Gündem Tehlikeli olan yağ ve şeker

Tehlikeli olan yağ ve şeker

17.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dukan Diyeti’nin yaratıcısı Fransız sağlıklı yaşam ve beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan, “Dukan Diyeti’nde İstediğiniz Kadar Yiyebileceğiniz 100 besin” adlı yeni kitabını ilk kez geldiği İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı

Tehlikeli olan yağ ve şeker


Türkiye‘de yeme alışkanlığının un, şeker ve yağ ağırlıklı olduğunu vurgulayan Dukan, Prof. Dr. Canan Karatay’ın yağ ağırlıklı diyet önerisinden rahatsız olduğunu da belirtti.

Üç yanlış:?Yağ, un, şeker
Dukan, Prof. Dr. Karatay’ın “Yağ yemezseniz, yağlarınızı yakamazsınız” önerisine karşı çıkarak, “Yağ yiyorsanız kolestrol yiyorsunuz demektir. Diğer diyet önerileri değil ama Karatay’ın yağlara izin veren diyet önerisi beni rahatsız etti. Yağla nasıl zayıflanabilir ki, mümkün değil. Çünkü sağlıklı beslenmedeki üç yanlış un, şeker ve yağdır” dedi.
İstanbul’da Polat Renaissance Oteli’nde yeni kitabının detaylarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Dukan, sağlıklı beslenmenin ancak sıfır yağ, sıfır şeker ve yulaf ekmeği tüketerek olabileceğini söyledi.
Doğada şeker bulunmadığını ‘şeker ihtiyacı’ söyleminin bir pazarlama hilesi olduğuna da değinen Dukan, “Şekeri sağlıklı bir insanın en aza indirmesi gerektiği gibi diyabeti olanlar da şekerden kesinlikle uzak durmalı. Ayrıca besinlerin kendi doğal yağı dışında hiçbir yağ tüketilmemesi gerekiyor. Yağlarınızdan kurtulmak istediğiniz halde başkasından yağ alarak zayıflayamazsınız. Yani bir hayvanın etinin yağlı kısmını yerseniz o diyet hiçbir şekilde işe yaramaz. Her ne kadar yağ ve şekeri sıfırlarsanız sıfırlayın diyetin ayrılmaz parçası yürüyüşü de ihmal etmemeliyiz. Çünkü insan yürüdükçe insandır” diye konuştu.

İddiaları yanıtladı
Ayrıca Dukan toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin “Türkiye’de diyetinizle zayıfladıktan sonra kalp ve böbrek rahatsızlıklarıyla karşılaşan insanlar oldu. Diyetinizin fazla protein ağırlıklı olmasından dolayı zararlı olduğu söyleniyor ve önerilmiyor. Bu duruma ne diyorsunuz?” sorusu üzerine Dukan, şunları söyledi:
“Günümüzde tehlike protein değil aksine tehlike yağ ve şeker. Protein ağırlıklı diyetten kaynaklan bir hastalık olduğunu duymadım. Elde ettiğim başarıyı birçok insan kıskandığı için diyet, önerilerimi karikatürize ettiğini düşünüyorum. Benim önerdiğim diyetin yarısı protein, yarısı sebze ağırlıklı. Fransa’da yapılan istatistiklerde ise diyet yapan hastalarımın yüzde 92’sinin kan tahlilleri çok iyi. Belki de diyeti yapmasalar da o insanlar hastalanacaktı bilemeyiz. Dolasıyla ben diyet önerilerimin sağlıksız olduğunu düşünmüyorum.”