Gündem Tetanos nedir? Tetanos zararlı mıdır?

Tetanos nedir? Tetanos zararlı mıdır?

28.04.2018 - 14:07 | Son Güncellenme:

Tetanos hastalığının kaynağı vücuda giren bakteridir. Halk dilinde “kazıklı humma” olarak bilinmektedir. Tarihte çok sık görülen ve ölümcül olabilen bu hastalık günümüzde ilerleyen teknolojinin de etkisiyle aşı ile korunabilen bir hastalık olmuştur.

Tetanos nedir Tetanos zararlı mıdır

Vücuda giren bakteri sinirler de enfeksiyona neden olur. Bunun sonucunda da tetanos hastalığı meydana gelir. Tetanos hastalığı vücuttaki bir yaradan da bulaşabilir. Steril olmayan metal aletlerden, yanıklardan, ya da vücuda çivi gibi demir, metal cisimlerinin batmasından oluşabilir.
Tetanos aşısı nedir?

Haberin Devamı

Halk arasında bilinen genel bir yargı vardır. Paslı bir metalle yaralanma olduğunda tetanos aşısı yapıldığı algısı oluşmuştur. Bu durumlarda tetanos aşısı yapılmaktadır. Ancak tetanos sadece bu durumlarda oluşmaz, tetanos aslında toprakta üreyen bir bakteridir. Birey daha önce tetanos aşısı yaptırdıysa bakteri vücutta yayılmaz. Ancak daha önce aşı yaptırmayan kişilerde bakteri vücuda girer ve yayılmaya başlar. Bakteri vücuda girince hemen fark edilmeyebilir. Birkaç gün içinde bakteri etkilerini göstermeye başlar. Tetanos bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen aşı ile korunulabilir. Tetanos aşısına günümüzde çok fazla önem verilmektedir. Çünkü tarihte tetanos aşısı bulunmadığından çok fazla ölümler yaşanmıştır. Tetanos aşısı bebeklerde doğduktan sonra belirli süreler ile iki defa yapılır. Daha sonra okul döneminde de tekrar yapılır. Tetanos aşısı hamile bireylerde daha önce yapılmış olsa bile tekrar yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Tetanos aşısının yan etkileri nelerdir?

Tetanos aşısı koldan yapılan bir aşı türüdür. En belirgin yan etkisi de aşının yapıldığı yerde aşırı ağrı olmasıdır. Bu ağrı bir kaç gün sürebilir. Ve vücudun başka bölgelerine de yayılabilir. Kolda uyuşma olması yine aşının yan etkileri arasındadır. Bu durumlar şiddetli olur ve uzun sürer ise mutlaka doktora gidilmelidir. Aşı yapılan bölgede oluşan kızarıklık da yan etkiden kaynaklanmaktadır. Aşı yapılan bölgeye fazla dokunulmamalı ve bu bölge kaşınmamalıdır. Aşı yapılan bölgeyi kaşımak, enfeksiyona neden olabilir. Tetanos aşısının bir diğer yan etkisi de ateşin yükselmesidir. Bu hemen hemen bütün aşı yaptıran bireylerde yaşanır. Ateş yükselmesi hemen geçmeyebilir. Birkaç gün bu durum devam edebilir. Ama yine de yan etkilerin uzun süre devam etmesi farklı bir soruna yol açabilir.

Yazarlar