Gündem Tarım zehri raporu açıklandı: Her yıl 11 bin kişiyi öldürüyor

Tarım zehri raporu açıklandı: Her yıl 11 bin kişiyi öldürüyor

12.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım zehirlerinin kullanımına ilişkin raporda pestisitlerin de etkisiyle Parkinson, lösemi, akciğer, meme kanseri, tip 2 diyabet, astım, alerji, obezite ve hormon bozukluklarında dünyada ciddi artışlar olduğuna dikkat çekildi.

Tarım zehri raporu açıklandı: Her yıl 11 bin kişiyi öldürüyor

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan “Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlası” adlı rapor, dün İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda bilim insanlarının uyarılarına ve AB Gıda Güvenliği Ofisi’nin yasaklamasına rağmen pestisit kullanımının dünyada rekor seviyelere çıktığı ifade edildi. Raporda, dünyada yılda yaklaşık 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası yaşandığı ve her yıl 11 bin kişinin doğrudan bu zehirlenme nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya konuldu.

Haberin Devamı

Pestisit Atlası’nda, pestisite maruz kalanlarda kalp, akciğer ya da böbrek yetmezliğinin yaşandığı ifade edilirken, pestisitlerin de etkisiyle Parkinson, lösemi, akciğer, meme kanseri, tip 2 diyabet, astım, alerji, obezite ve hormon bozukluklarında dünyada ciddi artışlar olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, tarım zehirlerinin yararlı böceklerin yok oluşunu hızlandırdığına vurgu yapılarak, böcek popülasyonlarının yüzde 41 oranında azaldığı ve yararlı böceklere en çok neonikotinoid grubu pestisitlerin zarar verdiği belirtildi.

Tarım zehri raporu açıklandı: Her yıl 11 bin kişiyi öldürüyor

Uyarı ve yasaklamaya rağmen pestisit kullanımı artıyor.

Türkiye’deki durum

Raporda, Türkiye’de yılda 60 bin tona yakın pestisit kullanıldığı, bunun yaklaşık yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da tüketildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Pestisit Atlası’nın Türkiye’ye dair bilgilerini oluşturan Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık, pestisit kullanımının bütün dünyada arttığına dikkat çekerek pestisit ve kalıntılarından en fazla çocukların etkilendiğini belirtti.