Gündem Sümela’da DJ’li tanıtıma tepki

Sümela’da DJ’li tanıtıma tepki

06.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Trabzon'da restorasyon için ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı'na özel izinle giren DJ Ahmet Şenterzi, Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy, tanıtım filmi çekti. Çekimlerde çalınan elektronik müziğe danslarla eşlik edilen anların görüntüleri tepki toplarken, TİSAD Başkanı Murat Çavga, "Yılda bir gün ibadete izin verilen yapıda diskovari bu eğlencenin neye faydası olacak?" dedi.

Sümela’da DJ’li tanıtıma tepki

DJ Şenterzi ise, "Sümela Manastırı'nı farklı bakış açısıyla dünyaya tanıtmak istedik, örnekleri mevcut" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Özel izinle girmiş

Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan, Trabzon'un Maçka ilçesi Karadağ eteklerindeki Sümela Manastırı, restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi kapsamında ziyarete kapatıldı. Çalışmaların sürdüğü manastıra, Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan özel izinle giren proje sahibi organizatör DJ Ahmet Şenterzi ile meslektaşları Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy, 30 kişilik ekiple tanıtım klibi çekti. Manastır alanına ses ve müzik sistemleri kurulup kameraların yerleştirildiği çekimlerde çalınan elektronik müziğe ekibin danslarla eşlik ettiği anlara ait ortaya çıkan görüntüler ise tepki aldı.

Haberin Devamı

Sosyal medya hesabından, "Beynimizin yandığı, aklımızın tutulduğu bir an" başlığıyla paylaşım yapan Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, şu ifadeleri kullandı: "Devletimizin yılda bir gün ibadete izin verdiği bir yapıda diskovari bu eğlencenin neye faydası olacaktır? Taş düşme tehlikesi olan, tadilatı devam eden ve güvenlik sebebiyle kapalı olan bir yapıda bu iznin verilmesinin neye faydası vardır? Bu olay emsal gösterilerek başka bir ülkede bulunan camimizde yapılsa, bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Sümela Manastır'ımıza yapılan bu haksızlıkla ilgili sorumluların kamu vicdanını rahatlatacak açıklamayı yapması gerekmektedir." 

‘Ses desibeli ayarlandı’

Proje sahibi organizatör DJ Ahmet Şenterzi ise, “Sümela’yı farklı bir bakış açısıyla ve müziğin enerjisiyle dünyaya tanıtmayı amaçladık. Bunun örnekleri hem dünyada hem de ülkemizde mevcut. Fransa’da Bernay Manastırı, Mısır Piramitleri, ülkemizde Kapadokya, Nemrut ve Göbekli Tepe’de çekilmiştir. Kapadokya’da çekilen görüntüler 20 milyondan fazla kişiye ulaştı” dedi. Yetkili kurumlardan gerekli izinlerin alındığını belirten Şenterzi, şunları söyledi: “Biz ekip olarak hem sesle hem de güvenlikle alakalı bütün tedbirleri aldık. Ses desibeli tarihi yapıya zarar vermeyecek şekilde ayarlandı. Benzer projeleri Ordu, Giresun, Rize ve Artvin’de yapmayı planlıyoruz.”