Gündem Suçlamalar kumpas parçası

Suçlamalar kumpas parçası

08.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tutuklu sanık Ulu, Erdoğan haberiyle darbecilere yer bildiriminde bulunduğu iddialarını reddetti. Gazetenin sahibi Akbay da yazılı savunmasında “Şahsıma yapılan suçlamalar kumpasın parçasıdır” dedi

Suçlamalar kumpas parçası

Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay ile 3 gazete çalışanının “Silahlı terör örgütünü yönetme”, “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” ve “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından yargılandığı dava dün başladı.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki duruymaya davanın tek tutuklu sanığı olan Sözcü Gazetesi muhabiri Gökmen Ulu bulunduğu cezaevinden getirildi.
Tutuksuz sanıklar Melda Olgun ile Yonca Kaleli de duruşmada hazır bulundu. Mahkeme başkanı iddianamenin özetini okuduktan sonra sanıkların kimlik tespitini yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan 73 sayfalık iddianamede, gazetenin sahibi firari şüpheli Burak Akbay’ın “Silahlı terör örgütünü yönetme” ve “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından 16,5 yıldan 30 yıla kadar hapsi istenirken; soruşturmanın tek tutuklusu olan gazetenin İzmir muhabiri Gökmen Ulu ile 21 Eylül’de tahliye edilen İnternet Sorumlu Haber Müdürü Mediha Olgun ve Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli’nin ise “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından ise 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisleri talep ediliyor.
FETÖ ile suçlanmasının ağır bir iftira olduğunu ve bu durumunda son derece ağrına gittiğini belirten Ulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı otelin haberini 15 Temmuz günü sabah yaptığını, haberin de 16.25’te yayınlandığını belirtti. Ulu, “Zaten Erdoğan’ın orada tatil yaptığını tüm Marmaris biliyordu. Hatta otelde kalan Türk turistler de Erdoğan’ın orada tatil yaptığını sosyal medyada paylaşmışlardı” dedi. Darbe girişiminin saat 22.00’da televizyonlardan öğrendiğini ve soluğu Cumhurbaşkanı’nın kaldığı otelde aldığını anlatan Ulu, “Saat 00:05’te Cumhurbaşkanı ilk kamuoyu açıklamasını yaptı. İstanbul’daki haber merkezini arayıp hemen Erdoğan’ın açıklamasının satırbaşlarını yazdırdım. Cumhurbaşkanı’nın açıklaması saat 00:13’te sozcu.com.tr’de yayımlandı. Erdoğan’ın ‘herkesi meydanlara bekliyorum’ açıklamasını dünyaya, ilk duyuran gazeteci benim” dedi.
Muhafız Alayı iddianamesi ve Muğla suikast davası ile Darbe Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda, darbecilerin günler önce Erdoğan’ın kaldığı yerle ilgili keşif yaptıkları ve fotoğrafladıklarının belirtildiğine dikkat çeken Ulu, “Darbecilerin, Erdoğan’ın yerini gazetecilerden öğrenmedikleri kanıtlandı. Hakikat ortaya çıktı” diye konuştu.
Öğleden sonraki oturumda gazetenin sahibi Akbay da, avukatı aracılığıyla mahkemeye 4 sayfalık yazılı savunma sundu. Savunmasında, Sözcü Gazetesi’nin Atatürkçü bir gazete olduğu için hedef alındığını ileri süren Akbay, “Türk adaleti buna alet olmuştur. Şahsım adına yapılan suçlamalar kumpasın bir parçasıdır” ifadesini kulandı. Duruşma bugüne ertelendi.

Dava öncesi sessiz protesto

Duruşma öncesi Sözcü Gazetesi İzmir Muhabiri Gökmen Ulu’nun serbest bırakılması için CHP’li Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Mustafa Balbay ve Ünal Demirtaş ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durgun ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve gazete okurları duruşma öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki meydanda toplandı. Gökmen Ulu’nun babası Mehmet Ulu ile ağabeyi Oben Ulu’nun da katıldığı sessiz protesto üç dakika sürdü. “Demokrasi ve özgürlük mücadelemiz ulu bir çınardır, gazetecilere özgürlük” diye pankart açan grup, sessiz protestonun ardından duruşmaları izlemek için adliyeye girdi.

Haberin Devamı