Gündem THK’ya ait 4 amfibik yangın uçağı onarıldı; göreve hazır

THK’ya ait 4 amfibik yangın uçağı onarıldı; göreve hazır

21.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akdeniz’de başlayan ve kısa süre içinde Türkiye’nin pek çok iline yayılan; 118 bin 415 hektar ormanlık alanın küle dönmesine neden olan orman yangını felâketinin birinci yılında Türk Hava Kurumu (THK), envanterindeki 4 amfibik yangın söndürme uçağının bakım ve onarımını tamamladı.

THK’ya ait 4 amfibik yangın uçağı onarıldı; göreve hazır

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde 28 Temmuz 2021’de başlayan ve Türkiye’nin birçok iline yayılan bin 171 orman yangını çıkmış; bu yangınlarda 118 bin 415 hektar ormanlık alan küle dönmüştü. Söndürme çalışmaları sırasında yaşanan uçak kazasında 11 personel ve 2 vatandaş hayatını kaybetmişti. O dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile THK, yangınlara müdahale etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eleştirilmişti. 

Haberin Devamı

Maksimum güvenlik

THK, geçtiğimiz bir yıl içinde 3 adet THK CL-215 amfibik yangın söndürme uçağının bakım ve onarımlarını tamamladı; bir uçağın onarımında ise sona yaklaştı. THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya, yangın söndürme uçakları hakkında THK Üniversitesi Türkkuşu Yerleşkesi’nde yaptığı bilgilendirmede, uçakların test uçuşlarının yapıldığını söyleyerek, “Bu süreçte hiçbir şekilde güvenlik zafiyeti göstermek istemiyoruz; güvenliği maksimum tutmaya çalışıyoruz. THK olarak 1985 yılından beri orman yangınlarıyla havadan mücadelenin içinde yer aldığımız için bundan kopmamak; mümkünse her türlü hava aracıyla bu faaliyetlerin içinde olmak istiyoruz” dedi. THK’nın envanterinde toplam 9 adet CL-215 uçağı bulunduğunu söyleyen Kaya, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

4 milyon dolar maliyet

“Bunların 3’ü ilk etapta çeşitli kaza kırımlara uğramış; bunların uçurulması büyük maliyet gerektiriyor. 6 uçağımız ise bakımları yapılması halinde uçurulabilecek statüde. Biz bunlardan ilk etapta daha az masrafla bakımları yapılabilecek 4’ünün üzerinde yoğunlaştık. Bunun 4 milyon dolar civarında bir maliyeti söz konusu oldu.”

Söz konusu piston motorlu uçaklar için üretici firmanın en fazla 7 yıl yedek parça garantisi verdiğine işaret eden Kaya, “Bu sürede, bir tercihtir; uçakların modernizasyonu ya da yeni uçakların alınması yoluna gidilmesi gerekiyor. THK olarak bize imkân tanınırsa bizler bunları modernizasyonuna ya da yeni uçaklar alarak da bu faaliyetlere devam etmek isteriz. Yeni uçakların fiyatları, 50 ila 80 milyon dolar arasında değişiyor. O nedenle öncelikle elimizdeki uçakların bakımını yaparak devreye almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyada toplam 100 civarında amfibik yangın söndürme uçağı olduğunu belirten Kaya, “Amfibik uçak eksikliği ülkemizin bir zafiyeti değil. Ama bizim de yenilenmiş veya yeni amfibik uçakları temin etmemiz ileride düşünülmelidir” dedi. Geçen yılki tartışmalara da değinen Kaya, “Uçaklarımız gece uçuşu yapamıyor ve turbo motoru olmadığı için hızlı uçamıyordu. O nedenle ihale dışında kalmıştı. Ayrıca geçmişte de THK’nın eksikleri vardı. Bu uçakların her türlü yedek parçasını hazır tutup bakımlarını yapamadığımızdan orman idaremizi bu uçakları kullanma konusunda ne yazık ki tereddütlü hale getirdik” dedi.

Haberin Devamı

Yangın bölgelerinde konuşlandırılacak

Edinilen bilgiye göre uçaklar temmuz ayı içinde yangın bölgelerinde konuşlandırılacak. Bölgelere Orman Genel Müdürlüğü karar verecek ancak ilk etapta İzmir ve Adana bölgelerinin uçaklar için merkez olarak belirlenmesi kararlaştırıldı.