Gündem Son dönemlere damga vuran dukan diyeti nedir?

Son dönemlere damga vuran dukan diyeti nedir?

30.04.2018 - 13:38 | Son Güncellenme:

Diyet, hayatımızın her anında önümüze çıkabilir. Sadece zayıflamak için diyet yapmak oldukça yanlış bir düşüncedir çünkü diyet, spor ile beraber yapıldığında hem sağlığınız hem de vücudunuzun görüntüsü açısından çok önemlidir.

Son dönemlere damga vuran dukan diyeti nedir

En azından yediklerimize dikkat etmek ve fast fooddan uzak durmak sağlığımıza yarar sağlayacaktır. Diyet yapmaya karar verip araştırma yapmaya başladığınız an birçok diyet çeşidi, nasıl beslenileceğine dair bilgiler karşınıza çıkmaktadır. Bu diyetlerden bir tanesini seçip uygulamak, vücudunuz için doğru olan diyeti bulmak oldukça zor bir süreçtir. Günümüzde, popülerliğini koruyan ve en fazla yapılan diyetler arasında dukan diyeti dikkat çekmektedir.

Haberin Devamı

Dukan diyeti nedir?

Dukan diyeti ilk olarak Fransa’da yaşayan bir beslenme uzmanı tarafından ortaya çıkarılmıştır. Karbonhidrat seviyesinin düşük ve proteinin yüksek alındığı bir diyettir. Diyet listesine harfiyen uyulduğu zaman sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo verebilmek söz konusudur. Hatta bir hafta içerisinde dukan diyeti aracılığıyla 5 kilo verilebileceği söylentiler arasındadır.

Dukan diyetinin aşamaları nelerdir?

Dukan diyeti 4 farklı aşamadan oluşur, bunlar;

  • İlk evre atak evresi
  • İkinci evre seyir evresi
  • Üçüncü evre güçlendirme evresi
  • Dördündü evre ise koruma evresidir.

Atak Evresi

Bu dönemde vücudunuza almanız gereken proteinleri en fazla atak evresinde alırsınız. Et, balık, yağsız peynirler, yumurta, süt, tavuk bu dönemde çok sık tüketilen besinlerdir. Diyet esnasında günde vücudunuza alabileceğiniz ortalama su miktarı 1 ya da 1,5 litre arasında olmalıdır.

Haberin Devamı

Seyir evresi

Bu dönem ise çiğ sebzelerin diyet listesine dâhil edildiği dönemdir. Salatalık, domates, kabak, biber ve diğer yeşil sebzeler tüketilmelidir. Özellikle seyir evresinde pilav, patates ve nişasta içeren bütün gıdalar kesinlikle yasaktır.

Güçlendirme dönemi

Diğer evrelere göre bu evre, hepsinden daha farklıdır. Çünkü vermiş olduğunuz kilonuza bakılarak haftada bir gün kendinizi mutlu edebilir, karbonhidratlı gıdalar tüketebilirsiniz. Beslenmeniz bu dönemde tamamen size bağlıdır. Meyve, ekmek (tahıllı olmak şartıyla) tüketebilirsiniz.

Koruma dönemi

Bu dönemde diyet esnasında uygulamış olduğunuz bütün kuralları uygulamalısınız. 6 gün boyunca diyet listenize aynen devam edip sadece 1 gün ara vermek kaydıyla kendinize karbonhidrat ödülü verebilirsiniz. Yürüyüş yapmak diyetin bir parçasıdır. Her gün mutlaka en az yarım saat yürüyün, içtiğiniz suyun miktarını yükseltin 2 ya da 2,5 litre tercihinize göre olabilir.