Gündem TCG Anadolu komutayı devraldı

TCG Anadolu komutayı devraldı

12.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin amfibi gemisi TCG Anadolu, Ege ve Akdeniz’in birleştiği Marmaris açıklarında eğitim faaliyeti ile komutayı fiilen de ele aldı. Çıkarma gemileri ile zırhlı araçları taşıyan TCG Anadolu’ya eğitim faaliyetinde korvet ve firkateynler eşlik etti.

TCG Anadolu komutayı devraldı

Aydın Hasan - Türk donanmasında amiral gemi görevini, yıllardır firkateynler üstleniyordu. 10 Nisan’da Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na törenle teslim edilen Türkiye’nin çok amaçlı amfibi ve dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu ile donanmanın amiral gemisinin firkateyn olması dönemi de kapandı. Donanmanın yeni amiral gemisi, envantere girmesinin ardından 11 Nisan’dan itibaren İstanbul Sirkeci ile İzmir Alsancak limanlarında halkın ziyaretine açıldı. Donanmanın amiral gemisini; 1 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında yaklaşık 400 bin kişi ziyaret etti.

Haberin Devamı

Tatbikat iptal edildi

Yunanistan, her yıl tüm Ege Denizi’ni kapsayacak şekilde mayıs-haziran aylarında Kataigis (Fırtına) Tatbikatı düzenliyordu. Yunan Hükümeti, bu yıl Ege’de Kataigis Tatbikatı yerine eğitim standartlarını idameye yönelik küçük çaplı faaliyetlerde bulundu. Milli Savunma Bakanlığı da, bu gelişmenin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın planlı tatbikatlarında yeni düzenlemeye gitti. TCG Anadolu, 1-9 Haziran tarihleri arasında Ege ve Akdeniz’de düzenlenecek Denizkurdu 2023 Tatbikatı’na katılacaktı. Tatbikatta; TCG Anadolu’nun yanı sıra 107 savaş gemisi, yüzlerce savaş uçağı, helikopter ve SİHA ile 18 bin personel yer alacaktı. Yunanistan ile atılan olumlu adımlara paralel olarak bu tatbikat iptal edildi. TSK, Denizkurdu Tatbikatı yerine uluslararası ilişkiler ve mütekabiliyet ilkeleri doğrultusunda taktik eğitimler icra etme kararı aldı.

Haberin Devamı

Firkateynler eşlik etti

Haziranın ilk haftası Ege ile Akdeniz’in birleştiği ve Aksaz Üssü2nün bulunduğu bölgede, eğitim faaliyeti düzenlendi. TCG Anadolu’nun komuta ettiği filo içinde F-514 Kınalıada Korveti, F-491 TCG Giresun Firtateyni, F-494 TCG Gökçeada Firkateyni de görev aldı. Eğitim faaliyetine; Kara Kuvvetleri envanterindeki Chinook’lar dahil helikopter, Ç 302 ve Ç 140 sınıfı çıkartma gemileri ile acil müdahale ile sürat botları da katıldı. Eğitim faaliyetindeki senaryoda; TCG Anadolu komuta, amfibi hücum ve helikopter gemisi görevlerini eş zamanlı olarak yürüttü. Çıkartma yapılacak kıyıdaki düşman hedefleri, savaş gemilerinden yapılan top atışları ile yumuşatıldı. Denizaltı tehdidine karşı Roketsan üretimi DSH denizaltı Savunma Roketi’nin deniz dibine atışı yapıldı. Operasyona; TCG Anadolu’dan havalanan Deniz Kuvvetleri envanterindeki helikopterlerin yanı sıra Chinook helikopterleri de katıldı. Taarruz helikopterleri hedef kıyıya hücumda bulunurken, Chinook helikopterleri de TCG Anadolu’dan komandoları harekat bölgesine taşıdı. Aynı zamanda, TCG Anadolu’nun içinde bulunan ZAHA’lar geminin havuzu içine indi. ZAHA’ların kıyıya “tırnaklarını geçirmesi” ile sürat botları ve komandolar da kıyıya çıktı. Çıkartma gemileri ile zırhlı araçların kıyıya çıkması da sağlandı. Böylece kıyı tutuldu.

Haberin Devamı

ZAHA: Denizde yüzen zırhlı

Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı, Kurtarma Aracı ve Mayın Geçit Açma Aracı olmak üzere dört değişik konfigürasyona sahip olan ZAHA da mart ayı içinde hizmete girdi. ZAHA, bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde alma kabiliyetine sahip bir çıkarma aracı. ZAHA, 12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı kulesi ile yüksek ateş gücüne sahip. ZAHA tipi araç üreten iki ülke ABD ve Türkiye. ZAHA’nın tek muadili, ABD’nin AAV7 platformu.