Gündem Tetikçi kuryelerin son hedefi ‘7 bela’

Tetikçi kuryelerin son hedefi ‘7 bela’

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

‘7 Bela Taner’ olarak bilinen, ismi daha önce birçok olaya karışan Taner Şanlı, motosikletli saldırganlar tarafından öldürüldü. Cinayet, İstanbul’da ‘ölüm kuryeleri’nin son bir hafta içinde gerçekleştirdiği 4’üncü saldırı....

Tetikçi kuryelerin son hedefi ‘7 bela’

FERİT ZENGİN/HABER MERKEZİ- İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde yaşanan motosikletli cinayet olayları dikkat çekmeye başladı. Saldırı öncesinde ve sonrasında kask sayesinde kamufle olma ve trafikte kaçışı kolaylaştırmasının yanı sıra, suç vasıtasının ortadan kaldırılmasında da kolaylık sağlaması nedeniyle tercih edildiği belirtilen bu yöntemle son saldırı da önceki gece Beyoğlu’nda düzenlendi.

Haberin Devamı

“Yedi bela Taner” olarak bilinen, ismi daha önce birçok olaya karışan Taner Şanlı (36) motosikletli şahıslarca açılan ateşle öldürüldü. Böylece İstanbul’da son bir hafta içinde dört “tetikçi kurye” saldırısı kaydedilmiş oldu. Veriler, “tetikçi kuryeler”le 2022’de 30’un üzerinde saldırı gerçekleştirdiklerini ortaya koydu.

TANINMIŞ İSİMLER VAR

Mafya ve çete hesaplaşmalarında kullanılan bu yöntemi Barış Boyun organize suç örgütünün yaygınlaştırdığı biliniyor. Bu yöntemle silahlı saldırıların hedefi olan isimler arasında esi eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, ödüllü motosiklet yarışmacısı Bayram Diril ve organize suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı’nın yeğeni Adem Çakıcı da bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl 344 kişinin hayatını kaybettiği 324 cinayet olayıyla Türkiye’nin en çok cinayet işlenen ili olarak kayda geçen İstanbul, motosikletli saldırılarda da başı çekiyor. İstanbul’da sadece 2022’de 30’u aşkın motosikletli silahlı saldırı olayı yaşandı. Son bir hafta içinde Beşiktaş, Güngören, Çağlayan ve Beyoğlu’nda dört motosikletli saldırı olayı meydana geldi.

Haberin Devamı

Tetikçi kuryelerin son hedefi ‘7 bela’

Çağlayan’da geçen hafta Musa Gavur, bir işyerinin önünde arkadaşlarıyla motosikletle iki kişinin silahlı saldırısına uğradı. Olayda Gavur hayatını kaybederken saldırganlar izini kaybettirdi.

Bu olaydan üç gün sonra Beşiktaş Çarşı’da bir balık restoranına motosikletten ateş açıp kaçmaya çalışan Sertan Taylan Hayal restorandan açılan karşı ateş sonrası hayatını kaybetti. Polis saldırganları arıyor. Güngören’de de cumartesi gecesi özel aracıyla trafikte ilerleyen Sinan Çalışkanel yanına yaklaşıp müziğin sesini bahane ederek kendisine saldıran motosikletlinin bıçaklı saldırısının hedefi oldu. Çalışkanel olay yerinde hayatını kaybederken, polisin katil zanlısını yakalama çalışmaları devam ediyor.

POLİSLERİ UYUTUP KAÇMIŞTI

“Kurye tetikçi” cinayetinin son örneği ise önceki gece Beyoğlu Tarlabaşı’nda yaşandı. Arkadaşıyla birlikte kaldırımda bekleyen Taner Şanlı ile Berat Demir’e yanlarından geçen motosikletli ve kasklı şahıslarca ateş açıldı. Hastaneye kaldırılan iki şahıstan “Yedi bela Taner” olarak bilinen Taner Şanlı hayatını kaybetti. Ameliyata alınan Demir’in de hayati tehlikesi sürüyor. Şanlı, 2015 yılında cezaevinden firar etmiş, aynı yıl sahte kimlikle hastaneye yatmış, kimliği tespit edilince eşinin ilaçlı meyve suyu ikram ettiği polisleri uyutup kaçmıştı. Şanlı daha sonra Bağcılar’da bir baskında eşiyle birlikte yakalanmıştı.

Haberin Devamı

NİÇİN MOTOSİKLET?

Motosikletin, cinayetin yanı sıra birçok suç olayında kullanımının artmasının nedenlerini eski polis şefleri şöyle sıralıyor:

*Motosiklet, trafiğe takılmadan çabuk kaçmak için tercih ediliyor.

*Motosiklette kullanılan kask da failin eşkâlinin tespit edilmesini zorlaştırıyor.

*Motokurye sayısı arttığı için suçlular kendilerini motosikletle rahatça kamufle edebiliyor.

*Şüpheli şahıslar motosikletle rahatça kaçabiliyor.

*Motosiklet hızlı bir şekilde kenara bırakılıp kaçılabiliyor.

*Otomobilde görmediğimiz plakasızlık oranı motosiklette kat be kat fazla.

*Yasadışı kişilerin ve kara paranın taşınması noktasında da Avrupa’daki çeteler gibi motosiklet kullanılarak sevkiyatlar yapılıyor.

Haberin Devamı

*Sınırlarda ve otoyollarda da motosiklet kullanılabiliyor.

*Silahlı saldırı ve diğer eylemlerde kullanılan motosikletlerin çoğu çalıntı çıkıyor.