Gündem Suikast davasına Yargıtay’dan onama

Suikast davasına Yargıtay’dan onama

23.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Suikast davasına Yargıtay’dan onama

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimine ilişkin davada, aralarında Gökhan Şahin Sönmezateş, Şükrü Seymen, Taner Berber ve Zekeriya Kuzu’nun da bulunduğu 37 kişilik FETÖ’nün suikast timine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı.

Haberin Devamı

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Özel Kuvvetler, Sualtı Taarruz (SAT) ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ekiplerinden oluşan suikast timi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, sanıklar hakkında verilen ceza kararlarını hukuka uygun bulmuştu.

Temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, FETÖ’nün suikast timine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı. Daire, eski başyaver Ali Yazıcı’ya “suça yardım”dan verilen 18 yıl hapis cezasını az bularak bozdu. Yazıcı’nın asli fail olarak cezalandırılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

‘Başyaver yeri öğrendi’

Gerekçede, Yazıcı’nın olay mahallinde bulunmasa da ülke genelindeki darbe kalkışması kapsamında, Cumhurbaşkanına suikast suçunu planlama, hazırlık ve organizasyonunda yer alan, fiilin başarıyla tamamlanması açısından yapılan iş bölümü doğrultusunda Cumhurbaşkanının tam olarak bulunduğu yeri öğrendiği belirtildi. Daire, Yazıcı’nın yanı sıra eski Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı albay Cenk Bahadır Avcı hakkında verilen mahkumiyet kararını ile beraatine hükmedilen Hüseyin Yılmaz’la ilgili kararı da bozdu. Yargıtay kararıyla, sözde “yurtta sulh konseyi”nde yer alan, suikast girişimini planlayıp saldırıyı yöneten davanın iki numaralı sanığı eski tuğgeneral Sönmezateş’in yanı sıra FETÖ’nün “Çiğli üs imamı” olarak anılan ve menfezde yakalanması nedeniyle “menfez paşası” denilen Zekeriya Kuzu ile yine aynı menfezde yakalanan ve davada “Hero” yazılı tişörtle duruşmaya gelince salondan atılan eski MAK üyesi Gökhan Güçlü’ye verilen hapis cezaları onanmış oldu. Daire kararında, olayın gerçekleşme şeklinin Cumhurbaşkanını öldürmeye yöneldiğine dair kabulde bir isabetsizlik bulunmadığı vurgulandı.