Gündem Suriye’nin kuzeyi gözaltına alındı

Suriye’nin kuzeyi gözaltına alındı

31.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, güvenli bölge oluşturulması kapsamında Fırat’ın doğusuna da operasyon sinyali vermesi sonrası 700 kilometrelik sınır hattında askeri hareketlilik arttı.

Suriye’nin kuzeyi gözaltına alındı

Sınırın Suriye kesiminde terör örgütünü yakından izleyen TSK, önceki gün Kobani’nin Zor Mağar bölgesindeki mevzileri bombaladı. Üç köydeki terör örgütü hedefleri tank ve top atışları ile vuruldu. Sınır hattında teyakkuza geçen TSK, dört farklı merkezdeki YPG hareketini dikkatle izliyor. Bu merkezlerin Şırnak’tan Habur sınır kapısına kadar uzanan Derik, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi karşısındaki Serekani (Rasulayn), nüfusun büyük bölümü Araplardan oluşan Akçakale ilçesi karşısındaki Tel Abyad ve Suruç ilçesi yakınlarındaki Kobani ile Kilis sınır hattına yakın kesimde yer alan Şehba bölgesi oluşturuyor.

Haberin Devamı

TEL RIFAT HAZIRLIĞI

Afrin operasyonu sonrası Tel Rıfat kasabasını da içine alan Şehba’ya çekilen terör örgütünün varlığı Türkiye’yi rahatsız ediyor. Tel Rıfat’ı da içine alan bölgedeki faaliyetleri, TSK tarafından yakından izleniyor. Afrin’in ele geçirilmesi sonrası iki taraftan kuşatmaya alınan YPG’nin bölgeden çıkarılması amaçlanıyor. Bölgeye yönelik kapsamlı harekât için Türkiye ile Rusya yönetimi arasında görüşmeler devam ediyor.

Bağlantı yolu üzerinde yer alan Menbiç’te ABD ile ortak devriye atılması ve kentin ortak yönetilmesine yönelik görüşmeler sürerken özellikle Şanlıurfa ve Mardin sınırı boyunca uzanan stratejik noktalar yakın izlemeye alındı. Şanlıurfa’nın sınır ilçeleri Suruç ve Akçakale ilçelerine yönelik bir süreden beri askeri sevkiyat yapılması dikkati çekti. Şanlıurfa ve Gaziantep bölgesinden iki ilçenin sınır kesimlerine ağır silah ve çok sayıda asker konuşlandırıldı. 4 Mart 2016 tarihinde YPG tarafından DAEŞ’tan alınan Talabyat’taki örgüt faaliyetleri de yakından takip ediliyor. TSK’nın harekat alanında yer alan bölgeye kısa süre önce ABD ve Fransa tarafından askeri üsler kurulmuştu.

Haberin Devamı

HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

DAEŞ sonrası bölgedeki ABD ve koalisyon güçleri varlığı giderek arttı. DAEŞ’le savaş gerekçesi ile ABD tarafından bölgeye 18 bin tır silah gönderilirken, bölgedeki bazı önemli merkezlere geçici üsler kuruldu ve asker sayısı artırıldı. Geçtiğimiz ay içinde Kobani, Deyr Zor ve Haseke kentlerine uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik hava savunma sistemleri kurularak aktif hale getirildi.

PKK Suriye kolu PYD ise Rakka ve Deyr Zor’u da içine alan ülkenin doğusunda da özerk yönetimler oluşturmaya yönelik girişim başlattı. Suriye’nin kuzeyinde “Kanton” adı altında üç özerk yönetim oluşturan PYD’nin girişimi ile tamamına yakını Araplardan oluşan Rakka ve Deyr ez Zor, Menbiç ve Tabka’yı da içine alan bölgede sözde “Doğu Suriye Özerk Yönetimi” ilan edildi. İki bölgedeki özerk yönetimler için çatı örgütlenmesine gidildi.