Gündem TBT nedir, ne anlama gelir?

TBT nedir, ne anlama gelir?

23.04.2018 - 15:44 | Son Güncellenme:

Tbt gibi sosyal medyanın insanoğluna getirdiği furyalar saymakla bitmiyor. Birçok sosyal platformda fotoğrafların altına etiketlenen bu tbt yazısının ne olduğuysa oldukça büyük bir merak konusu. İlk bakıştan da bir çeşit kısaltma olduğu rahatlıkla anlaşılan tbt’nin ne olduğu ve ne anlama geldiği bu yazı içerisinde anlatılmaktadır.

TBT nedir, ne anlama gelir

TBT nedir?

Her perşembe günün vazgeçilmez etiketi hâline gelmiş tbt kısaltması; ingilizce bir cümle “Throw Back Thursday” cümlesindeki kelimelerin baş harflarinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.

Sosyal medyada sahip olunandan daha geniş kesimllere ulaşılmak istendiğinde kullanılan en etkili unsurlardan birisi etiketlerdir. İngilizce olarak “hashtag” denilen bu etiketlerden birisi ise tbt olmuştur.

TBT hasgtag’i, etiketi, son zamanlarda sosyal medyanın en çok kullanılan etiketlerinden birisi hâline gelmiştir ki etiketin çıkış noktası aslında basketbol ayakkabılarını fotoğraflayarak sosyal medyada paylaşan bir firmanın fotoğrafların altına bu etiketi yazması olarak bilinmektedir.

Türkçe karşılığı olarak “geriye giden perşembe” anlamına gelen tbt; daha önceki perşembe günlerinde yaşanan anıları, çekilen fotoğraflarla birlikte yad etmek için kullanılmaktadır. Bütün bu olanlardan ötürü ülkede de oldukça merak konusu olan tbt, henüz ne olduğunu bilmeyenler tarafından yanlış yerlerde oldukça sık kullanılmıştır. Ancak kullanım alanı önceki perşembe günlerinde yaşanan olayları hatırlamak ve işaretlemektir.

TBT özellikle perşembe günlerinde kullanılmakla beraber diğer günler için de sadece TB kısaltmasıyla birlikte kullanılabilmektedir. Buradaki tb’nin açılımı ise ”Throw Back” şeklindedir. Tbt’nin oldukça popüler olmasıyla birlikte furyanın sadece perşembe günleriyle kısıtlanmaması için ortaya çıkmış bir kullanım şeklidir.

Birçok insan perşembe günü dışındaki anılarını paylaşabilmek için de tbt etiketini kullanmaktadır. Ancak tbt yerine tb etiketinin kullanılması kelimelerin kökeni bakımından daha doğru olmaktadır.

Tbt’nin tüm dünyaca kullanılan perşembe günlerine özel bir etiket olması gibi diğer günler için özelleşmiş etiketler de oluşturmak tamamen kullanıcıya kalmış bir olaydır. Üstelik sadece cuma, pazartesi gibi günler için değil belirli aylar ya da yıllar için de bir geriye dönüş, throw back, etiketi oluşturmak mümkündür. Bu tür oluşumlardaki temel olay tamamen, insanların oluşturulan etikette kendilerinden bir şeyler bulabilmesiyle alakalıdır.

Tbt’nin kullanımı dünya üzerine o kadar yayılmıştır ki her kültürden ve ırktan insanın, hemen her konuda paylaşımına bu etiket üzerinden ulaşmak mümkündür. Dolayısıyla tbt, internet üzerinde farklı kültürler ile alakalı araştırma yapmak için birebir olabilecek bir kelimedir.