Gündem Yine çukur yine facia! İhmal 3 çocuğun canına mal oldu

Yine çukur yine facia! İhmal 3 çocuğun canına mal oldu

05.10.2023 - 06:46 | Son Güncellenme:

İstanbul Sancaktepe’de üç kardeş, temel atmak için kazılan su dolu çukura düşerek hayatını kaybetti. Hemen yakınında bir ilkokul olmasına rağmen, şantiyeye girişi engelleyecek önlemlerin yetersizliği, facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu.

Yine çukur yine facia İhmal 3 çocuğun canına mal oldu

ÇİĞDEM YILMAZ- Berat, Baran ve Batuhan... Sırasıyla yedi, dokuz ve 11 yaşlarındaki üç kardeş, önceki gün Sancaktepe’de yaşadıkları mahallede oyun oynamak için dışarı çıktı.

Haberin Devamı

Çocuklar eve dönmeyince yapılan kayıp başvurusu üzerine incelenen güvenlik kamerası görüntülerinde üç kardeşin, cemevi inşaatına doğru gittikleri görüldü. Üç çocuğun cesedi, inşaat alanındaki su dolu çukurda bulundu.

Çocuklar, su dolu çukura kaçan toplarını almak için alana girmiş ve birinin suya düşmesi sonucu diğerleri de onu kurtarmaya çalışırken hayatlarını kaybetmişti. Üç çocuğunu kaybeden anne Nurdan Sağın’ın gözyaşları içinde söylediği gibi hep birlikte oynamışlar, ölüme de birlikte gitmişlerdi… Acılı baba Ayvaz Sağın, çocuklarının ölümünde ihmal olduğu görüşünde: “Çocuklar oradan geçerken galiba top ellerinden suya düşüyor. Burası 2-3 aydır bu şekilde. Hiçbir önlem alınmamış. Benim üç çocuğum gitti, yarın da başka birinin çocuğu gidebilir. Oradaki okula 6 bin öğrenci gidiyor.” Üç çocuğunu kaybeden altı çocuk sahibi Sağın çifti, bir çocuklarını da 2018 yılında hastalık sebebiyle yitirmiş. 3 kardeşin cenazeleri dün gözyaşları içinde Yenidoğan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

Yine çukur yine facia İhmal 3 çocuğun canına mal oldu

3 kardeşin ölümüne neden sudaki topun fotoğrafı 

ÖNLEMLER YETERSİZ

İnşaat alanına gittiğimizde alana girilen kapının kilitli olmadığına ve çok az bir kuvvetle kapının açıldığına tanık olduk. Üstelik çocukların düştüğü çukurun hemen karşısında Şehit Ömer Halisdemir İlkokulu ve Ortaokulu yer alıyor. Olay yerinde gözlem yapan Premium OSGB İş Güvenliği Uzmanı Nurbanu Çalışkan da, “Sahanın tam korunaklı olması gerekiyordu. Saclarla kapatılmış ancak bazı yerlerde kot farkından dolayı bu sac boylarının 50 cm olduğunu söyleyebiliriz. En az 2 metre olması gerekiyordu” dedi. Olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı.

Yine çukur yine facia İhmal 3 çocuğun canına mal oldu

Anne Nurdan Sağın, ölen üç çocuğu için “Hep birlikte oynarlardı, ölüme de birlikte gittiler” dedi.

BELEDİYE: ÖNLEM ALINMIŞTI

İnşaat halindeki Birlik Cemevi’nin temeli geçen temmuz ayında atıldı. Temel atma törenine, İstanbul Valisi Davut Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz ve Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü katılmıştı. Cemevi Başkanı Korkmaz Sancar “Bu inşaatla ilgili tüm gelişmelerin muhatabı Sancaktepe Belediyesi. O alan, belediyenin çöp depolama alanıydı, etrafı da çevrilmişti, çocuklar oraya nasıl girdi bilmiyorum. İnşaatta sadece taban betonu atılmış ve bir açılış yapılmıştı. Bu hafta da inşaatı kimin yapacağına dair ihale olacaktı. Finansman kısmını İstanbul Valisi üstlenmişti. Ancak ihalesi henüz yapılmadı. Böyle elim bir kaza oldu, üzgünüz” dedi. Sancaktepe Belediyesi ise yaptığı açıklamada, elim olaydan dolayı derin bir üzüntü duyulduğunu belirterek, inşaat alanının etrafının tamamen kapalı olduğunu ve alanda tüm gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını kaydetti.

Haberin Devamı

Yine çukur yine facia İhmal 3 çocuğun canına mal oldu

ÖLÜM ÇUKURLARI

*İstanbul Sultanbeyli’de nisan ayında, su dolu inşaat çukuruna düşen 4 yaşındaki Adem Kavinç hayatını kaybetti.

*Malatya İnönü Üniversitesi Kampüsü’nde 2022 yılında Bünyamin Berker (22) motosikletinin çukura düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

*İstanbul Çekmeköy’de 2021’de 4 ve 8 yaşlarındaki Hasan ve Hüseyin kardeşler, bir inşaatın su dolan asansör çukurunda öldü.

Haberin Devamı

*2021 yılında Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Kampüsü’nde, inşaat için açılan çukura düşen Ali Sinan Cirit (19) yaşamını yitirdi.