Gündem Süper liseler proje mağduru

Süper liseler proje mağduru

28.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aralarında gözde okulların da yer aldığı proje okullarda 8 yıl ve üzeri görev yapan müdür ve öğretmenlerin tayin edilmesine tepkiler sürüyor. Siyaset, iş, sanat, medya ve spor dünyasından ünlü isimleri yetiştiren bu okullar, üniversite başarılarıyla da dikkat çekiyor. Öğrenciler, bu başarılara imza atan öğretmenler giderse, okullarının eskisi gibi olmayacağını düşünüyorlar

Süper liseler proje mağduru

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) aralarında İstanbul Erkek, Kadıköy Anadolu, Kabataş Erkek, Ankara Atatürk Anadolu, İzmir Bornova Anadolu gibi Türkiye’nin en gözde okullarının yer aldığı 155 liseyi proje okul yaptı. Bu okullarda 8 yıl ve üzeri görev yapan müdür ve öğretmenlerin tayini söz konusu. Öğrenciler, veliler ve öğretmenlerden bu duruma tepkiler sürüyor.

Haberin Devamı

Siyaset, iş, sanat, medya ve spor dünyasından ünlü isimleri yetiştiren bu okullardaki öğrenciler, yurtdışı ve yurtiçinde en iyi üniversitelere ve bölümlere yerleşiyorlar. İşte bu noktada zaten başarılı olan bu okullarda eksik olan ne vardı da proje okul seçildiler, ne gibi yenilikler getirilecek, eğitim sistemi değişecek mi gibi soru işaretleri ortaya çıkıyor. Öğretmenlerin gitmesiyle bu okulların eskisi gibi olmayacağı düşünülüyor. Peki, ne kadar başarılılar? Bu yılki üniversiteye giriş sonuçlarını incelediğimizde bu liselere en yüksek puanları alarak yerleşen öğrencilerin üniversitede de en iyi bölümlere yerleştiği görülüyor. İşte onlardan bazıları...

Kabataş Erkek Lisesi: 177 mezunu üniversiteyi kazanan lisede öğrencilerin 40’ı Boğaziçi, 26’sı İstanbul, 20’si Koç, 13’ü Marmara üniversitelerine, 20’si İTÜ’ye, 6’sı ODTÜ’ye yerleşti. Mezunların 43’ü tıp fakültelerini kazanırken, 43’ü mühendisliklere, 14’ü hukuk gibi yüksek puanlı bölümlere girdi.

Haberin Devamı

İstanbul Erkek Lisesi: İstanbul Lisesi, bu yılki mezunlarının hangi üniversiteleri kazandığı bilgisini paylaşmadı. 2015 yılı mezunlarının üniversite başarılarına bakıldığında 175 mezunun üniversiteye yerleştiği görülüyor. 43 mezunu yurtdışındaki üniversiteleri kazanan lisede öğrencilerin yerleştiği üniversiteler arasında ABD’deki Princeton, Williams College, Northwestern üniversiteleri ile Almanya’daki Münih Teknik, Münih Ludwig Maximilian, Bremen, Heidelberg üniversiteleri yer alıyor. Mezunların 24’ü İstanbul, 35’i Boğaziçi, 11’i Koç, 10’u İTÜ, 5’i ODTÜ, 7’si Marmara üniversitelerine yerleşti. Öğrencilerin tercih ettikleri bölümlerin başında tıp (48), mühendislikler (40), hukuk (11), diş hekimliği (5) geliyor.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi: 129 mezunun 20’si Boğaziçi’ni, 17’si İstanbul’u, 13’ü İTÜ’yü kazandı. Öğrencilerin 42’si tıp, 26’sı mühendislik, 10’u hukuk, 8’i diş hekimliği bölümlerini tercih etti.

Atatürk Anadolu Lisesi: Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde yer alan lisenin mezunlarının 4’ü 2016 LYS´de ilk 100’e, 21 mezunu da ilk 1000´e girmeyi başardı. 54 mezunu üniversiteye yerleşen lisenin mezunlarının 9’u Hacettepe, 10’u Ankara, 10’u ODTÜ, 5’i Yıldırım Beyazıt, 7’si Bilkent, 4’ü Boğaziçi, 3’ü Gazi üniversitelerine yerleşti. Öğrencilerin 18’i tıp, 17’si mühendislik, 9’u hukuk programlarını kazandı.

