Gündem ‘Tehlikeli meslek grubunda olalım’

‘Tehlikeli meslek grubunda olalım’

12.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz, kış demeden yolları arşınlayan 1 milyonu aşkın motokurye, yaptıkları işin tehlikeli meslek grubunda yer almasını istiyor. Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Yeşildağ, “Tehlikeli meslek sınıfında yer aldığımız zaman daha erken emeklilik hakkı kazanacağız” diyor.

‘Tehlikeli meslek grubunda olalım’

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Günün her saatinde sokaklarda gördüğümüz motokuryeler, evrak, kargo ve yemek siparişlerini yetiştirmek için zamanla yarışıyor. 1 milyonu aşkın motokurye, yaptıkları işin tehlikeli meslek grubunda yer almasını istiyor. Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Yeşildağ, “Sektör çalışanlarının en büyük isteği yaptıkları mesleğin ‘tehlikeli meslek’ grubunda yer alması. Çünkü sigorta şirketleri bile bizi maden işçileri ile bir tutuyor. Çünkü yaptığımız iş, çok fazla risk barındırıyor. İstanbul’da trafikte o siparişleri zamanında ulaştırmak zor oluyor. Tehlikeli meslek sınıfında yer aldığımız zaman daha erken emeklilik hakkı kazanacağız. Sigorta primlerimizin yanı sıra aldığımız ücretler değişecek. 20 yılda emekli olacak biri 15 yılda emekli olacak.” diyor.

Haberin Devamı

İPA’nın yaptığı bir araştırmaya göre motokuryelik yapan kişilerin yüzde 80’ni pandemi döneminde işini kaybeden kişilerden oluşurken moto kuryelerin yarıdan fazlası lise mezunu, yüzde 18’si ise 4 yıllık üniversite mezunu. Sektör çalışanlarının 75’i yemek/paket servisi, yüzde 13’ü market siparişi teslimi ve yüzde 20’si ise evrak, ilaç gibi gıda dışı malzemelerin kurumsal firmalara veya şahıslara tesliminde görev alıyor. Sektör çalışanlarının yüzde 60’ı sigortalı olarak çalışırken yüzde 40 ise sigortasız.

Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler ve Esnaf Kuryeler Odası Başkanı Ramazan Akpınar, motkuryeliğin tehlikeli meslek grubunda yer alması gerektiğini belirtirek bu sektörde çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Esnaf kurye mağduriyeti

Motor üzerinde çok zaman geçirilmesi ve hava şartları nedeniyle moto kuryelerin çok sağlık sorunu yaşadığını söyleyen Motosikletli Kuryeler Derneği Üyesi Murat Tomris, “Esnaf kurye modelinde bütün piyasanın geçmiş olduğu bir sistem var. Sigortalı olarak değil Bağkurlu olarak çalışma şekli. Bağkurlu olanlar kıdem ve iş tazminatlarını alamıyor. Bir kaza durumunda kuryenin çalışamaması durumunda parasını alamaması gibi durumlar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

‘Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olmalı’

Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler ve Esnaf Kuryeler Odası Başkanı Ramazan Akpınar, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a bir rapor sundu. Raporda esnaf kuryelerin talepleri özetle şöyle sıralandı:

* Bizde kalıcı Meslek hastalıklarımızın çok fazla olduğu için sürekli soğuk hava şartlarında kar yağmur sel demeden sürekli Rüzgâra maruz kaldığımız için (göğüs hastalıkları, zatürre, migren, sinüzit, romatizma, yüz felci) en ufak kazalarımızda kaporta biz olduğumuz için kalıcı sakatlıklar felç ve uzuv kayıpları gibi sıkıntılarımız olduğu için şu an az tehlikeli sınıftayız. Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfa alınmak istiyoruz.

* Mesleki yeterlilik kurumundan Mesleki Yeterlilik ve Ulusal Yeterlilik standartlarımız onaylı belgeleri almaya başladık. Fakat kanuni zorunluluk olmadığı için bir hükmü yok. Valelerde, servis şoförlerinde MYK belgesi zorunlu olduğu gibi motosikletli kuryelerde de MYK belgesi zorunluluğu getirilmesini istiyoruz.

Haberin Devamı

* Çalıştığımız firmaların hepsinin zorunlu olarak özel sağlık sigortalarımızı ücretsiz olarak yapmalarını talep ediyoruz.

‘Tehlikeli meslek grubunda olalım’

Depremden kurtuldu kazada öldü

Aksaray’da pizzacıda kurye olarak çalışan Mehmet Efe Altan idaresindeki motosiklet, önceki gün saat 20.00 sıralarında Hacılar Harmanı Mahallesi 50’nci Cadde’de karşı yönden gelen Ali Kağan K. yönetimindeki otomobille çarpıştı. Kazada Altan, yaralandı. İhbarla gelen sağlık ekiplerince Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Altan, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Ali Kağan K. ise gözaltına alındı.

Yaşamını yitiren motosikletli kurye Mehmet Efe Altan’ın (22), Hatay’da depremden yaralı kurtulduğu ortaya çıktı. 3 ay önce evlenen Altan’ın, son siparişi teslim etmeye giderken kaza yaptığı ve işinin ardından geçen pazartesi yeni aldığı otomobille, eşini gezmeye çıkarmayı planladığı öğrenildi. Eşinin ise 2 aylık hamile olduğu belirtildi. -DHA

Yazarlar