Gündem Tokat'ta 4.1 büyüklüğünde deprem! AFAD ve Kandilli'den peş peşe açıklamalar

Tokat'ta 4.1 büyüklüğünde deprem! AFAD ve Kandilli'den peş peşe açıklamalar

21.04.2024 - 15:25 | Son Güncellenme:

Tokat'ta saat 15.03 sıralarında meydana gelen depremin ardından AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden peş peşe açıklamalar yapıldı.

Tokat'ın Turhal ilçesinde 4.1 saat 15.03 sıralarında bir deprem meydana geldi. Depremin ardından AFAD ve Kandilli Rasathanesi peş peşe verileri paylaştı.

Haberin Devamı

AFAD, depremin büyüklüğünü 4.1 olarak açıklarken derinliğini 12.38 km olarak paylaştı.

Depremin büyüklüğünü 4.2 olarak duyuran Kandilli Rasathanesi ise derinliği 5 km olarak açıkladı.

NİŞANDA ASMA TAVAN DÜŞTÜ, SALONDAKİLER DIŞARIYA KAÇTI

Turhal ilçesinde yaşanan deprem nedeniyle ilçe merkezindeki bir düğün salonunun asma tavanı düştü. Bu sırada bir nişan töreninin yapıldığı salonda bulunanlar panik halinde dışarıya kaçtı. Yaşanan olayda yaralanan olmadı.

'BU FAYDAN ÇEKİNCEMİZ VAR'

Depremin ardından Prof. Dr. Haluk Selim şunları söyledi; Artçıları da gelmeye başladı. Fakat 4 gün önce meydana gelen depremler yakın lokasyonlar üzerinde gerçekleşti. O fay 30 kilometrelik bir faydı. Fakat bu Ezine fayı için bunu söyleyemeyiz. Daha kuzeye geldi. Kuzey Anadolu segmentlerinden bir tanesi diyebiliriz. Dünyanın en aktif 3 fayından birisidir Kuzey Anadolu fayı. Bu faydan çekincemiz vardır. Son 60 yılda 7 üzeri depremler meydana getirmiştir.

Haberin Devamı

Kuzey Anadolu fayının karakteristik özelliği ile ilgili 30 yıllık tecrübem var. 5.6, 5.8 gibi depremler öncü depremlerdir. Sapanca'da 5.1 depremi vardı. Bunları kastetmiştim. Öncü depremler 1 gün içinde ana oluşacak depremi meydana getirir. 5.6'lık deprem tetikleseydi çoktan tetiklerdi.

4.1 deprem sonuçlanıyor. Kuzey Anadolu fayını tetikler mi? Bunun için veri yok. O bölgeler alüvyon zeminlerin üzerinde yaşayan insanlar var. Şu an bir şey demek yanlış olur. 39 Refahiye, Reşadiye üzerinde fay geldi, kırıldı. Aynı 6 Şubat depremleri gibi. Yüzeyde 400 km kırıldı. 7 üzerinde 2 defa kendini karşıladı. 39 depremi tek bir defada meydana geldi. Tokat için 1942 depremi var. Sonra 19343 depremi Tosya tarafına doğru var. Tokat için 1942 ve 1939 depremleri önemli depremleridir.

'DERİN DEPREMLER HER ZAMAN DAHA TEHLİKELİDİR'

Derin depremler her zaman daha tehlikelidir. Kuzey Anadolu fayı 10-12 km derinliktedir. Ezine fayı da aynı şekilde derinliktedir. O yüzden bu derinlikteki depremler önem arz ediyor. Bu küçük bir deprem olduğu için yüzeyde hissedilmiştir. 4.1 küçük bir deprem, ciddiye alınacak bir büyüklük değildir.

Haberin Devamı

TOKAT'TAKİ DEPREMLER NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Son günlerde merkez üssü Tokat olan depremlere ilişkin geçtiğimiz gün Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK'ten Kaan Temaltaş'a önemli değerlendirmelerde bulunmuştu.

Ersoy'un konuyla ilgili yaptığı açıklamalar şöyleydi; 4'ü geçen depremler insanlar tarafından hissediliyor. İnsanlar korkuyor, kaygı duyuyor. Hatta sokaklarda saatlerce beklemişler. Fakat bu büyüklükteki depremler yıkıcı depremler değil, herhangi bir hasar vermesi mümkün değil.

Tam yerine de baktım. Bu harita Kuzey Anadolu'nun anakolu. İstanbul'a kadar gelen anakolu. Ama Niksar'dan sonra bu anakolda yine dallanma var. Güneyde, ortada ve üstte kolları var. Aynı Marmara'da olduğu gibi. Marmara'nın güneyine inen kollar da vardı. Bolu'dan sonra dağılıyordu.

Daha vahim olan 1939 Erzincan kırığı gidecek 300 km boyunca bir deprem oluşturmuştu. Kabul edilen o ki Türkiye'nin en büyük depremi o. Bu deprem diğer kollar üzerinde oldu. Bu depremin Kuzey Anadolu fayı ile alakası yok. Dolayısıyla o sevindirici bir haber olabilir. Çünkü büyük deprem üretmeyebilir. Devecik-Kargın ve Fakıdağı arasındaki fay zonunda meydana gelen depremler. Bu anakol üzerinde değil.

Haberin Devamı

Tokatta 4.1 büyüklüğünde deprem AFAD ve Kandilliden peş peşe açıklamalar

Tabi bu Kuzey Anadolu Fayı'nın aktif olduğunu gösteriyor. Erzincan'ın olduğu yerde, 1939'da olduğu için büyük bir deprem beklemeyiz. Ama Erzincan'dan doğuya doğru yine Kuzey Anadolu Fayı üzerine tehlikeli yerler var. Onu söylemek gerekir.

BU FAYDA EN FAZLA KAÇ BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREM OLDU?

Burada 6.5'u geçmeyebilir. Biz de biliyorsunuz 6'yı geçtikten sonra hasarlar verebiliyor. 5.5'te bile verebiliyor. Onlar bile büyük depremler. Çünkü 6.5, 5.5'un 30 kat daha büyük bir enerjisine sahip demektir.

Ama bu kol üzerindekiler de 7, 7.5 maksimum 8 büyüklüğüne depremler olabiliyor Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bizim en tehlikeli fay zonlarımızdan bir tanesi. Bunun batı ucunda da Marmara ve İstanbul bulunuyor.