Gündem ‘THK’nın uçaklarından 7 misli su atıyorlar’

‘THK’nın uçaklarından 7 misli su atıyorlar’

31.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın yönetim merkezinde gazetecilere, yangınlarla ilgili açıklama yaptı.

‘THK’nın uçaklarından 7 misli su atıyorlar’

Pakdemirli yangınlarla son teknoloji imkanlarıyla mücadele edildiğini vurgulayarak, “THK ile problemimiz yok, olmaz da. Elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil” değerlendirmesinde bulundu. Pakdemirli “THK’nın elindeki uçaklar saatte 12 ton su atıyor en fazla. Elimizdekiler 84 ton, 7 misli su atıyor” ifadelerini kullandı. Hasar tespitlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini aktaran Pakdemirli, “650 dekarlık muz serası, 120 dekarlık sebze serası zarar gördü. 320 büyükbaş, 3 bin küçükbaş, 15 bin dekar zeytin, defne ve benzeri ağaçlık alan ve 360 kovan kaybımız var” dedi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da yangının Manavgat’ta 27 mahalleyi etkilediğini belirterek “27 mahallemiz boşaltıldı. 15 mahallemiz de kısmı olarak etkilenmiş durumda. Toplamda 2 bin 300 yapının bu yangın sebebiyle etkilendiğini düşünüyoruz” dedi.

5 ilde 11 yangın devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “28-30 Temmuz 2021 tarihlerinde 26 ilde toplam 85 adet orman yangınının 74 tanesi kontrol altına alındı” dedi. Pakdemirli’nin paylaştığı tabloda, Adana’da 2, Antalya’da 3, Mersin’de 3, Muğla’da 2, Osmaniye’de 1 yangının devam ettiği bilgisi yer aldı.

THK: 20 hava aracı müdahalede bulundu

Eleştirilere yanıt veren Türk Hava Kurumu (THK), 20 hava aracının ülkenin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunduğunu açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada, bazı haberlerde meydana gelen orman yangınlarda THK’nın hava araçlarının kullanılmadığı iddialarının yer aldığı hatırlatıldı. THK’nın gerçeğe aykırı şekilde haberlere alet edilmesi ve kamuoyunun yanıltılmasının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “3 adet Beriev BE -200 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterler, olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuzca operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat’taki yangın dahil ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır.”