Gündem Süre doldu diye sığınma evinden çıkarıldılar

Süre doldu diye sığınma evinden çıkarıldılar

23.11.2008 - 01:09 | Son Güncellenme:

Aydın’da Kadın Sığınma Evi’nden, yasal süre dolduğu ve disiplinsiz davranışları gerekçesiyle çıkarılan dört kadın, şimdi bir hayırsever sayesinde pansiyonda...

Süre doldu diye sığınma evinden çıkarıldılar

Eşinden ya da ailesinden gördüğü şiddetten kaçan dört kadının kaderi Aydın Belediyesi Kadın Sığınma Evi’nde kesişti. Dayanışma içinde iş arayan kadınlar, geçen perşembe sabahı, üç aylık yasal süreleri dolduğu ve disiplinsiz davranışları olduğu gerekçesiyle kurumla ilişikleri kesilerek çıkarıldı.
İlk geceyi bir parkta korku içinde geçiren kadınlar, kendilerine el uzatan bir vatandaş sayesinde önceki gece bir pansiyonda kaldı. Yönetmeliğe uygun davrandıklarını savunan belediye yetkileleri ise, “Sığınma evini otel ya da pansiyon gibi kullanmaya kalktılar” iddiasında bulundu.

‘Uyandırıp imzalattılar’
M.Ç. (45), C.B. (35), S.Ç. (28) ve F.Ö. (20), disiplinsiz davranışta bulundukları iddiasıyla kapı önüne konulduklarını belirterek şunları anlattı:
“Bizim böyle bir davranışımız olmadı. Biz iş aramak için dışarı çıkıyorduk. Onlar ailelerimiz, eşlerimiz takip eder diye izin vermiyorlardı. Ama bizim de iş bulmamız lazım. Bize önceden hiçbir tebligat yapılmadı. Sabah bizi uykumuzdan uyandırarak ‘bazı kağıtlar imzalamanız gerekiyor’ dediler. Burada kalırken bizi yönlendirici hiçbir girişimde bulunmadılar. Bir süre psikoloğumuz vardı ama o gittikten sonra giriş çıkışlarımız yasaklandı.
Sonuçta buraya mağdur insanlar olarak geliyoruz. Burada kalma süresi kısıtlı, bu süre içinde iş anlamında yönlendirilmemiz gerekiyor, ama bu olmadı. Şimdi de bize kapıyı gösterdiler; hepimiz bu kış kıyamette dışarıda kaldık. Ne yapalım, sokakta mı kalalım?”

‘Otel değil’ savunması
Aydın Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tahir Olçum ise yönetmelik gereği kadınların üç ay olan kalma sürelerinin dolduğunu belirterek, “Bu arkadaşlar defalarca söylememize rağmen uyarılarımızı dikkate almadı. Sığınma evini otel ya da pansiyon gibi kullanmaya kalktılar. Biz de kendilerinin de rızaları alınarak ilişiklerini kestik” dedi.
Eski AKP’li, Bağımsız Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, yönetmeliğe uyduklarını savunarak “Olayın ardından bu iş üzerinden siyaset yapmaya çalışanlar var. Bunu siyasete karıştırmasınlar. Siyaset yapılacak bir konu değil” dedi.

Haberin Devamı

‘9 aya uzayabilirdi’
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilal Çenet de şunları söyledi: “Sığınma evlerinde bu süre dokuz aya kadar uzatılabilir. Üç aylık periyot dolduğunda psikolog bu uzatmayı gerçekleştirebilir. Ancak burada psikolog yok. Hatta buranın ruhsatı da yok. Kendileri bize başvurdu ancak bir psikolog veya sosyal hizmet uzmanı olmadığı için ruhsatı veremedik. Biz başvurmaları halinde 2-3 gün içinde başka kentlerdeki sığınma evlerine yerleşmelerini sağlayabiliriz.”