Gündem Telefon konuşması delil oldu... 'Hükümeti zora sokmaya çalıştılar'

Telefon konuşması delil oldu... 'Hükümeti zora sokmaya çalıştılar'

08.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin iddianamede, Osman Kavala’nın yaptığı bir telefon görüşmesinde kullandığı bazı ifadelerin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni zora sokmaya çalışmaya yönelik olduğunu vurgulandı

Telefon konuşması delil oldu... Hükümeti zora sokmaya çalıştılar

Gezi iddianamesinde Osman Kavala ile Halkevleri eski Genel Başkanı, avukat Oya Ersoy arasında geçen bir görüşmeye yer verildi. Mehmet Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerinde bir bankanın yapmış olduğu açıklamaları protesto etmek amacıyla yaptığı konuşmada, “Bankadan kredi kartını kesmek iyi bir şey ama para çekmek dediğin zaman bu tamamen ekonomiyi çökme operasyonu diye algılanır o biraz kullanılacak bir şey” diyor. Ersoy’un “Yani nasıl sıkıştıracağız bunu” demesi üzerine Kavala, “Ya oradan sıkışmaz” diye cevap veriyor. Savcı iddianamede bu ifadelerin, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni zora sokmaya çalışmaya yönelik olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Avukatla görüşme

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gezi eylemlerine ilişkin aralarında işadamı Osman Kavala, oyuncu Mehmet Ali Alabora ve gazeteci Can Dündar’ın da bulunduğu ikisi tutuklu, 16 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin detayları çıkmaya devam ediyor. İddianamede Halkevleri eski Genel Başkanı, avukat Oya Ersoy ile Osman Kavala’nın yaptığı bir görüşmeye yer verildi.

Oya: Ben de onun için aramıştım mail attım.

Osman: Şu bankadan paraları çekilse de Tayyip Erdoğan bu işte uluslararası faiz lobisi işi diye şey yapacak.

Oya: Evet ama bu gerçekten bir saflaştırmaya gidiyor ve bunu engellemenin yolu da ancak tabanına ve diğer mevzuları yapmak gibi düşünüyoruz hani çözüm önerisi olarak bunu düşündük ve bu ... Bankası’nın müdürünün açıklamalarından sonra zaten kendiliğinden bir kredi kartı kesme gibi iş olmuş Mis Sokak’takiler ve İstiklal Caddesi’nde bir tepki şeyi var.

Haberin Devamı

Osman: Bankadan kredi kartını kesmek iyi bir şey ama para çekmek dediğin zaman bu tamamen ekonomiyi çökme operasyonu diye algılanır o biraz kullanılacak bir şey.

Oya: İşte bir tehdit olarak yapacak başka bir şey kalmıyor. Böyle bir şeyi bir de bu uluslararası düzlemde biraz bir şey yapmaya çalıştık, birkaç bir şey de oluyor zaten ama...

Osman: Bence şu anda yapılabilecek kolay işlerden bir tanesi Türkiye’ye gaz satışı... Biber gazı satışlarına ambargo.

Oya: Evet onu konuşmuştuk, doğru. O da var ve şu an bir tepki hani çünkü saflaştırmaya gidiyor.

Osman: Tabii canım. Para çekme işini vurgulamayın bence.

Oya: Ama onun başka şansı yok ki yani nasıl sıkıştıracağız bunu.

Osman: Ya oradan sıkışmaz...

Kredi kartı eylemi

İddianamede savcı bu görüşmede Mehmet Osman Kavala’nın, Gezi Parkı eylemlerinde bankanın yapmış olduğu açıklamaları protesto amaçlı bankadan para çekmenin halk gözünde “ekonomik kriz çıkarmak isteniliyor” algısı oluşturacağı için bankadan para çekme değil, kredi kartı
kesme eyleminin daha doğru olacağını belirttiğini ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni zora sokmaya çalıştıklarını iddia etti.