Gündem Tek başına 3500 Japon turisti getirdi

Tek başına 3500 Japon turisti getirdi

22.08.2008 - 00:46 | Son Güncellenme:

Japonya’da çalışan genç Türk bilim adamı Serkan Anılır’ın yürüttüğü “Serkan’ın ülkesini tanıyalım” projesi kapsamında Japon kafileleri İstanbul’u geziyor

Tek başına 3500 Japon turisti getirdi

Genç Türk bilim adamı Serkan Anılır, 9 yıldır yaşadığı Japonya’da “Serkan’ın ülkesini tanıyalım” projesiyle 3 bin 468 Japonu beraberinde İstanbul’a getirdi.
Serkan Anılır (35), Türkiye’de pek tanınmasa da son yıllarda Japonya’nın en popüler Türkü... 9 yıldır Tokyo’da yaşıyor, Tokyo Üniversitesi’nde doçent. Ayrıca Japon Uzay Havacılık Dairesi Teknoloji Geliştirme Bilim Başkanı. 8 dil konuşuyor. Bugüne kadar 101 ülkeyi gezmiş. Az uyuyan, çok düşünen, insanların akıllarına bile gelmeyen fikirleri hayata geçirmeye çalışan bir bilim insanı o. Halen, altyapısız binalar, çevreye ve ortama göre kendini tasarlayacak “robot ev” projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, Japon Ulusal Televizyonu NHK’de ile bir radyoda program yapıyor. Bilim, sanat ve kültürel anlamda çalışmalarıyla Japonya’da tanınıyor.
Anılır’ın son marifeti, Haziran 2007’de Japon Havayolları’nın (JAL) dergisine Türkiye’yi anlatan 15 sayfa için yaptığı editörlük ve sonrasında JAL’ın düzenlediği “Serkan’ın ülkesini tanıyalım” projesi... Türkiye sayfalarının gördüğü ilgi ve Anılır’ın popüleritesini birleştiren JAL, internet üzerinden nabız yokladığında 1.5 senede yaklaşık3 bin 500 Japonun “Serkan’ın ülkesini tanımak” istediğini gördü.
Anılır, “Projemiz 1.5 yıl önce başladı. ‘Serkan’ın ülkesine gidelim’ dendi ismine ve internet üzerinden bu proje tanıtımına 3 bin 568 kişi kaydoldu, şimdi hepsi İstanbul’da kafileler halinde geziyor. Günlük tanıtıcı konferanslar veriyoruz, ben bu gezinin ana konuşmacısıyım. Bu geziyle amacımız Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerini güçlendirmek. Konuşmalarımda, Japonya’daki çalışmalarımı anlatıyorum, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmeye çalışıyorum.”

“Yüzde 90’ı kadın”

10-22 Ağustos tarihleri arasındaki “Serkan’ın ülkesini tanıyalım” projesi kapsamında kafileler halinde İstanbul’a gelen Japonların yüzde 90’ının kadın olduğunu belirten Anılır, “Japon kafileler, altı otelde kalıyor. 22-50 yaş grubundaki kadınların oranı yüzde 90’ı buluyor” dedi.
İstanbul’a getirdiği 3 bin 500 kişilik Japon turist projesinden hiçbir maddi çıkarı olmadığını belirten Anılır, “1.5 yılda çok uğraştık, her akşam 3-4 saat planlar yapıldı. Çünkü insanları bu tarihi kente turist olarak getirmedik, hiçbiri halı almaya gelmedi. Türk insanını tanımak, İstanbul’u görmek için geldiler. İki ülkeyi bir adım daha yaklaştıracağımız bu organizasyonla, doğu ile batı Asya arasında kurulan bu köprüye ufacık bir çivi bile ekleyebilirsek ne mutlu bize” diye konuştu.