Gündem Tapu arşivlerine göre Suada Galatasaray’ın

Tapu arşivlerine göre Suada Galatasaray’ın

05.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün arşiv kayıtlarında, II. Abdülhamit’in torunu Nilhan Osmanoğlu’nun “Tapusu II. Abdülhamit’te” diyerek hak iddia ettiği Galatasaray Adası’nın (Suada), Galatasaray Spor Kulubü’ne ait olduğu ortaya çıktı.

Tapu arşivlerine göre  Suada Galatasaray’ın

Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, Suada’ya yönelik kayıtlar da özenle korunuyor. Genel Müdürlük Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda korunan bu kayıtlara göre, Suada’ya yönelik ilk tapu kaydı, 1880 yılında mimarbaşı Serkiz Efendi’ye ait. Ada, Serkiz Efendi’nin vefatından sonra 1909 tarihinde Hükümet-i Seniyye-i Osmaniyye adına tescil ediliyor. Bu sürecin ardından 1941 yılında açılan bir dava sonucunda bir aile, Serkiz kalfanın varisi olduklarını ispat etmesi üzerine adaya sahip oluyor. 1948’deki kadastro çalışmalarında da adanın tescili bu ailenin üzerine yapılıyor. Kayıtlara göre, daha sonra malikler hisselerini peyderpey Galatasaray’a satıyor ve adaya yönelik son kayıtlar da bu işlemleri içeriyor.
İç hukuk yolları kapalı
Osmanlı sonrası kabul edilen Kadastro Kanunu’nda tescili yapılan arazinin maliklerine 10 yıl içerisinde mahkeme yolu ile itiraz hakkı tanınıyor. Şayet bu sürede itiraz edilmezse, konu Osmanlı dönemine ilişkin belgeli tapu senetleri olsa bile, kayıtlar kesinleşmiş oluyor ve hak talebinde bulunulamıyor. Suada’ya yönelik de maliklerin hisselerini Galatasaray Spor Kulübü’ne satışlarından bu yana herhangi bir itiraz gerçekleşmediği ve adanın spor kulübü adına kayıtlı olmasında hata görülmediği için burada hak iddia etmeye yönelik tüm iç hukuk yolları kapalı görünüyor.