova detayları aktardı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, parti genel merkezi önünde basın toplantısı düzenleyerek, Cumhur İttifakı’na katılım davetine ilişkin kararı açıkladı. Fatih Erbakan, Yeniden Refah Partisi'nin 14 Mayıs seçimlerine ciddi bir siyasi aktör ve belirleyici bir siyasi güç olarak gireceğini söyleyerek, "Yetkili kurullarımız ve teşkilatlarımızla gerçekleştirdiğimiz son derece kapsamlı, teferruatlı istişareler ve müzakereler sonucunda 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan milletvekili seçimlerine tüm seçim bölgelerinde herhangi bir ittifaka dahil olmadan müstakil olarak girme kararı almış bulunuyoruz. Yine Yeniden Refah Partisi olarak almış olduğumuz karar doğrultusunda 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde de Yeniden Refah Partimizin cumhurbaşkanı adayı olarak bendeniz bugün Yüksek Seçim Kurulu’na başvurumu gerçekleştireceğim" diye konuştu.

Haberin Devamı

'AK PARTİ YETKİLİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Erbakan, kararlarının bütün insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, "Bu süreçte Yeniden Refah Partimizi Cumhur İttifakı’na davet eden AK Parti yetkililerine de teşekkür ediyor ve kendilerine seçim çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Yeniden Refah Partimizin tüm üyelerini, tüm teşkilatlarımızı, tüm gönüldaşlarımızı, aziz milletimizin kıymetli evlatlarını 22 Mart Çarşamba günü sabah saat 08.00’dan itibaren bizleri cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediklerini bildirmek üzere ilçe seçim kurullarına imza vermeye davet ediyorum. Paylaşımda adalet, yönetimde adalet, yargıda adaleti tesis etmek için önce ahlak ve maneviyat ilkesini ülkemizin, devletimizin her köşesinde hakim kılmak için yaşanabilir bir Türkiye’yi, yeniden büyük Türkiye’yi ve Türkiye’nin öncülüğünde yeni bir dünyayı kurmak için aziz milletimizin de çıktığımız bu yolculukta en büyük desteği vereceğinden en ufak bir şüphemiz yoktur. Hep birlikte 14 Mayıs’a kadar gece-gündüz seferberlik halinde çalışacağız" dedi.

Haberin Devamı

YSK'YA ADAYLIK BAŞVURUSU

Erbakan, ardından YSK'ya giderek adaylık başvurusunu yaptı. Çıkışta açıklama yapan Erbakan, "Geldiğimiz noktada Yeniden Refah Partisi olarak milletvekilliği seçimlerine bütün bölgelerde herhangi bir ittifaka dahil olmadan müstakil olarak girme kararı aldık. Yine 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde de Yeniden Refah Partimizin cumhurbaşkanı adayı olarak bendeniz YSK'ya başvurumu yaptım. İnşallah ülkemiz için, milletimiz için ve bütün insanlık için bu adımlarımızın hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Erbakan, seçimlerin ikinci tura kalması durumunda herhangi bir ittifaka dahil olup olmayacakları sorusuna, "Eğer ikinci tura kalırsa konuşulacak konular bunlar. Yine yetkili kurullarımızla, teşkilatlarımızla istişare ederek adım atarız" cevabını verdi.

Erbakan, Cumhur İttifakı’na katılmama sebeplerine yönelik soruyu, "Zamanı geldiğinde teferruatlı şekilde açıklarız. Şimdilik bu kadarla yetinelim. Sonuç olarak biz bu yönde karar aldık. Böyle olmasını parti kurullarımız uygun gördüler. Biz de öyle uygun gördük. İnşallah hayırlı olur" diyerek yanıtladı.

Haberin Devamı

KARARIN PERDE ARKASI: 20 MİLLETVEKİLİ

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, AK Parti-Yeniden Refah Partisi görüşmelerinin perde arkasına ilişkin bilgiler aktardı.

Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:

Görüşmelerin sıkıntıya girdiği nokta milletvekili sayısı. Benim edindiğim bilgilere göre Yeniden Refah Partisi 20 milletvekili istedi ancak buna AK Parti sıcak bakmadı. Yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Yeniden seçim sisteminde yüzde 7 oy oranına sahip bir parti 25 milletvekili çıkarabiliyor. Son anketlerde Yeniden Refah Parti'sinin oy oranı en fazla yüzde 2-2,5 olduğu gözüküyor. Bu oy oranına sahipken 20 milletvekili talebi kabul görmedi.

Yeniden Refah Partisi cuma günü MYK'sını toplamıştı. Fatih Erbakan teşkilatın görüşünü almıştı. 'Bu ittifakı hiç girmeyelim, oy kaybedebiliriz' diyenler de vardı. Bir ittifak içinde bulunulması baraj kaygını ortadan kaldıracağı için ittifakta olalım ama her ilde kendi adayımızı gösterelim diyenler de vardı. Ama netice itibariyle pazar günü Yeniden Refah Partisi'nden AK Parti'ye giden 20 milletvekili çıkaracak şekilde ittifaka katılma formülü gitti. AK Parti bunu yeşil ışık çıkmadı.

Tartışmaların 6284 sayılı kanundan dolayı mı tartışmanın çıktığı merak ediliyordu. Malum Yeniden Refah Parti'nin sunduğu 30 maddelik liste vardı. Her iki tarafla da konuştuğumda bunlar 'konuşulur, tartışılır, mesele değil' ifadelerini duydum. Dolayısıyla kadına yönelik şiddete ilişkin kanunun kaldırılması gibi sebeplerde dolayı bu olumsuz tablo oluşmadı. Tablonun sebebi tamamen istenilen milletvekili sayısı ve teknik durumla ilgili. İki taraf uzlaşamadı. Erdoğan ve Bahçeli'nin bu durumla ilgili bir değerlendirme yapması bekleniyor.

NE GETİRİR NE GÖTÜRÜR?

Haberin Devamı

Karar ne getirir, ne götürür... Görüşmeler başlamadan önce de şöyle bir tablo ortaya konuluyordu. Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi'nin Millet İttifakı içerisinde yer almasından rahatsız olan milli görüş tabanından oy çeken bir parti. Diğer yandan da kırgınlıkları nedeniyle AK Parti'ye oy vermek istemeyen, bir kesim de Yeniden Refah Partisi'ne oy vermeyi düşünüyordu. Bu özelliği ile kritik bir öneme sahipti.

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı açısından çok olumsuz bir tablo olmayabilir. Yeniden Refah Partisi'ne gidecek oylar en azından Millet İttifakı'na gitmemiş olacak. Saadet Partisi'ne gitmeyecek, aynı zamanda Saadet Partisi'nden kopacak oylar Yeniden Refah'a gidecek. Dolayısıyla iki ittifak arasında Yeniden Refah Partisi'nin varlığı Cumhur İttifakı'nın lehine olabileceği konuşuluyordu. Bugünden sonra hesaplar nasıl olacağı değerlendirilecek.