Gündem Tarımsal üretimde beş alana öncelik

Tarımsal üretimde beş alana öncelik

06.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde verimliliği artırmak üzere tarım havzası ve işletme bazında üretim planlamaları yapılacak. Sözleşmeli üretim, organik, iyi tarım uygulamaları yapılan, modern sulama sistemleri kullanılan ve çiftçi örgütleri tarafından ortak üretim yapılan alanlara üretim izninde öncelik verilecek.

Tarımsal üretimde beş alana öncelik

MELTEM GÜNEŞ- Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, tarımsal üretimin planlanmasına ilişkin hazırlanan taslak yönetmeliğe göre, arz güvencesinin temin edilmesi, iklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerinin değerlendirilerek verimliliğin artırılması, tarımsal üretimin uygun ekolojilerde geliştirilmesi için arz ve talep miktarı, yeterlilik oranı dikkate alınarak tarımsal üretim planlaması yapılacak. Planlamada; kalkınma planları, orta vadeli programlar ve Bakanlık stratejik planları, ihracat, ithalat, bilimsel çalışmalar, çevresel değişkenler ve sosyo ekonomik etkenler dikkate alınacak.

Haberin Devamı

16 üyeli Kurul

Bu kapsamda oluşturulacak Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, Bakan tarafından görevlendirilecek Bakan Yardımcısı başkanlığında; Bitkisel Üretim Genel Müdürü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü, Devlet Su İşleri Genel Müdürü, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü, Hayvancılık Genel Müdürü, Strateji Geliştirme Başkanı, Su Yönetimi Genel Müdürü, Şeker Dairesi Başkanı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü, Tarım Reformu Genel Müdürü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü ve Tütün ve Alkol Dairesi Başkanı’ndan oluşacak. İhtiyaç halinde Kurul toplantılarına katılmak üzere üniversiteler, ürün konseyleri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden temsilciler davet edilecek ancak bu temsilcilerin oy hakkı olmayacak. Kurul yılda en az iki kez toplanacak.

Haberin Devamı

İzin alınacak

Cumhurbaşkanı kararı ile ilan edilen tarım havzaları ve bu havzalardaki ürün deseni dikkate alınarak, tarım havzası veya işletme bazında üretim izinleri verilecek. Üretimine izin verilen ürün ve ürün gruplarının azami ve asgari ürün miktarları Kurul tarafından belirlenecek ve üretim yılı öncesinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce il müdürlüklerine bildirilecek. Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce il/ilçe müdürlüklerinden izin alınacak.

Öncelikliler

Üretim izni verilmesinde öncelik verilecek alanlar ise şöyle belirlendi:“Sözleşmeli üretim, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapılan alanlar, hayvancılık işletmelerinin kendi ihtiyaçlarına yönelik yem üretimleri, tarla içi modern sulama sistemleri kullanılarak yapılan üretimler, özel mevzuatı çerçevesinde münavebe (ekim nöbeti) zorunluluğu olan ürünler ile çiftçi örgütleri tarafından ortak üretim alanlarında yapılan üretimler.”