Gündem Tam kadroyla yaraları sardı

Tam kadroyla yaraları sardı

06.02.2024 - 04:20 | Son Güncellenme:

6 Şubat depremlerinin ardından tüm birimleriyle afet bölgesine giden İzmir Büyükşehir Belediyesi depremzedelere konteynerden psikolojik desteğe kadar pek çok konuda yardımda bulundu.

Tam kadroyla yaraları sardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 11 ili etkileyen 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından kapsamlı bir yardım programı başlattı. Arama kurtarma çalışmalarından sokak hayvanlarına mama dağıtımına, depremzedelere psikolojik destekten sağlık yardımına kadar büyük bir ekiple sahada olan Büyükşehir, Bir Kira Bir Yuva ve Umut Hareketi kampanyaları ile büyük bir dayanışma gösterdi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer’in başlattığı Umut Hareketi ile adeta bölgeye bir dayanışma köprüsü kurdu. Deprem bölgesine 247 TIR, 149 kamyon, 6 kamyonet, 3 uçak, 2 gemi, 7 otobüs kargo ile insani yardım malzemesi ulaştırıldı.

30 Ekim İzmir depreminde başlatılan Bir Kira Bir Yuva kampanyası, 6 Şubat depremleri için yeniden harekete geçirildi. Kampanya  Halk TV aracılığıyla da dünyaya ulaştırıldı. Yardım seferberliğine Başkan Tunç Soyer’in ev sahipliğinde sanatçılar, gazeteciler, siyasetçiler, dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları ve gönüllüler katıldı. Bu sayede 31 bine yakın ailenin barınca sorunu çözüldü. Erol Evgin ve Antakya Medeniyetler Korosu, İzmir’de konser vererek kampanya destek oldu.

Haberin Devamı

Kampanya ile depremzedelerin bir bölümü gönüllülerin desteği ile konutlara yerleşirken, bir bölümü de Büyükşehir’in Buca ve Örnekköy’deki tesislerinde, belediyenin hissedarı olduğu eskiden Hilton Oteli’nin kullandığı binada ağırlandı. Kentteki konutlara yerleştirilen afetzedelere ise 3 öğün sıcak yemek, 24 saat sıcak su, çamaşırhane, giyecek, hijyen, gıda desteği verildi. Psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, çocuk gelişimcilerden oluşan 100 kişilik bir Psikososyal Destek Çalışma Ekibi de depremzedelerin yanında oldu. Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Tam kadroyla yaraları sardı

Üç konteyner kent

Büyükşehir, Adıyaman’da biri 184, diğeri 180 konteynerin bulunduğu iki konteyner kent kurdu. Adıyaman Kalemtaş Köyü’nde de bir konteyner kent kuran Büyükşehir, depremzedeler için sağlık birimlerinden kütüphaneye Kadın Dayanışma Merkezi’nden çocuklar için Masal Evi’ne kadar pek çok hizmet birimi de açtı. Ayrıca kente 25 TIR, 6 kamyon insani yardım malzemesi ulaştırıldı. Gıda paketinden hijyen paketine, battaniyeden kıyafete, maskeden çölyak gıda kolisine kadar ihtiyaç duyulan her şey bölgeye gönderildi. Aşevi tarafından kente kurulan sahra mutfağı ile yaklaşık 283 bin 220 kişilik yemek dağıtıldı. Kahramanmaraş’ta 219 yaşam, 18 sosyal alan konteyneri için elektrik ve mekanik altyapıyı tamamlayan Büyükşehir, 120 yaşam konteyneri ve DİSK tarafından gönderilen 18 sosyal alan konteynerini alandaki yerlerine yerleştirdi. 4 bin 250 metrekare alanda kilitli taş parke ve bin 920 metre bordür imalatını tamamladı. Kente 48 TIR, 19 kamyon insani yardım malzemesi ulaştırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, genel afet koordinatörü olduğu Osmaniye’de 150 haneli konteyner kent kurdu; ayrıca 48 TIR, 19 kamyonet insani yardım malzemesi gönderdi. Osmaniye’de kurulan sahra mutfağında 166 bin 400 kişilik yemek dağıtıldı. 11 CHP’li büyükşehir belediye başkanı 10 ilin genel koordinasyonunu bölüşerek iş bölümü yapmıştı. İzmir Büyükşehir Osmaniye’nin afet koordinatörü oldu.

Haberin Devamı

Üreticiye büyük destek

Malatya’ya 53 konteyner gönderen İzmir Büyükşehir, Adana, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mersin’e 51 TIR, 3 uçak, 34 kamyon, 7 otobüs insani yardım malzemesi ulaştırdı. Bölgeye yem desteği de verildi. Osmaniye’de zeytin ve zeytinyağının geliştirilmesi için 3 bin fidanı dağıtıldı. Yer fıstığı ezme ve yağ çıkarma makinesi hibe edildi.

Haberin Devamı

Tam kadroyla yaraları sardı

Hatay’da sahra hastanesi

Hatay’da kurulan konteyner kentte ise 213 konteyner inşa edildi. Ayrıca 2 gemi, 102 TIR, 71 kamyon insani malzeme gönderildi. Büyükşehir’in mobil mutfak aracıyla 308 bin 200 kişilik yemek dağıtıldı. İzmir Büyükşehir’in  Hatay’da kurduğu sahra hastanesi depremzedelere sağlık hizmeti sundu. Eşrefpaşa Hastanesi’nin personeli hem çadır kentte hem de köylerde halkın ilk başvurduğu adreslerden oldu. 11 bin 275 hastayı muayene ve tedavi edildi. 1150 hastaya diş tedavisi uygulandı.