Haberin Devamı

Kadıköy Anadolu Lisesi: Liseden bu yıl 255 mezun üniversiteye yerleşti. Mezunların 55’i Boğaziçi, 27’si Koç, 20’si İTÜ, 20’si Sabancı, 16’sı İstanbul, 10’u ODTÜ, 4’ü Galatasaray üniversitelerini kazandı. Mezunların 77’si mühendislikleri, 40’ı tıp, 21’i hukuk, 12’si mimarlık programlarına girdi. Liseden 5 öğrenci yurtdışındaki üniversitelere yerleşti.

İzmir Bornova Anadolu Lisesi: 216 mezunun üniversiteyi kazandığı lisede mezunların 17’si ODTÜ, 17’si Yaşar, 17’si İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 16’sı İTÜ, 16’sı Dokuz Eylül, 15’i Ege, 11’i Celal Bayar, 9’u Boğaziçi, 7’si İzmir Ekonomi, 6’sı Yıldız Teknik üniversitelerine yerleşti. Mezunların 92’si mühendislik programları, 27’si tıp, 16’sı hukuk, 7’sı diş hekimliği bölümlerini tercih etti.

Haberin Devamı

Trabzon Merkez Fen Lisesi: 67 mezunu üniversiteye yerleşmeyi başaran liseden mezunların 18’i Karadeniz Teknik, 8’si Hacettepe üniversitelerine girdi. Mezunların tercih ettiği diğer üniversiteler arasında İTÜ, İstanbul, ODTÜ, Ankara, Uludağ, Yıldız Teknik, Bilkent üniversiteleri öne çıkıyor. Mezunların 43’ü tıp, 9’u mühendislikler, 4’ü diş hekimliği, 3’ü hukuk gibi gözde bölümleri tercih etti.

Ünlülerin okulları

İstanbul (Erkek) Lisesi: Necmettin Erbakan (Siyasetçi, eski Başbakan), Ahmet Davutoğlu (Ak Parti Milletvekili ve eski Başbakan), Mesut Yılmaz (Siyasetçi, eski Başbakan); bilim adamları Sulhi Dönmezer, Siyami Ersek, Pertev Naili Boratav; sanatçılar Münir Özkul, Erol Evgin, Dr. Alaattin Yavaşça, Sadri Alışık, Savaş Dinçel; yazar ve gazeteciler Sait Faik Abasıyanık, Ahmet Haşim, Edip Cansever, Nagihan Alçı; iş adamları Asım Kocabıyık, Abdullah Kığılı, Sabri Ülker, Murat Ülker.

Kabataş Anadolu Lisesi: Ahmet Taner Kışlalı (Yazar, Eski Milletvekili, Kültür Bakanı), Adnan Kahveci (Eski Milletvekili ve Maliye Bakanı), Erdal Atabek (Yazar ve hekim), Erol Simavi (Gazeteci, yönetici), Feyyaz Tokar (İşadamı, Kabataş Vakfı Kurucusu), Hakkı Devrim (Gazeteci), Hasan Pulur (Gazeteci), Özdemir Asaf (Şair), Ömer Kavur (Yönetmen), Süleyman Seba (Futbolcu ve BJK’nin Onursal Başkanı).

Haberin Devamı

Kadıköy Anadolu Lisesi: Ayşenur İslam (Ak Parti Milletvekili), Altan Erkekli (Oyuncu), Bülent Ortaçgil (Müzisyen), Can Gürzap (Oyuncu), Acun Ilıcalı (Medya Patronu), Süreyya Ciliv (Turkcell’in eski CEO’su), Erdil Yaşaroğlu (Karikatürist), Mazhar Alanson (Müzisyen), Prof. Dr. Murat Tuzcu (Cerrah, gazeteci, yazar), Nihat Odabaşı (Fotoğrafçı).

Bornova Anadolu Lisesi: Kamil Okyay Sındır (CHP İzmir Milletvekili), Şükrü Sina Gürel (Eski DSP milletvekili ve bakan), Kemal Gürüz (YÖK eski Başkanı), Ece Temelkuran (Gazeteci, yazar), Tülin Özen (Oyuncu).