Gündem Tarlada ırgatlara senfoni

Tarlada ırgatlara senfoni

02.10.2008 - 11:00 | Son Güncellenme:

ÇUKUROVA Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) sanatçıları, Adana'nın Karataş İlçesi'ndeki çadırlarda kalan geçici tarım işçilerinin çocuklarına eğitim konseri verdi.

Tarlada ırgatlara senfoni

Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı Sosyal Destek Merkezi'nce çalışanlarının 'Pamuk kadar beyaz gelecek' sloganıyla ırgatların çocuklarını okula kazandırmak amacıyla yürüttüğü çalışmaya ÇDSO sanatçıları da destek verdi. Çoğu proje kapsamında okula kazandırılan 110 çocuk, Yemişli Köyü İlköğretim Okulu bahçesindeki konserde senfoni ile tanıştı.

2008-2009 sezonunun ilk eğitim konserini tarlada zor şartlarda yaşamlarını sürdüren çocuklara verme kararı alan ÇDSO'nun 9 sanatçı ve 2 teknik ekibi kendi imkanlarıyla Yemişli Köyü'ne gitti. Burada merkez sorumlusu Kazım İlkkan Kertmen ile buluşan sanatçılar köyün okuluna giderek, bahçede vermek istedikleri konserin hazırlıklarına başladı. Flüt sanatçısı ve ÇDSO Çocuk Korosu şefi Nevin Apaydın, yaylı ve üflemeli çalgıları tek tek anlatarak öğrencilere bilgi verdi. Enstrümanları tanıtırken çocuklar flüte kaval, obuaya zurna benzetmesi yaptı. Öğrenciler en fazla, kontrbas ve fagota ilgi gösterdi.

İLK DOKUNUŞ
Çocuklar için, onların da bildiği şarkıları seslendiren sanatçılar, öğrencilerden yoğun alkış aldı. İlk kez konser izleyen çocukların şaşkınlığı gözlerine yansıdı. Konser bittiğinde sanatçıların kalem, silgi ve açacak dağıttı çocuklar, sanatçılardan izin alarak enstrümanlara dokundu. Çok heyecanlandıklarını, ilk kez konser izlediklerini söyleyen öğrenciler, ÇDSO'nun tekrar gelmesini istedi. Okul Müdürü Cengiz Demiroğlu, "Çocuklarımız sanatçıları görünce çok heyecanlandı. Çocukların da bu kadar hevesli ve ilgili olmaları bizleri mutlu etti. Burada gerçekleştirilen 40 dakikalık konserle bizim çocuklara bir yıl boyunca anlatamayacağımız enstrümanları, özelliklerini, klasik müzik bestecilerini öğrettiler. ÇDSO sanatçılarına çok teşekkür ediyoruz. Büyük fedakarlıkla, kendi imkanlarıyla buraya kadar gelmeleri bizi onurlandırdı. Bu çocukların da gelecekle ilgili belki de zihinlerinde yeni düşüncelerin gelişmesine yardımcı oldu." diye konuştu.

ŞANLIURFA IRGAT'TINDAN 'URFA TÜRKÜSÜ'

Sanatçılar, konser sonrası bu kez tarlalardaki çadırlara gitti. Küçük çocukları kucaklarına alarak seven, tarım işçilerinin tarlada çalışırken güneşten korunmaları amacıyla başına sardıkları puşilerden alıp, saran, sanatçılar, tarım işçilerinin çalışırken yanık sesleriyle söylediği türküleri enstrümanlarıyla seslendirdi. Viyola sanatçısı Meral Sayın, çevresinde toplanan çocuklar ve ailelerine yabancı eserlerden bazılarını sundu. Çocuklarla 'Bir dünya bırakın biz çocuklara' adlı çocuk şarkısını çalıp söyleyen Sayın, daha sonra mola veren tarım işçisi genç kızlarla viyola ile 'Urfa Türküsü'nü seslendirdi. Çocuk Korosu Şefi Nevin Apaydın ve diğer sanatçılarda, türkülere eşlik etti.

BABA KIZDAN MIHRIBAN
ÇDSO sanatçılarına 14 yaşındaki kızı Mihriban ile birlikte solistlik yaparak eşlik eden tarım işçisi 39 yaşındaki Ali Kılıç, "Çok mutluyum. 4 kızım var. Çocukluğumdan bu yana tarlada çalıştım. İlk kez sanatçıların çadırımıza geldiğini gördüm" dedi.

Sanatçılara çadırda da eşlik eden Sosyal Destek Merkezi uzmanları Kazım İlkkan Kertmen de ÇDSO'nun eğitim konserlerini verdiğini duyunca, öğrencileri Adana'ya götürmek istediklerini, ancak, ulaşım sorunu ve maddi imkansızlık yüzünden bunu gerçekleştiremediklerini belirtti. Kertmen, "Biz gidemedik, ÇDSO ayağımıza geldi. Bu sadece bizim için değil, yaşamlarının büyük bölümünü tarlada, elektriğin, televizyonun hatta radyonun bile bulanmadığı çadırlarda yaşayanlar için çok önemliydi. Onlar ilk kez klasik müzikle, enstrümanlarla, sanatçılarla tanıştı. Bu bile onların hayatlarında unutulmaz bir anı olacak" dedi.