Gündem Taylan Biraderler’den samimi sohbet

Taylan Biraderler’den samimi sohbet

14.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen 36. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale Ulusal Yarışma Filmleri’ni değerlendiren Ulusal Yarışma Jürisi’nin başkanlığını bu yıl ‘Vavien’ ve ‘Küçük Kıyamet’ filmleriyle tanınan yönetmen kardeşler Yağmur ve Durul Taylan üstlendi.

Taylan Biraderler’den samimi sohbet

Psikolojik gerilim, kara komedi ve kostümlü dram gibi geniş bir yelpazede sinema ve TV alanlarında çeşitli yapımlara imza atan Taylan kardeşler önceki gün Milliyet gazetesi sinema yazarı Nil Kural eşliğinde gerçekleşen festival sohbetine katıldılar. Genç yaştan beri yönetmen olma hayali kuran Taylan Biraderler’in ilk TV projesi 1997’de çektikleri ‘Sır Dosyası’ oldu. İlk uzun metrajlı sinema filmleri ‘Okul’u 2003’te çeken Taylan Biraderler’in ikinci uzun metrajlı sinema filmleri, korku-gerilim türündeki ‘Küçük Kıyamet’ ise birçok ödül kazandı. Senaryosunu Engin Günaydın’ın kaleme aldığı ve kendisinin baş rolde oynadığı ‘Vavien’ filmleri ise İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve FIPRESCI ödüllerine layık görüldü. Kurtuluş Savaşı yıllarında geçen dönem dizisi ‘Vatanım Sensin’i çekmekte olan Yağmur ve Durul Taylan, ‘Cinler ve Periler’, ‘Baba’, ‘Beşik Kertmesi’, ‘Yabancı Damat’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ın aralarında olduğu dizi projeleriyle de tanınmakta.

Haberin Devamı

Yağmur ve Durul Taylan, festival sohbeti boyunca sinema ve televizyon geçmişlerinden tecrübelerini ve sektör hakkındaki samimi fikirlerini paylaştı festival konuklarıyla. Uluslararası Cannes Film Festivali’nin 2018 yılı itibarıyla filmlerin yanı sıra dizilere de ödül vermeye başlayacağını açıklayan Taylan Kardeşler, bir sanat türü olan sinema filmlerinin, günümüzde üretilen televizyon dizilerinden çok da farklı olmadığını düşündüklerini belirtti. Kariyerlerinin başından beri bu ayrımı gözetmediklerini söyleyen iki isim, entelektüel çevrelerce dizi çektikleri için çok eleştirildiklerinden de bahsetti. Dünyaca tanınan Fransız yönetmen Michael Haneke ve Danimarkalı yönetmen Lars Von Trier’in de televizyon dizilerine imza attıklarını hatırlatan Taylan Biraderler, son yıllarda dizilerin sanatsal saygınlığa ulaştığının altını çizdiler.