Gündem 'Tedbirleri aldık'

'Tedbirleri aldık'

23.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs ile ilgili şu an Türkiye için herhangi bir risk bulunmadığını ve riske karşı önlem alındığını açıkladı

Tedbirleri aldık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs ile ilgili “Şu an Türkiye için herhangi bir riskin söz konusu olmadığını” söyledi. Koca, olası bir riske karşı önlem aldıklarını bildirdi. Bakan Koca, konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası’nda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de önlem alınması çağrısında bulunduğu koronavirüs hakkında açıklamalarda bulundu. Koca, Türkiye’de şu anda herhangi bir hastanın hatta riskli bir hastanın dahi olmadığının altını çizdi. Çin’in Wuhan şehrine Türkiye’nin hava yolu şirketlerinin seferi bulunmadığını ancak Çin Hava Yolları’nın haftada üç defa sefer yaptığını anlatan Koca, “Hudut ve Sahiller Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün bu noktada ilk günden itibaren yoğun bir gayreti var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Termal kameralı hazırlık

Havaalanlarında denetleme merkezleri ve karantina odaları bulunduğunu söyleyen Bakan Koca, “Gelen hastaların ateş, öksürük ve nefes güçlüğü olması durumunda, sağlık ekibinin özellikle denetim yaptığı, riskli bir hastayı da karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde bizim şu an bir hazırlığımız var. Şu an Dünya Sağlık Örgütü termal kamerayı Türkiye için önermiyor ama termal kamera dahil tüm hazırlıklarımızı yaptık” dedi.

‘Yakın takipteyiz'

Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü’nün 7/24 hem liman hem de havaalanlarında yakın takipte olduğunu vurgulayan Bakan Koca, Bakanlık Grip Bilim Kurulu’nun da risk değerlendirme toplantısı yapacağını bildirdi. Virüsün bir hastanın başka bölgeye geçişiyle çok kolay taşınabildiğine işaret eden Koca, bu nedenle çok dikkatli davrandıklarını belirtti.

‘Trans yağ yasaklanabilir’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, trans yağların yasaklanmasına ilişkin de “2023’e kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün trans yağların devre dışı kalmasına yönelik yaklaşımı var. 2018’de ABD’de yasaklandı. AB ülkelerinde 2021 Nisan’a kadar yasaklanması karara bağlandı. Türkiye’de, Cumhurbaşkanımızın da çok hassas olduğu bu konuda, vatandaşlarımız için çok zararlı olduğunu bildiğimiz trans yağların yasaklanması gerektiğine inanıyoruz. Yasal düzenleme gerekli. Teknik çalışmamızı hazırladık, bu konu ile ilgili Meclisimizin alacağı kararı önemsiyoruz. Düzenlemenin 6 ayı geçmemesi gerektiği kanaatindeyim. Bu yıl yasaklanabilir” dedi. Bakan sağlıklı kahvaltı yapılmasını da önerdi.

‘Gripte ilaç sorunu yok’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran olmadığını söyledi. “Piyasada grip ilaçlarının olmadığı” yönündeki iddialara da yanıt veren Koca, “Şu an piyasada 350 bin kutu şurup, 700 bin kutu tablet formu ve 600 bin de Sağlık Bakanlığı depolarında olmak üzere 1 milyon 650 bin kutu ilacımız var. Ayrıca ilgili firma ile görüşerek 200 bin kutu yine piyasaya verildi” diye konuştu.