Gündem Sözel sorular sayısaldan zordu

Sözel sorular sayısaldan zordu

18.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de, Matematik dahil tüm testler genel olarak kolaydı. Her testte 1-2 soru zor denilebilecek düzeydeydi. Cevap seçeneklerinde güçlü çeldiricilerin yer aldığı Türkçe’nin sınavın belirleyicisi olacağı tahmin ediliyor.

Sözel sorular sayısaldan zordu

Aysel Bozan Yılmaz - Üniversite hayali kuran yaklaşık 3.5 milyon adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün düzenlendi. Bugün saat 10.15’te yapılacak Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile saat 15.45’teki Yabancı Dil Testi’nin (YDT) ardından YKS maratonu sona erecek. Sonuçlar 20 Temmuz’da açıklanacak, ardından tercih dönemi başlayacak. 

Haberin Devamı

TYT’de adaylara Türkçe testinde 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde de 20 olmak üzere toplam 120 soru soruldu. Uzmanlar ve adaylardan gelen yorumlara göre sorular genel olarak kazanımlara uygundu; müfredat dışı soru gelmedi; soruların dili anlaşılırdı, sınavda bilginin yanı sıra adayların yorum gücü de ölçüldü. Adayların korkulu rüyası olan Matematik, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da genel olarak kolaydı. Sözel alanda da her testte 1-2 soru zor denilebilecek düzeydeydi. Uzun paragraflardan oluşan ve cevap seçeneklerinde güçlü çeldiricilerin yer aldığı Türkçe’nin sınavın belirleyicisi olacağı düşünülüyor. Bilfen Liseleri, Bahçeşehir Koleji, Uğur Okulları, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları bölüm başkanlarının testlere göre yorumları ise şöyle:

Haberin Devamı

Uzun sorular oyaladı

TÜRKÇE: Sorular geçen yılla örtüşüyordu. Uzun paragraf sorularından oluşan testte, tıp, psikoloji ve sinemayla ilgili metinlerin olduğu gözlemlendi. Olumlu köklü paragraf sorularının fazla olmasının; metnin tamamına hâkim, yorumlama gücü iyi, analiz ve sentez yapabilen öğrenci istenmesinden
kaynaklandığı düşünülüyor. Soruların çıkarıma dayalı olması, cevap seçeneklerinde güçlü çeldiricilerin bulunması sınavın seçiciliğini ortaya koydu.

SOSYAL BİLİMLER: Tarih sorularının genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, temel bilgilerin yorumlanması ve kronoloji bilgisi üzerine kurgulanmış olduğu görüldü. 1919 Milli Mücadele Hazırlık Sürecinde Mustafa Kemal’in görev ve çalışmalarının tarihi sıralamasına dayalı soru, seçiciliği yüksek bilgi ağırlıklıydı. Tarih’te alışılagelmiş zorluk seviyesinin üzerinde zor sorular yer aldı.

Coğrafya, dersin temel kavram ve ilkelerini kullanma, grafik okuma ve bilgiyi yorumlama becerilerini ölçmeye yönelik, çok zor olmayan nitelikte sorulardan oluştu. Felsefe sorularının biri zor, üçü kolay ve biri de orta düzeydeydi. Ortak sorular genel olarak metni anlama, yorumlama, sonuç çıkarma şeklinde olup bir soru bilgiyi ölçmeye yönelikti.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 1 soru zor, 4 soru orta zorluktaydı. Sınav, metinden genel yargı çıkarmak, sonuca ulaşmak, akıl yürütme ve kavram kullanabilme becerisini ölçmeye yönelikti.

Haberin Devamı

Sayısal kolaydı

MATEMATİK: 2022 TYT’deki sorularla kolaylık-zorluk olarak çok yakındı. Uzun metinli günlük hayat modellemeleri içeren beceri temelli soruların olduğu bir sınavdı. Soruların uzun metinli olması süre yetiştirme konusunda sıkıntı yaşatmış olabilir. Bazı sorularda, çözüm için gerekli olan formül ve tanımlar da sorularda verilmiş. Geometri testi ise orta zorluk seviyesindeydi. Modelleme kurgusuyla hazırlanmış, hikâyeleştirmiş sorular da sınavda yer aldı. Çizime dayalı küp sorusunun sınavın ayırt edici sorusu olduğunu söylemek mümkün.

İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday, soruların yüzde 90’ının kolay ve orta zorlukta yüzde 10’nun ise zor düzey sorulardan oluştuğuna dikkat çekiyor. Matematik sorularında TYT’nin değil, AYT’nin belirleyici olacağını düşünen İrday, sınava katılım sayısının çok yüksek olmasından dolayı lisede okuyan öğrencilerin mezunlara göre mağdur olduğu görüşünde ve bu mağduriyetin önlenmesi için TYT’nin 10. sınıfı bitiren öğrencilerin girebileceği bir yeterlilik sınavı olarak uygulanabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 milyon kişi görev aldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) verdiği bilgilere göre YKS’ye bu yıl 3 milyon 527 bin 466 aday başvurdu. Bugün düzenlenen AYT’ye 2 milyon 556 bin 350 ve YDT’ye 335 bin 786 adayın girmesi bekleniyor. Lefkoşa dahil toplam 288 merkezde uygulanacak sınavda yaklaşık 1 milyon kişi görev alıyor. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 testinde 40, Sosyal Bilimler-2’de 40, Matematik’te 40 soru, Fen Bilimleri’nde 40 soru sorulacak ve toplamda 180 dakika süre tanınacak. YDT ise 80 soru yer alacak, sınav 120 dakika sürecek. 

Günlük hayatla bağlantılı

FEN BİLİMLERİ: Fizik soruları günlük yaşamla bağlantı kuran, okuma alışkanlığı olan ve kazanımları özümsemiş öğrencilerin zorlanmayacağı şekilde hazırlanmış. Dalgalar ve basınç-kaldırma kuvveti ünitelerinden soru sorulmaması sürpriz olarak nitelendiriliyor. Kimya soruları bilgi ağırlıklı, işlemden ve yorumdan uzaktı. İşlem gerektiren sadece bir soru vardı. Biyoloji’de de soruların temel bilgi ve kavrama düzeyinde, kolay dereceli olarak nitelendirilebilecek sorulardan oluştuğu gözlemlenmekte.

Haberin Devamı

YARIN: AYT VE YDT SORULARI ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI?